Čtvrtek, 11 srpna, 2022
DomůRecenzeHuawei P Smart 2019 recenze: skvělý design a dobrá výbava

Huawei P Smart 2019 recenze: skvělý design a dobrá výbava

Huawei představil před časem novinku P Smart 2019, u které nijak nezastírá, že by se měla stát velkým prodejním hitem. Před příchodem nové řady P30 se aktuálně jedná o klíčový model čínského výrobce na trhu. Při ceně necelých 6 000 korun nabízí telefon slušnou výbavu s řadou moderních prvků, jako je např. bezrámečkový displej s kapkovitým výřezem.

Pro Huawei je P Smart 2019 důležitý, a možná dokonce vůbec tím nejdůležitějším telefonem střední třídy. Neohromí nadupanou výbavou, jako třeba populární typ P20, ale poměrem výkonu a ceny, který je velmi lákavý. Už při prvním pohledu na specifikaci je jasné, že jde o dobře vybavený smartphone s drobnými ústupky, který svou cenu drží v rozumných mezích střední třídy. Prodávat se začal za 5 990 korun.

Co má společného s předchůdcem?

Novinka navazuje na populární loňský P Smart, ale designově toho obě generace příliš společného nemají. Zatímco původní P Smart je telefon klasického vzhledu s výrazným rámečkem okolo displeje a tučnou bradou, nástupce vypadá mnohem dospěleji a jako mnohem dražší telefon. Konstrukční změna přinesla zvětšení displeje, který z původní hodnoty 5,65 palce vyrostl u letošního modelu na 6,21 palce. Oba panely mají FHD+ rozlišení, nový model má ale díky protáhlejšímu zobrazovači víc pixelů a nabízí tedy jemnější obrazové podání.

Změnila se i zadní strana telefonu, která stylově odpovídá aktuálním trendům. Zejména ve variantě s gradientem modré a modrozelené barvy P Smart 2019 vypadá luxusně a velmi se mi líbí. Zadní strana s gradientem je momentálně velmi populární řešení designu u smartphonů, se kterým přišel právě Huawei a kopíruje ho kde kdo včetně Samsungu, Xiaomi a dalších výrobců. Nechybí duální fotoaparát s podporou umělé inteligence; tentokrát však se snímači seřazenými vertikálně pod sebou a nikoli vedle sebe. Celkově novinka připomíná jiné povedené modely Huaweie. A to je dobře.

Jaká je výbava?

Základem přístroje je procesor Kirin 710 s 3 GB RAM, což je slušná porce, ale 4 GB RAM by telefonu přeci jenom slušelo více. Vnitřní paměť má kapacitu 64 GB a neschází hybridní slot na paměťovou kartu; v tomto ohledu tedy nebudete nijak omezováni. Lákadlem čelní strany je protáhlý displej s úhlopříčkou 6,21 palce a vysokým rozlišením 2 340 × 1 080 pixelů, což znamená jemnost 415 ppi. Neschází veškerá potřebná konektivita, LTE je samozřejmostí a je tu i NFC pro platby mobilem u obchodníka.

Na zadní straně má telefon duální fotoaparát s 13Mpx a 2Mpx čipy, kdy ten druhý slouží pro hrátky s hloubkou ostrosti. Slušné kvalitě snímků a detailnímu prokreslení pak zdařile napomáhá umělá inteligence. Čelní kamerka je osmimegapixelová a vyhoví i náročnějším selfiemaniakům. Samozřejmostí je kruhová čtečka otisků prstů, která je umístěna na zádech telefonu.  Z další výbavy vypíchněme aktuální Android 9.0 Pie s uživatelským prostředím EMUI 9.1 od Huawei.

Drobnou výtku mám k použití staršího microUSB konektoru. Prosím, Huawei, příště už s USB-C. Ano? Na druhou stranu potěší, že P Smart 2019 je dvousimkovým telefonem. Výhodu spatřuji i v tom, že smartphone se příjemně v ruce drží. Má zaoblené hrany a velikostně do dlaně příjemně zapadne. Rozměry jsou 155 × 73 × 7,8 mm. Hmotnost je 160 gramů. Telefon tedy není ani lehký, ani vyloženě těžký – jeho hmotnost je zkrátka ideální.

Dobrou zprávou je integrace baterie s kapacitou 3 400 mAh, předchůdce má článek s o 400 mAh menší kapacitou. Novinka má taktéž konektor na sluchátka, od kterého výrobci pomalu dávají ruce pryč. Naopak trochu zamrzí, že P Smart 2019 vynechává praktické fičury, jako rychlé nabíjení nebo odolnost vůči vodě a prachu – obojí by bylo super. Ale chápu, do střední třídy tyto vymoženosti zavítají až někdy jindy.

