Neděle, 26 června, 2022
DomůRecenzeSamsung Galaxy S5 - Recenze malinko jinak

Samsung Galaxy S5 – Recenze malinko jinak

Samsung Galaxy S5 je jedno z nejlepších zařízení letošního roku. Prodejně se jedná o velice úspěšnou vlajkovou loď korejského výrobce. Na trhu je již nějaký ten pátek a namísto klasické recenze se raději podíváme na odlišnosti oproti ostatním.

V recenzi se tedy podíváme blíže hlavně na software, který vlajková loď nabízí ve svém velmi dobře známém prostředí TouchWiz. Zhodnotím, které softwarové aplikace jsou přínosné a které slouží pouze ke zvýšení dojmu.  

Software je zvolen z toho důvodu, že přináší větší přidanou hodnotu než u ostatních špičkových telefonů z TOP třídy. Každý si může udělat svůj názor, rád ho uvítám. Níže se můžeme podívat na body, které je možno očekávat v této recenzi.

Obsah recenze

  • Krátký úvod
  • Konstrukce
  • Displej
  • Fotoaparát
  • Výdrž baterie a úsporný režim
  • „Chytré funkce“ okna, panel nástrojů a ovládání jednou rukou
  • „Chytré funkce“ pohyb a gesta
  • Snímač prstů
  • „Chytré aplikace“ Smart Remote, S Health
  • Bonusový obsah
  • Zhodnocení aneb doporučuji či ne?

1. Krátký úvod

Samsung Galaxy S5 je bezesporu jedním z nejlepších telefonů dneška. Svému uživateli nabídne dostatečný výkon a řadu užitečných vychytávek či aplikací. Design telefon prošel pouze menší evolucí. I přes tento fakt se zařízení ve větší ruce drží velice pohodlně. Někteří by mohli napadnout opakované využití plastů, nicméně pro mě působí telefon příjemným dojmem. Ano, musím dát za pravdu, že Apple iPhone s kovovým tělem působí dojmem prémiovějším na druhou stranu Samsung Galaxy S5 jablečný telefon trumfuje ve velikosti displeje a několika dalších aspektech.

2. Konstrukce

Při prvním vybalení z krabičky vás jistě překvapí velikost tohoto zařízení. Otázkou je, zdali příjemně či nepříjemně. Zařízení je větší, nicméně v ruce se drží pohodlně a i přes svoji vyšší váhu 145 gramů nepůsobí nijak těžkým dojmem. Nevýhodou těchto větších zařízení je ovládání jednou rukou. Na tento aspekt se výrobce zaměřil a jednoduchým gestem umožňuje zmenšení displeje, respektive zobrazovací plochy zhruba do velikosti 4 palců. Tuto zajímavou funkci si blíže popíšeme dále.

Konstrukce je pevná, nicméně při zkoušce ohybu dochází k nepříjemnému vrzání. Je možné, že k tomu dochází pouze u našeho testovaného vzorku. Faktem však je, že by k tomuto vrzání u telefonů z vyšší třídy docházet nemělo.

20140530_145817 20140530_145811 20140530_145755 20140530_072446 20140530_072416 20140530_072404

3. Displej

5.1 palců velký displej vás překvapí nejen svojí velikostí, jemností, ale také nádherným podáním barev. Super Amoled byl vždy zárukou velice dobrých pozorovacích úhlů tak také podáním barev. Pro ty, kterým barevná saturace přijde příliš barevná, je možné si nastavit barvy více konzervativní. Nastavení – zobrazení – displej – režim displeje. S5 má však i automatické přizpůsobování barev displeje, což pravděpodobně funguje. To, že pravděpodobně funguje říkám z toho důvodu, že si toho nevšimnete, a mně barevnost těchto displejů nijak nevadí. Ještě dodám, že jemnost testovaného displeje je úžasná a ani při bližším zkoumání tak nejsou vidět pixely.

