Pátek, 9 prosince, 2022
DomůRecenzeRecenze Huawei Ascend P7: Manekýn infikovaný iPhonem

Recenze Huawei Ascend P7: Manekýn infikovaný iPhonem

Huawei Ascend P7 je velmi dobře vybavený smartphone, který se chlubí tenkým tělem. Mezi jeho hlavní přednosti patří špičkové zpracování, elegantní design a nádherný displej, navíc boduje i zajímavou cenou.

Nejznámější značky i letos soupeřily o to, kdo předvede ten nejnadupanější a největší chytrý mobil, a Huawei znovu předstíral, že ho to ani moc nezajímá.

Namísto toho se opět soustředil na vyšší střední třídu, která však parametry (přinejmenším na papíře) splní požadavky i náročných uživatelů.

Specifikace:

Rozměry a hmotnost: 140 × 69 × 6,5 mm, 124 gramů
Procesor: Kirin 910T (4× Cortex-A9, 1,8 GHz)
Displej: 5″ IPS s rozlišením 1 080 × 1 920, 441 ppi
Fotoaparát: 13 Mpx, video (1 920 × 1 080), blesk
Čelní fotoaparát: 8 Mpx
Sítě: GSM, WCDMA, GPRS, EDGE, HSPA (42,2|5,76 Mb/s), LTE (150|50 Mb/s)
Konektivita: microUSB, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0, GPS, NFC
Paměť: 16 GB, podpora microSD karet
RAM: 2 048 MB,
Baterie: 2 500 mAh
Operační systém: Google Android 4.4 (Kitkat) s Emotion UI 2.3

Vzhled a konstrukce: druhé vydání téhož

Jeho nejnovějším příspěvkem do této uživateli oblíbené kategorie je model Ascend P7, nástupce povedené „pé šestky“, s níž u zákazníků loni docela zabodoval. Po designové stránce se toho změnilo málo. I nový vlajkový model nadále hodně připomíná iPhone a je prvotřídně zpracovaný.

Přední í zadní část kryje sklíčko Gorilla Glass 3, které má zaručit vysokou odolnost proti mechanickému poškození i rozbití. A on to není jen marketing, ale opravdu to funguje. Zkoušel jsem displej poškrábat a nešlo to. Zadní panel mobilu se skládá celkem ze sedmi vrstev a když se na něj díváte pod správným úhlem, je zde patrný jemný rastr.

Vše dokonale lícuje a celkový dojem z přístroje v ruce je luxusní. Tomu také napomáhá kovový pásek na bocích a vrchu telefonu. Huawei si dal také hodně záležet na zaobleních rohů a ladil přechody hran, Ascend P7 působí v ruce v rámci možností příjemně (co si vzpomínám, tak P6 víc řezala do dlaní). Nesmím ale zapomenout zmínit, že mobil trochu klouže, pocit jistoty jsem při jeho používání neměl takový, jako u svého Nexusu 5. Ale o nic hrozného nejde.

889

2014-09-21 13.28.41 2014-09-21 13.28.38 2014-09-21 13.28.22

2014-09-21 13.28.18 2014-09-21 13.28.10 2014-09-21 13.27.57

2014-09-21 13.27.53 2014-09-21 13.30.15 2014-09-21 13.29.40

2014-09-21 13.29.35 2014-09-21 13.29.24 2014-09-21 13.28.50

Displej: výborný, ale bez QHD

Displej Ascendu P7 si zaslouží velkou pochvalu. Je to pětipalcový IPS+ panel s jemným Full HD rozlišením 1 920 × 1 080 obrazových bodů (předchůdce – 4,7″ panel s HD rozlišením), který má již v základu příjemné, i když trochu přesaturované barvy. Barevné podání si lze v menu upravit dle vlastních preferencí, takže komu nebude vyhovovat nastavení od výrobce, má možnost jej změnit. Uživatel může také regulovat citlivost displeje, což následně usnadňuje jeho ovládání v rukavicích. To oceníte už za několik týdnů, až venku přituhne.

