Neděle, 25 září, 2022
DomůRecenzeRecenze: Espier - je libo Android v kabátku iOS 7?

Recenze: Espier – je libo Android v kabátku iOS 7?

Většina výrobců si vzhled prostředí systému Android upravuje vlastními grafickými nástavbami. Uživatel má naštěstí výběr z několika kvalitních alternativních launcherů (nástrojů sloužících k nejen grafické úpravě systému), pomocí kterých si může vzhled systému upravit dle své libosti.

Nejste spokojeni s podobou svého systému a líbí se vám čistý, hladký a přehledný design, který nabízí nový iOS 7? Díky dnešnímu recenzovanému launcheru Espier z asijské dílny Espier Studio, která má tento počin na svědomí, můžete mít stejně elegantní prostředí i ve vašem Androidu. Vše se blíží dokonalosti a dalo by se říci, že Espier Launcher 7 je věrnou kopií vzhledu, který známe z produktů Apple. Oproti iOS však nabízí řadu modifikací a přizpůsobení.

Espier Launcher 7

Espier Studio není na poli prostředí pro Android žádným nováčkem. Minulý rok jste mohli od tohoto tvůrce stahovat Espier Launcher 6, jež byl klonem předešlé verze mobilního Apple systému. Espier však koncept pojal na rozdíl od konkurence svůj launcher odlišně a vsází na ověřenou Apple klasiku. Všechny aplikace jsou přehledně umístěny na hlavních plochách, mezi kterými se přesouváte pomocí tahem prstu do stran. Žádné další menu zde nenajdete. Oproti iOS systému však Espier Launcher 7 nabízí zásadní výhodu – umožňuje přímo na své plochy umístit i widgety.

Zadarmo i za peníze

Na úvod se hodí upozornit, že vše je dostupné ke stažení zdarma. Pouze u vybraných částí systému jsou v bezplatné verzi omezeny některé funkce, a pokud budete chtít launcher využívat naplno, nezbude vám než sáhnout poměrně hluboko do kapsy (pokud budete chtít zakoupit všechny dostupné části).

Nástavba tady, nástavba tam

Co je na Espier Launcheru zajímavé je to, že uživateli není vnucena kompletní změna systému. Pokud jste spokojeni se svoji zamykací obrazovkou, nebo například se správcem SMS zpráv, nemusíte jej nutně měnit (na rozdíl od použití jiných launcherů, které obvykle změní kompletně celý systém). Uživatel má tak možnost volby, kterou část systému si pozmění a kterou ponechá tak, jak je.

Instalovatelné doplňky (nebo moduly, chcete-li) systému jsou následující:

  • Espier Launcher 7 (základní obrazovka)
  • Espier Lock Screen (zamykací obrazovka)
  • Espier Notifications (notifikační lišta)
  • Espier Control Center 7 (spodní vytahovací lišta)
  • Espier Dialer 7 (prostředí číselníku a protokolů hovorů)
  • Espier Messages 7 (prostředí správy SMS)

Veškeré části systému jsou v angličtině. Ti, kdo tomuto jazyku neholdují nemusí smutnit. Ke stažení je i česká lokalizace, která počeští drtivou většinu vyskytujících se slovíček.

[appbox googleplay mobi.espier.launcher.language.cs_CZ]

Pojďme se na jednotlivé moduly podívat blíže.

Espier Launcher 7

Základní obrazovka se zástupci programů. Ikony můžete podržením prstu přesouvat, přejmenovávat, skrývat, zamykat či celou aplikaci/hru odinstalovat. Pokud vám nebude vyhovovat vzhled ikony, je možné tapnutím na označenou (třesoucí se) ikonu otevřít nabídku editace. Zde již vybíráte barvu pozadí, můžete nahrát kompletně novou ikonu, změnit měřítko, zaoblit roky, přidat 3D efekt či crystal mask. Pokud budete mít dostatek času a trpělivosti, můžete si ikony upravit přesně do podoby iOS. Vlastní ikonky můžete stahovat prostřednictvím Espier Hubu v sekci Online tapety -> Kategorie -> Flat Style Icons.

Screenshot_2014-02-18-20-30-29 Screenshot_2014-02-18-20-29-30 Screenshot_2014-02-18-20-29-17

 

Při tapnutí na funkční klávesu zařízení vyvoláte menu, ze kterého můžete přidat zástupce či widget, spravovat témata, tapety, otevřít nastavení systému, předvolby launcheru a zobrazit informace o aplikaci.

V nastavení předvoleb si můžete pohrát s nastavením vyhledávání, povolit či zakázat plochy s widgety, skrýt a zamknout ikony, řadit ikony a provést jejich zálohu. V neposlední řadě můžete také definovat nastavení zástupců, a v pokročilém nastavení vizuální efekty či barevný indikátor.

