Neděle, 26 června, 2022
DomůRecenzeNejlepší Samsung ze všech – Preview luxusního Galaxy Alpha

Nejlepší Samsung ze všech – Preview luxusního Galaxy Alpha

Samsung po mnoha spekulacích začal konečně prodávat svůj první „kovový“ smartphone řady Galaxy. Krátce jsme ho již vyzkoušeli a musíme přiznat, že vracet ho budeme opravdu neradi.

Galaxy Alpha je perfektně zpracovaný a lehký telefon, který je radost používat. Kostru nevelkého přístroje tvoří pevný broušený kov. V rozích je materiál rámečku trochu tlustší než po stranách, osobně se mi tento designový prvek hodně líbí a rozhodně má něco do sebe.

Záda smartphonu zůstala plastová s tečkovanou texturou obdobnou jako u modelu Galaxy S5. Materiál krytu je však na dotyk mnohem příjemnější než u ostatních Samsungů (včetně Note 4, který také testujeme) a telefon se díky tomu velice příjemně drží v ruce. Komfortu napomáhá i nízká hmotnost 115 gramů a tloušťka 6,7 milimetru.

Celkové sladění materiálů je parádní a Galaxy Alpha působí skutečně prémiovým dojmem. Podobný pocit při používání snad zažívám jen u iPhonů. Samsung si na tom, aby telefon v ruce vzbuzoval jen ty nejlepší pocity, dal hodně záležet. Konečně!

Pod kapotou má tenoučká Alpha osmijádrový procesor Exynos 5430 se čtyřmi jádry taktovanými na frekvenci 1,8 GHz a čtyřmi na frekvenci 1,3 GHz, takže o výkon se nemusíte obávat. V AnTuTu mobil získal 49 647 bodů a nadprůměrně si vedl také v benchmarcích 3DMark a GFXBench.

Na vysokém skóre v syntetických testech ale záleží jen málokomu. Mnohem důležitější je, jak se telefon chová při běžném používání. A ani tady zklamaní nebudete.

9

7 1 2

3 4 5

AnTuTu

alpha

3DMark

Screenshot_2014-11-02-16-14-07 Screenshot_2014-11-02-16-08-29

GFXBench

Screenshot_2014-11-02-16-02-42 Screenshot_2014-11-02-16-02-33

Galaxy Alpha je totiž perfektně odladěný mobil, u kterého se s pomalejšími reakcemi setkáte jen sporadicky. A pokud vypnete část domovské obrazovky Můj časopis, což je obdoba Blink Feed od HTC, která zbytečně zdržuje, a deaktivujete automatické spouštění hlasového asistenta S-Voice dvojstiskem ústředního hardwarového tlačítka, s lagováním, nebo pomalejšími reakcemi, se vůbec nesetkáte.

Čelní stranu smartphonu zabírá displej typu Super AMOLED, který má „jen“ HD rozlišení 1 280 × 720 obrazových bodů, ale na úhlopříčce 4,7 palce to ani moc nevadí. Jemnost je dostatečných 313 ppi (bodů na palec). Nižší rozlišení a osmijádrový Exynos dělají z Alphy opravdového trhače asfaltu, a to nejen v benchmarcích.

Stylový Samsung má hlavní fotoaparát s rozlišením dvanáct megapixelů, který je schopen pořizovat videa až v rozlišení UHD 4K (3 840 × 2 160 obrazových bodů), a to v kvalitě 30 snímků za sekundu. Nechybí blesk a podpora technologie HDR. Přední snímač má rozlišení 2,1 megapixelu (Nezapomeňte se podívat do galerie na konci článku).

V ústředním tlačítku pod displejem se nachází senzor otisků prstů, který ochrání vaše data. Kapacita paměti RAM jsou 2 GB, což pro bezproblémový multitasking telefonu bohatě stačí.

Alpha je luxusně zpracovaný smartphone, který má jen několik málo slabin. Tou první je vysoká cena. V prověřených tuzemských obchodech se telefon prodává za zhruba 16 tisíc a to je – přiznejme si to, docela hodně. Co dále uživatelům neudělá radost, tak to je kapacita baterie 1 860 mAh. Alpha zvládne celý den provozu s datovými sítěmi, ale víc nečekejte. Nabíjím každý večer. V kritických chvílích pomůže ultra úsporný režim, který výdrž prodlouží a umožní vám tak zůstat na příjmu, když to nejvíc potřebujete.

Smartphone také není voděodolný jako „es pětka“ a postrádá microSD slot. A to navzdory tomu, že zadní kryt je snímatelný a baterie je výměnná. Porce 32 GB paměti ale bude většině uživatelů stačit.

Po pár dnech používání jsem z „kovového“ Samsungu nadšen. Po stránce vzhledu a zpracování je to jeden z nejpovedenějších telefonů na trhu. Reakce systému jsou bleskové. Foťák nadprůměrný. Nejen sportovce pak potěší také senzor srdečního tepu. Jen škoda zatím té vysoké ceny. Ale ono to časem spadne…

Video:

Full HD

UHD (4K)

Galerie

  • fotografie v plném rozlišení stahujte ZDE (heslo je alpha)

20141102_111622

20141102_111643

20141102_111818

20141102_111822

20141102_112616

20141102_112744

20141102_112957

20141102_114509

20141102_114844

20141102_114917

20141102_114955

20141102_115142

20141102_100607

20141102_100833

20141029_134319

20141030_171351

20141030_211548

20141030_212020

20141029_114716

20141029_114722

20141029_115731

20141029_115801

Technická specifikace

Displej: 4,7″ HD Super AMOLED (1280 x 720 px)
Procesor: Osmijádrový (4jádrový 1,8 GHz + 4jádrový 1,3 GHz)
Operační systém: Android 4.4.4 (KitKat)
Fotoaparát: 12 Mpx (zadní) + 2,1 Mpx (přední)
Paměť RAM: 2 GB
Vnitřní paměť: 32 GB
Rozměry: 132,4 × 65,5 × 6,7 mm, 115 gramů
Baterie: 1 860 mAh

Mirek Kočí
Mirek Kočí
Šéfredaktor serveru Světaplikací.cz. Dříve psal pro ExtraHardware.cz a Deník.cz, nyní občas přispívá do tištěných časopisů Týden a Faktor S. Ve volném čase se věnuje rodině, sportu a youtuberingu.
Další články

2 KOMENTÁŘE

Diskuze je uzavřena.

Nejčtenější

Poslední komentáře