4. Fotoaparát

Fotoaparát telefonu je kapitola sama o sobě. A tím myslím, že je naprosto geniální a fotografie jsou jedny z nejlepších, kterých na mobilním zařízení dosáhnete. Rozlišení zadního fotoaparátu je 16 Mpx, to však nemusí v reálu vůbec nic znamenat. Zde však vše funguje tak, jak má a výsledky fotografování jsou opravdu reálné a krásně barevně saturované. Za zmínku také stojí velmi rychlé ostření se kterým je možné fotit i pohybující se objekty. Při focení menších domácích mazlíčků bych uvítal ostření ještě malinko rychlejší. Obrázek o tom, jak fotoaparát fotí si můžete udělat prohlédnutím níže vložených fotografií.

2014-05-24 19.15.19 20140518_155050 20140518_155315 20140524_165237 20140525_181319 20140529_111546

5. Výdrž baterie

Pod velice flexibilním krytem se nachází baterie o velikosti 2.800 mAh. Tato baterie má naprosto dostačující kapacitu na to, aby tento výkonný telefon udržela při životě den a půl až dva. Při nižších aktivitách používání je možné se dostat na počet dnů ještě větší.

Jestliže vám však tyto hodnoty nestačí, je možné využít některý z úsporných režimů. Hned ten první dokáže blokovat data na pozadí, omezit výkon zařízení a také zobrazovat pouze stupně šedi namísto krásného barevného podání.

Pro extrémní podmínky s velice omezeným přístupem k elektřině doporučuji využít ultra úsporný režim, který avizuje pohotovostní dobu až desítku dní. Nicméně v tomto případě se jedná o omezení většiny funkcí a pokud jej chcete využívat, doporučoval bych funkci zapínat nárazově. Ještě dodám, že zapnutí a vypnutí zmiňovaného režimu trvá zhruba půl minuty.

Nespornou výhodou použité baterie je také délka nabíjení. Pokud se budeme bavit o konkrétních číslech, tak z nuly na sto se nabije telefon za dvě hodiny.

Screenshot_2014-07-30-13-44-11 Screenshot_2014-07-30-13-34-09

6. „Chytré funkce“ více oken, panel nástrojů a ovládání jednou rukou

Více oken

Více oken nejednou není u špičkových telefonů od Samsungu žádnou novinkou. Je možné si vložit dvě aplikace nad sebe, což je velmi příjemné. Funkci můžete například využít když se chcete dívat na YouTube video a odepisovat na Hangoutu nebo surfovat na webu. Nově přibyla možnost pro otevření přílohy emailu v druhém okně přímo pod zprávou.

Screenshot_2014-07-30-12-44-30 Screenshot_2014-07-30-12-44-37

Panel nástrojů

Jestliže máte pět svých oblíbených aplikací, a chcete je mít stále po ruce, je možné využít panelu nástrojů. S tímto panelem získáte rychlý přístup k oblíbeným aplikacím a funkcím. Plovoucí menu na obrazovce se otevře kdykoli jej stisknete. Zástupce v plovoucím menu můžete samozřejmě také personalizovat na základě svých požadavků.

Ovládání jednou rukou

Jako jednu z nejzajímavějších funkcí nového Galaxy hodnotím ovládání jednou rukou. Nalijme si čistého vína, S5 má opravdu velký displej. Tento displej je příjemný na filmy a čtení článků případně surfování na webu. Nicméně v případě kdy potřebujete telefon ovládat pouze jednou rukou, se jedná o pádlo, které při nevhodném pohybu končí na zemi. Z těchto důvodů implementoval Samsung jednoduchý trik, kterým zmenšíte zobrazovací plochu displeje až zhruba na 4 palce a to jak z levé, tak z pravé strany. Stačí rychlé táhnout od jedné ze stran zhruba jeden centimetr a rychle nazpět.

Screenshot_2014-07-30-12-45-24 Screenshot_2014-07-30-12-45-31

7. „Chytré funkce“ pohyb a gesta

Procházení bez dotyku

Následující je „procházení bez dotyku“. S touto funkcí je možné přejít na další nebo předchozí položku pohybem rukou doleva a doprava nad senzorem. Funkce funguje u galerie (přecházení mezi obrázky v galerii), internetu (přecházení mezi okny), hudebního přehrávače (je možné měnit skladby), hudby na zamknutém displeji a v aplikaci S Memo. Tato funkce mi přijde taktéž nevyužitelná.