Jen čitelnost displeje na přímém slunečním světle není ideální, v tomto ohledu Ascend P7 patří k průměru. Na obrazovce se objevuje mnohem víc odlesků než například na LG G3, HTC One M8 nebo Nexusu 5. Smartphonu, který koupíte za méně než 10 tisíc korun, jsem to ale hned odpustil.

Vypínací tlačítko má Ascend P7 umístěné na pravém boku, je dobře nahmatatelné a ukazováčkem na něj bez problémů dosáhnete. Nad ním se nachází kolébka pro ovládání hlasitosti. Ve spodní části najdeme dva šuplíčky: v tom níže umístěném je schovaná microSIM a v tom vyšším pak microSD karta. Oba šuplíčky pro otevření vyžadují typickou sponku. Jejich zasazení do těla je precizní a nemám proti tomu žádných námitek. Napájecí konektor se nachází na horní straně telefonu, na opačné straně mobilu najdeme vstup pro sluchátka.

Záda mobilního telefonu jsou zcela plochá, jen v horním levém rohu najdeme čočku fotoaparátu a jednu přisvětlovací diodu. Dole nalevo je umístěn hlavní systémový reproduktor. Huawei to s minimalistickým designem umí. Funguje to, a to je dobře.

84

Výkon není špatný, ale…

Hardwarová výbava Ascendu P7 je docela slušná, telefon pohání čtyřjádrový čipset Kirin 910T vlastní značky s taktem 1,8 GHz. Oproti modelu P6 s pokusem K3V2 jde o výrazné zlepšení, ale v žádném případě nečekejte zázraky.

Výkon se pohybuje někde na úrovni loňských top modelů a buďte si jisti, že se určitě setkáte s tím, že systém nebude poslouchat tak, jak byste chtěli. A to zejména ve chvílích, kdy na pozadí budete mít spuštěných více náročných aplikací (já osobně jsem hardwaru, s nímž jsem nebyl moc spokojený, ulehčil trochu práce tím, že jsem v nastavení pro vývojáře vypnul veškeré animace – subjektivně se mi pak telefon zdál svižnější).

Ve většině případů smartphone ale funguje docela svižně a bez velkých zádrhelů. Dokonce si na něm bez problémů zahrajete i hry jako Angry Birds Stella nebo Asphalt 8: Airborne. Nicméně platí, že zvolená čipová sada je jeho největší slabinou – slabší hardware srážel dolů i hodnocení předchůdce P6. Dokud bude čínský výrobce ve vlajkových modelech propagovat vlastní hardware, útoku na špici se asi hned tak nedočkáme.

Operační paměť Ascendu P7 má hodnotu 2 GB, což je zcela dostačující a uživatelská 16 GB. Komu by to bylo málo, může použít paměťové karty až do velikosti 64 GB.

Výsledky z testů:

AnTuTu

2014-09-20 14.55.52

3DMark

2014-09-20 15.36.50 2014-09-20 15.13.23

Basemark X
Screenshot_2014-09-21-14-51-19
GFX Bench

Screenshot_2014-09-20-22-19-02

Baterie: krůčky vpřed

Do tenkého těla (6,5 milimetru) se vešel akumulátor s kapacitou 2 500 mAh. Při vysokém vytížení je pochopitelně nutné nabíjet každý den, avšak střídmější používání může znamenat i nabíjení jednou za dva dny. Huawei je navíc známý úsporným fungováním v mobilních sítích, což trochu pomůže.

Když začne baterie hodně slábnout, ultra úsporný režim vypne funkce, které spotřebovávají nejvíc energie. Při zapnutí tohoto režimu se displej ztmaví a aktivní zůstanou pouze základní funkce telefonu, včetně hovorů a stránky kontaktů. Zbývajících 10 procent nabití baterie díky tomu vystačí až na den pohotovostního režimu.

Screenshot_2014-09-20-19-42-13

Screenshot_2014-09-21-14-43-01 Screenshot_2014-09-21-14-43-15

Větší důraz na focení

Na zadní straně Ascendu P7 najdeme fotoaparát s rozlišením třináct megapixelů. Snímač pochází od Sony a má světelnost f/2.0. Samozřejmostí je automatické ostření a jeden blesk, který pomůže v nepříznivých podmínkách.