 

Jaká je výdrž baterie?

Velmi dobrá, abych pravdu řekl. Huawei P Smart 2019 má baterii článku 3 400 mAh a díky dobře odladěnému Androidu Pie a vlastní nadstavbě EMUI se dočkáte velmi solidních hodnot. V praxi není problém dosahovat výdrže i dvou dnů na jedno nabití, nebo s telefonem fungovat opravdu extrémně naplno po jeden celý den.

Zahraji si i nejnovější hry?

Určitě. Smartphone bez problémů rozběhá např. velmi populární střílečku PUBG Mobile, kde si užijete souboje v dostatečné snímkovací frekvenci a výsledný dojem z hraní je tak velmi dobrý. To samé platí pro adrenalinové závody Asphalt 9 a další našlapané hitovky. Jinak pohyb v prostředí operačního systému je plynulý, bez zadrhávání a reakce takové, jaké byste čekali. O žádného loudu rozhodně nejde. V benchmarku AnTuTu dosahuje telefon zhruba 125 tisíc bodů.

Fotí dobře?

Fotoaparát P Smart 2019 sice není logicky tak špičkový jako u dražších modelů, ale zahanbit se rozhodně nenechává. Kombinace snímačů 13 Mpx + 2 Mpx (hlavní má optiku se světelností f/1.8) podává slušné výsledky a ve spolupráci s algoritmy umělé inteligence foťák mnohdy pozitivně překvapí – zejména pak za pěkného počasí, kdy putuje do čipu hodně informací a šumu je minimum. Plusem je také automatické nastavení scén, mobil jich umí přesně určit zhruba 500.

Galerie

 

 

Je tu i pověstný noční režim, kvalit u dražších modelů ovšem nedosahuje. Nutno také zmínit, že pokud čipu napomáhá AI, sníží se rozlišení snímků ze třinácti na osm megapixelů. Huawei P Smart 2019 fotí obstojně a přiměřeně své ceně. Video je dostačující – maximální kvalita je 1080p (Full HD) při šedesáti snímcích za sekundu. Nezklame ani čelní AI kamerka pro videohovory a pro selfíčka.

Má nákup smysl?

Huawei P Smart 2019 je pěkný smartphone spadající do střední třídy s minimem nedostatků. Má povedený design s krásným provedením zadní strany (ve verzi s gradientem) a dobře padne do ruky. Je to zkrátka nablýskaná stylovka, která cílí na mladší generaci uživatelů a ta, jak známo, chce vyniknout.

Je tu dostatek výkonu pro hraní nových her i slušný fotoaparát s umělou inteligencí a to včetně toho pomocného pro selfíčka, díky kterému na Instagramu určitě zabodujete. Nezklame ani výdrž na baterii a mezi další plusy patří odladěný systém Android 9.0 Pie nebo hybridní slot pro druhou SIM či microSD kartu.

V současnosti patří Huawei P Smart 2019 mezi nejzajímavější smartphony své kategorie a za necelých šest tisíc svým majitelům nabízí hodně muziky.

Co se mi líbí

Líbivý módní design
Protáhlý displej s minimálními rámečky
Android 9.0 Pie
Duální foťák
Přijatelná cena
Podpora NFC
64GB interní paměť

Co se mi nelíbí

Starší microUSB konektor
Pomalejší dobíjení
Kluzký povrch
Záda se snadno poškrábou
Pouze 3 GB RAM

Mirek Kočí
Mirek Kočí
Šéfredaktor serveru Světaplikací.cz. Dříve psal pro ExtraHardware.cz a Deník.cz, nyní občas přispívá do tištěných časopisů Týden a Faktor S. Ve volném čase se věnuje rodině, sportu a youtuberingu.
Další články

1 komentář

  1. Bohužel odladěnost systémů je šílená, trvá věčnost otevřít základní aplikace. Aktualizace odstranila sice většinu chyb, každopádně stále to není ono. Na stařičkém Honoru 6X bylo vše daleko svižnější a to je poměrně problém. Každopádně výkon má dostatečný a věřím, že to postupem času „vypilují“. Jako majitel tohoto zařízení bych doporučil vybrat si jiné zařízení, každopádně doufám, že dočasně. Ke zbytku nemám výhrady. Splnil očekávání v této cenové relaci a je vážně neuvěřitelně krásný na pohled. Snad to nebude trvat dlouho. První aktualizace těchto chyb u mě proběhla zhruba čtrnáct dní zpátky, takže jde vidět, že hoši od Huawei se snaží a pracují na tom poměrně rychle.

Diskuze je uzavřena.

Nejčtenější

Poslední komentáře