Funkci, kterou hodnotím naprosto bezcenně, je „posunutí bez dotyku“. Zde je možné přesouvat ikony na jiné stránky tak, že podržíte na ikoně a druhou rukou uděláte pohyb doleva či doprava. Upřímně mi tento způsob přijde nepříjemný a zbytečně složitý.

Přímé volání

„Přímé volání“ znamená, že pokud zrovna píšete zprávu a chcete raději dotyčnému zavolat, stačí přiložit zařízení k obličeji a telefon tento kontakt vytočí. Další funkcí je “Inteligentní upozornění“.  Jedná se o funkci zavibrování, pokud telefon po delší době zvednete a během toho budete mít zmeškané události jako nepřijatý hovor či zprávu.

Inteligentní pohotovostní režim

Tento režim znamená, že dokud se na displej díváte, tak nezhasne. To ale znamená sledování vašich očí a zapnutou přední kamerku, což v konečném důsledku vede k vyššímu vybíjení baterie. Tato funkce je naprosto skvělá, nicméně si myslím, že pro úsporu baterie je lepší si nastavit delší časový limit vypínání obrazovky. Ještě dodám, že tato funkce funguje pouze za osvětlení, v noci máte bohužel smůlu.

Inteligentní otáčení

Inteligentní otočení znamená, že se obrazovka otáčí podle orientace vašeho obličeje, nikoliv senzoru. Zde je zase samozřejmě využit přední fotoaparát, který vás sleduje. Poté je ještě nutné mít vhodné osvětlení, jinak nebude fungovat, jako tomu bylo u funkce výše.

Tato funkce znamená, že video přestane hrát, pokud se poohlédnete jiným směrem než na telefon. Asi bych dodal, proč ne? Ale i tak dokážu bez této funkce žít.

Bezdotykový náhled

Chytré funkce z této části taktéž hodnotím za ty méně užitečné, ale je možné, že někomu se zalíbí natolik, že je začne aktivně využívat. Při aktivaci bezdotykového náhledu je možné získat více informací bez dotyku na konkrétní SMS, album atd. Funkce je to zajímavá, nicméně mi přijde rychlejší album či SMS otevřít a zavřít.

Tuto funkci je možné využít u náhledu informací (při podržení prstu nad displejem se zobrazí rozšířený text nebo zvětšené obrázky), náhledu průběhu (když podržíte prst nad ukazatelem u videa, zobrazí ukázku nadcházející scény), náhledu rychlé volby (zobrazí jména kontaktů přiřazeným k číslům rychlé volby, když nad nimi podržíte prst), lupa webové stránky (když podržíte prst nad displejem, zvětší se obsah webových stránek).

8. Snímač prstů

Samsung po společnostech Apple a HTC zabudoval do svého telefonu čtečku otisku prstů. Stejně jako u HTC se však jedná o čtečku, po které je nutné přejet (pozn. redakce Apple má senzor, který dokáže načíst otisk prstu z jakéhokoliv úhlu při pouhém přidržení).

Po stránce zabezpečení se jedná o příjemnou funkci, tím však výhody pro mě končí. Funkční stránka je odrazující. Jednak zařízení v několika případech otisk napoprvé nerozezná a také pokud nemáte zrovna volnou druhou ruku, odemknutí telefonu je téměř nemožné a to z důvodu umístění snímače v tlačítku domů na spodní straně telefonu. To může zapříčinit převážení zařízení a jeho následné zničení. Snímači otisku prstu také vadí nečistoty na home tlačítku či prstu, takže z mého pohledu je lepší si zapnout klasický zámek zařízení.

 Screenshot_2014-07-30-14-06-44 Screenshot_2014-07-30-14-08-58

9. „Chytré aplikace“

Smart Remote

První chytrou aplikací je Smart Remote (dříve WatchON). Tato aplikace využívá infraportu pro komunikaci se zařízeními jako je televize, DVD přehrávač a další. Tuto aplikaci jsem zkoušel na několika televizích a pokaždé s kladným výsledkem. Nutno podotknout, že se mezi nimi nacházeli i televize staršího typu. Ke spárování dochází pouze ze strany telefonu a televize automaticky zařízení přijme. To znamená, že když si stoupnete do obchodu s televizory, tak je můžete všechny vypnout, přepnout atd. Nicméně neberte to jako typ pro budoucí hrátky.