Screenshot_2014-02-18-20-29-42 Screenshot_2014-02-18-20-29-53

[appbox googleplay mobi.espier.launcheri]

[appbox googleplay mobi.espier.launchergpro]

[appbox googleplay mobi.espier.launcher7hdpro]

Espier Lock Screen

Lock Screen, neboli zamykací obrazovka, jak jinak, než v iOS 7 stylu. Lockscreen je jedním ze zásuvných modulů, jeho nastavení můžete spravovat opět v Espier Hubu, kde jej můžete také zapnout a vypnout. Zamykací obrazovka také zobrazuje při doinstalování pluginu Espier Notifications zmeškané události.

Screenshot_2014-02-18-21-23-11

V nastavení máte na výběr metodu zámku displeje (odvíjí se od systémového nastavení), nastavení zvuků, widgetů, funkcí tlačítek pro zesilování/zeslabování, volby tapety, efekt rozostření, ale i zobrazování procent baterie, jména zařízení, jména operátora, textu zámku a další.

[appbox googleplay mobi.espier.launcher.plugin.screenlocker]

[appbox googleplay mobi.espier.launcher.plugin.screenlockerpro]

Espier Notifications

Notifikační lišta, která klasicky zobrazuje spuštěné služby. V nastavení můžete vypnout/zapnout systémovou lištu, zapnout procentuelní ukazatel aktuálního stavu baterie, změnit jméno operátora a aktivovat/deaktivovat efekt rozostření.

Screenshot_2014-02-18-20-30-42

Součástí notifikačního pluginu je i úprava notifikační stránky, kterou klasicky otevřete přetažením prstu přes horní lištu směrem domů. Na tuto stránku můžete dle libosti umístit widget pro počasí, kurzový lístek a kalendář. Pro každou aplikaci také můžete upravit vlastní chování upozornění (zda se má zobrazit pouze ve stavovém řádku či zda má vyskočit celé okno s upozorněním).

[appbox googleplay mobi.espier.launcher.plugin.notifications]

[appbox googleplay mobi.espier.launcher.plugin.notificationsgpro]

Espier Control Center 7

Espier Control Center je spodní zásuvný panel obsahující rychlé nastavení základních funkcí, jako jsou letecký mód, wifi, bluetooth, mobilní data a synchronizace. Dále lze pomocí posuvníků upravit jas obrazovky a hlasitost vyzvánění.

Screenshot_2014-02-18-20-30-48

V dolní části se pak šikovně nacházejí zástupci pro rozsvícení přisvětlovací diody (funkce baterka), odkaz na hodiny/budík, kalkulačka a zástupce fotoaparátu. Vše pěkne po ruce a vždy připravené k použití. Vedle rychlých zástupců můžete opět na panel umístit widgety.

[appbox googleplay mobi.espier.launcher.plugin.controller7]

[appbox googleplay mobi.espier.launcher.plugin.controller7pro]

Espier Dialer 7

Alternativní prostředí číselníku a protokolu hovorů. Nabízí stejné funkce jako systémové prostředí.

Screenshot_2014-02-18-21-49-35

[appbox googleplay org.espier.dialer7]

[appbox googleplay org.espier.dialer7pro]

Espier Messages 7

Správce SMS se standardními ovládacími prvky a funkcemi. Navíc obsahuje službu eMessage, pomocí které můžete zasílat prostřednictvím internetu zprávy zadarmo na zařízení, která mají tento plugin také nainstalovaný.

[appbox googleplay org.espier.messages7]

[appbox googleplay org.espier.messages7pro]

Další doplňky

Aby toho nebylo málo, studio Espier pro své uživatele připravilo i další doplňky v iOS stylu. Jsou jimi Espier Music Controller, Espier Browser, Espier Clock a Espier Reminders.

[appbox googleplay org.espier.widget.imusic]

[appbox googleplay org.espier.browser]

[appbox googleplay org.espier.clock]

[appbox googleplay org.espier.reminder]

Závěrem

Subjektivně mohu říci, že Espier Launcher je šikovný, Espier Launcher je krásný, Espier Launcher je zkrátka úžasný. Rozložení ovládacích prvků, zásuvná lišta, notifikační lišta, vše je jak přes kopírák převzato od zařízení Apple. Vytknout se dají snad jen moduly Espier Dialer a Espier Messages. Vyhledávání kontaktů či psaní zpráv je méně pohodlné, než na které jsme zvyklí u systémových správců. Ovšem vše odpovídá iOS stylu, kde se setkáte se stejně nepohodlným ovládáním.

Velkým plus je dostupnost jednotlivých modulů v bezplatných verzích pro možnost otestování. Mínusem ihned následně může být cena, kterou si vývojáři za placené doplňky účtují. Pokud budete zvažovat nákup všech částí, připravte si necelých 500 Kč, což je v porovnání s jinými placenými launchery opravdu mnoho. Další vadou na kráse je spotřeba baterie – Espier Launcher je díky doplňkům a vizuálním efektům zkrátka žrout energie.

Líbil se vám článek? Dejte like a sdílejte jej prosím. Máte připomínku či tip na recenzi? Zanechte komentář pod článkem.

Martin Polický
Martin Polický
Martin miluje mobilní technologie, které ve svém volném čase rád testuje a recenzuje.
Další články

2 KOMENTÁŘE

Diskuze je uzavřena.

Nejčtenější

Poslední komentáře