Za dne foťák odvádí celkem dobrou práci, byť barvy často nejsou úplně věrné, zatímco v šeru už opravdu hodně ztrácí. Krom toho jsem narazil na problémy s rychle se pohybujícími objekty. V takovém případě se projeví efekt zvaný rolling shutter (deformace obrazu). Také mi vadilo, že nelze vypnout zvuk závěrky.

Už Ascend P6 měl přední fotoaparát s vysokým rozlišením pět megapixelů. Novinka jde v tomto směru ještě dál a nabízí rozlišení osm megapixelů. Je jasné, že příznivci takzvaných selfies, tedy autoportrétů, budou nadšeni. Výrobce dokonce přichází s termínem groufie (group selfie) pro skupinový autoportrét. Přední fotoaparát dokáže pořizovat i panoramatické snímky a natáčet videa v rozlišení HD. Kvalitu fotek pořízených čelním snímačem hodnotím jako nadprůměrnou. Kvalita videa je (pod)průměrná.

Ovládání foťáku je přehledné a nebude dělat nikomu problémy. Příjemným bonusem je stereo nahrávání zvuku při natáčení videozáznamu. Ten může mít maximální rozlišení 1080p, tedy Full HD. Dále musím ocenit možnost ovládat fotoaparát tlačítky hlasitosti, které lze používat jako spoušť. Fotoaparát můžete také na uzamčené obrazovce aktivovat dvojitým stisknutím tlačítka pro snížení hlasitosti, čímž ušetříte nějakou tu sekundu a nepřijdete tak o životní fotku.

Zadní fotoaparát:

IMG_20140920_135917 IMG_20140919_145130 IMG_20140919_145150

IMG_20140920_135821 IMG_20140920_140622 IMG_20140920_140802

IMG_20140919_145118 IMG_20140920_140157 hdr

 fotografie v plném rozlišení stahujte odsud (heslo je huawei)

Přední fotoaparát

99 998

Video

Android s jablečnou příchutí

Ovládací prvky jsou součástí systému a tedy umístěné ve spodní části displeje, čímž z něj trochu ukrajují – uživateli umožňují okamžitě přejít Zpět, Domů nebo otevřít Poslední aplikaci. V přepínači aplikací se permanentně zobrazuje informace o využití a dostupnosti paměti RAM, což je docela šikovné a leckdo to určitě ocení.

Ve smartphonu je předinstalovaný operační systém Android 4.4.2 KitKat, který maskuje uživatelské prostředí výrazně inspirované tím, čemu se věnují vývojáři v Cupertinu. Asi už víte, kam tím mířím. Ano, Emotion UI vypadá podobně jako iOS. Menu aplikací, na které jste z jiných mobilů zvyklí, zde chybí a nainstalované aplikace se stejně jako u iPhonů automaticky umisťují na ploše.

Nová verze Emotion UI přináší po vzoru applovského systému rychlý přístup k funkcím kalendáře, kalkulačky, svítilny, počasí nebo „zrcadla“ – stačí jen táhnout prstem po displeji zezdola nahoru. Spouštění fotoaparátu z odemykací obrazovky pak Huawei obšlehl takřka dokonale.

Notifikační roletka (aktivuje se tahem prstu z horní části displeje dolů) je bohatá a nabízí spoustu přepínačů, které si lze navíc uspořádat podle svého gusta. Výrobce musím pochválit za přítomnost lišty pro regulaci jasu, přestože automatika podsvícení funguje příkladně. Pochvalu zaslouží i výchozí klávesnice: je dostatečně prostorná a dovoluje psát tahy. Co dříve vypadalo jako kouzlo, je po několika letech standardem. Kdyby náhodou ale někomu nevyhovovala, je k dispozici klávesnice z čistého Androidu.

Zapomenout nesmím na plovoucí tlačítko (dá se zapnout z roletky), které můžete na displeji umístit k libovolnému kraji a jednoduše ovládat telefon jednou rukou. Prostřednictvím tohoto šikovného prvku můžete také vyčistit paměť RAM nebo spustit vybrané aplikace v plovoucích oknech, které jsou následně umístěny v horní vrstvě plochy, takže je máte neustále na očích.