Screenshot_2014-07-30-13-47-29 Screenshot_2014-07-30-13-47-11

S Health

Pokud žijete, nebo byste chtěli žít aktivnější život, tak doporučuji vyzkoušet pomocníka S health. Jednak je možné zaznamenávat denní příjem kalorií, kroky a celkově vaše výkony. V další části aplikace je možné zobrazit informace ze senzorů, konkrétně srdečního tepu. Tento senzor slouží dle mého pouze jako marketingový tahák nicméně jeho funkčnost uživatel vyzkouší pouze párkrát. Více přínosné jsem viděl senzory osazené v Galaxy S4, tedy senzory vlhkosti a teploty.

Screenshot_2014-07-30-13-47-49 Screenshot_2014-07-30-13-47-58

10. Bonusový obsah

Užívejte si placené aplikace a obsah zdarma od respektovaných poskytovatelů, se kterými budou vaše zážitky z telefonu GALAXY S5 ještě příjemnější a produktivnější. Takto zní úvod k bonusovému obsahu Samsung Galaxy Gifts, díky kterému je možné ušetřit přes deset tisíc korun. Za zmínku stojí hned několik bonusových aplikací.

Reflex pro Samsung – Čtěte každý týden nové vydání společenského časopisu Reflex ve svém GALAXY S5. Půlroční předplatné elektronické verze tohoto týdeníku je k dispozici exkluzivně a zdarma v rámci aplikace Týdeník Reflex pro Samsung. Hodnota předplatného 798 Kč

Blesk – Roční předplatné speciální elektronické verze Blesku je k dispozici exkluzivně a zdarma v rámci aplikace Blesk. Hodnota předplatného 99,99 EUR

Endomondo poskytuje komplexní řešení pro vaše tréningové potřeby. Díky 12 měsíčnímu Premium účtu budete mít své sportovní aktivity pod dokonalou kontrolou. Premium členství zdarma (v hodnotě 29,99 USD )

Evernote – Organizujte si čas, ukládejte si nápady a zvyšte svou produktivitu s aplikací Evernote. Uživatelé telefonu GALAXY S5 získávají 3měsíční předplatné služby Evernote Premium. Bezplatná prémiová služba na 3 měsíce (v hodnotě 15 USD)

Dropbox udržuje vaše vzpomínky v bezpečí a umožňuje vám přístup odkudkoliv. Získejte 50 GB Dropbox prostoru po dobu 2 let s předinstalovanou aplikaci na Galaxy S5! 50 GB zdarma po dobu 2 let

A mnohé další aplikace, odkaz zde.

Snímek obrazovky (19)

11. Zhodnocení aneb doporučuji či ne?

Samsung Galaxy S5 je bezesporu jeden z nejlepších telefonů současnosti. Mezi přednosti patří určitě zvýšená ochrana IP 67, která zaručuje kompletní ochranu proti vniknutí prachových částic a dočasnou ochranu proti vniknutí vody. Konkrétně se jedná o dočasné ponoření do vody na maximálně 30 minut do hloubky 1 metru. Musíme potvrdit, že námi testované zařízení toto zatížení vydrželo bez jakékoliv újmy. Mezi další přednosti patří příjemná výdrž, nádherný 5,1 palců velký displej a úžasné fotografie.

Mezi zápory je možné dle názorů veřejnosti zařadit design zařízení. Mě tento design nijak neuráží a raději budu mít zařízení plastové, nežli těžké. Nicméně přiznávám, že například iPhony jsou stylovější a člověk při jejich používání má pocit prémiového zážitku.

Tak či onak, telefon samozřejmě doporučuji. Na trhu je nepřeberné množství dobrých zařízení i za nižší ceny, záleží tedy už jen na preferenci uživatele a jeho osobních zkušenostech.

Za zapůjčení zařízení děkujeme společnosti Ogilvy

opengraph-signature

 

 

Tomáš Rygl
Tomáš Rygl
Inženýr vysoké školy zaměřené na ekonomii, který je fanouškem mobilních technologií. Mezi nejoblíbenější společnosti Tomáše patří Google, Samsung a Apple.
Další články

Nejčtenější

Poslední komentáře