Dále se mi líbí, že Nastavení, které je poměrně komplikované, avšak graficky velmi pěkné, můžete přepnout do Obecného režimu, ve kterém běžný uživatel snáze najde to, co potřebuje. Kdo bude chtít, může také využít celou řadu grafických témat, které změní design ikonek, zvuky, pozadí a tak podobně. Já jsem používal výchozí motiv a pouze si změnil tapetu.

Běžné funkce: zvládne LTE a NFC

V oblasti telefonování a zpráv nepřináší Ascend P7 žádné převratné novinky. Ostatně, mnoho k řešení tu nezbývá. Kvalita hovoru je díky potlačování hluku velmi solidní a funkční sestava zcela standardní. Ve výbavě mobilu nechybí Bluetooth 4.0, WiFi 802.11 b/g/n, FM rádio s DTS a na rozdíl od předchůdce má i NFC. Tenký Huawei je provozuschopný v sítích druhé, třetí a také čtvrté (LTE) generace.

Co se týče webových prohlížečů, v systému najdete předinstalované dva: základní prohlížeč z Androidu a Chrome. Na obou je surfování velkou radostí, čemuž hodně napomáhá kvalitní pětipalcový displej. Já jsem během testování používal hlavně Chrome, protože jsem na něj zvyklý.

2014-09-20 18.22.35

Shrnutí: tenká stylovka prostě zaujme

Nebýt nepříliš výkonného čipsetu, který lapá po dechu při náročnějších operacích, byl by Ascend P7 skvělý smartphone. To tvrdím zcela vážně. Takto musím konstatovat, že jde „pouze“ o lehce nadprůměrný mobil. Se současnou špičkou se výkonem zdaleka měřit nemůže, ale za cenu pod 10 tisíc zvládne vše, co po něm žádá i náročnější uživatel. Design je stejně jako dílenské zpracování úžasný, výdrž na baterii není vůbec špatná a za dobrého světla je nadprůměrná i kvalita fotografií. Nevadilo mi ani Emotion UI, které konečně dospělo a nevypadá vůbec špatně.

Huawei za poslední rok na všem pořádně zapracoval a výsledek stojí za to. Klady telefonu bezpečně zápory převyšují.

Největším lákadlem Ascendu P7 je atraktivní cenovka. Mobil začínal v Česku na částce 9 990 Kč. Dnes jej z neoficiální distribuce seženete mnohem levněji, zhruba kolem 7 500 Kč. Za tyto peníze jsem mu odpustil i absenci infraportu a slabší výkon.

987987987

 

Mirek Kočí
Mirek Kočí
Šéfredaktor serveru Světaplikací.cz. Dříve psal pro ExtraHardware.cz a Deník.cz, nyní občas přispívá do tištěných časopisů Týden a Faktor S. Ve volném čase se věnuje rodině, sportu a youtuberingu.
Další články

8 KOMENTÁŘE

  1. Souhlas. Jako on ten Ascend fakt není spatnej, sice mu chybí výkon, ale zas za ty prachy…

  2. Pěkně sepsáno, ač jsem jablickar, recenzi jsem s gustem přečetl u ranní kávy a ted jdu maknout.

  3. Teď jsem si všiml toho videa, nic podobného jsem v recenzi ještě neviděl. 😀

    • Jasný, taky ta recenze putuje na PČR jako svědecký materiál.. 😉
      Rozhodně ale recenze super!

  4. […] Nebýt nepříliš výkonného čipsetu, který lapá po dechu při náročnějších operacích, byl by Ascend P7 skvělý smartphone. To tvrdím zcela vážně. Takto musím konstatovat, že jde „pouze“ o lehce nadprůměrný mobil. Se současnou špičkou se výkonem zdaleka měřit nemůže, ale za cenu pod 10 tisíc zvládne vše, co po něm žádá i náročnější uživatel. Celá recenze […]

Diskuze je uzavřena.

Nejčtenější

Poslední komentáře