Středa, 10 srpna, 2022
DomůRecenzeRECENZE: Alcatel OneTouch Pop 7s – Levný šikula

RECENZE: Alcatel OneTouch Pop 7s – Levný šikula

Nabídka tabletů, které se s cenovkou vejdou do 4000 korun je opravdu široká. Jen málokterý tablet z nabídky opravdu levných modelů však dokáže vystoupit svou nadstandardní výbavou.

Alcatel OneTouch Pop 7s je přitom právě tou pomyslnou výjimkou potvrzující dosti nepříjemné pravidlo.

Bohužel už na první pohled dosti levný tablet, jehož cenovka se zastavila na hodnotě 3 500 korun, má v rukávu schovaných hned několik es. Vedle malých rozměrů a nízké váhy to je třeba rychlé LTE připojení, možnost volání, nebo poměrně slušná výdrž na baterii.

Obsah balení Alcatel OneTouch Pop 7s

Balení Alcatel Onetouch Pop 7s vedle samotného tabletu obsahuje ještě USB kabel a adaptér, kterým z kabelu můžete vytvořit nabíječku. Přibalený kabel je bohužel velice nepoddajný a v případě, že slouží jako nabíječka např. při užívání tabletu v posteli, také příliš krátký. Moc se mi nelíbil ani obrovský adaptér. Jsou jeho gigantické rozměry opravdu nezbytné?

  • tablet Alcatel OneTouch Pop 7s
  • USB datový kabel
  • adaptér pro nabíjení (ve spojení s kabelem vznikne cestovní nabíječka)

Vzhled tabletu

Tablet se 7″ displejem je i přes zbytečně široké postranní rámečky poměrně malý a hlavně štíhlý (192 × 113 × 9 mm). Při držení v ruce navíc působí, jako by vážil méně, než je jeho živá váha (279 g). Lesklé plasty tabletu na zadní straně vypadají levně, na druhou stranu zařízení ale nikde nevrže, nikde se neprohýbá a plasty lícují skvěle.

IMG_2700

IMG_2697

Rozvržení tabletu nepřichází s žádnou extra výstředností. Pokud tablet držíme na výšku, na jeho přední kratší liště (kratší strana) najdeme přední 0,3Mpx fotoaparát. Na hraně vpravo leží standardní dvoutlačítko pro zvyšování/snižování hlasitosti zvuku doplněné o samostatné tlačítko pro vypnutí/zapnutí tabletu.

Na protilehlé straně situačně spíše na zádech tabletu se nachází štěrbina pro usazení microSIM karty a paměťové karty microSD. Štěrbina je kryta masivním plastem, který se poměrně dobře otevírá. Zasazení karty je pak stejně pohodlné, není k němu třeba žádných drátků, či jiných ostrých trnů.

IMG_2698

V hraně nad fotoaparátem se nachází 3,5mm jack konektor, na protilehlé straně pak najdete zdířku microUSB.

Vedle použití lesklých plastů na záda tabletu se mi nelíbí ani kovová obruba zadního fotoaparátu, která až příliš vystupuje z těla telefonu a člověk s ní lehko může o něco zavadit. Na druhou stranu, tato designerská rozhodnutí byla nejspíše učiněna kvůli nízké ceně, takže to tabletu nelze mít za zlé.

IMG_2696

Výdrž baterie

V těle tabletu se ukrývá baterie o kapacitě 3 240 mAh. Při vysokém vytížení tabletu a zapnutém 3G připojení tablet vybijete přibližně za jeden den. Pakliže ho však budete trošku šetřit, může vám vydržet dva až tři dny.

V úplné pohotovosti, to znamená s neustálým listováním po internetu, nebo hraním her bude tablet vybitý přibližně za 5 až 8 hodin (podle náročnosti aplikace). Nabíjení tabletu z 0 na 100 % zabralo 2 hodiny 25 minut.

Screenshot_2014-10-02-11-14-18

Displej a zvuk: za málo peněz málo muziky

Tablet Alcatel OnetTouch Pop 7s má 7palcový TFT displej s rozlišením 1024 × 600 px a jemností 170 ppi. Nízkého rozlišení a velice špatných pozorovacích úhlů si všimnete prakticky okamžitě, zvlášť pokud se k němu vracíte hned po pohledu na zařízení s kvalitnějším displejem. Osobně mi to vždycky pár minut trhalo oči. Člověk si ale nakonec zvykne.

Vedle špatných pozorovacích úhlů a nízkého rozlišení trápí Pop 7s i hodně nereálné barvy, což je snad ještě horší. Navíc jakmile vám začne docházet baterie, displej telefonu začne nepatrně problikávat, nebo se tak stávalo alespoň v mém případě. Tento nedostatek však lze pozorovat až při stavu baterie do 5% což je už hraniční doba pro zapojení tabletu do sítě. Jakmile je tablet v napájení, problém s problikáváním zmizí.

Na spodní straně zad tabletu najdete reproduktor, který postrádá zase hloubky a výšky. Na vyposlechnutí toho nejnutnějšího, například rozhovorů ve filmech to sice s troškou schovívavosti stačí, avšak na to, abyste si vychutnali přehrávání muziky, můžete rovnou zapomenout, tedy alespoň pokud nepoužijete sluchátka a 3,5mm jack konektor.

Fotoaparát

Vedle 0,3Mpx předního fotoaparátu, který celkem v pohodě zvládá svou funkci, tedy přenos videohovorů, je telefon osazen ještě 3Mpx zadním fotoaparátem.

Zadní fotoaparát je zde pouze do počtu. Nenabízí absolutně žádné pokročilé funkce jako je přisvícení, nebo autofocus a jak vidíte z přiložených obrázků, výsledek focení je prostě tragický. Zajímavé je, že tablet Pop 7s po přepnutí do režimu video nabízí Full HD záznam, výsledek je ale také hodně podprůměrný. Jsem přesvědčena, že fotoaparát v této kvalitě si společnost mohla nechat od cesty. Jediné využití fotoaparátu vidím v natahování textu do zařízení skrze příslušnou aplikaci.

IMG_20090104_141826

IMG_20090104_141836

IMG_20090104_124627

IMG_20090104_124635

Hardwarové vybavení

O chod tabletu Alcatel Onetouch Pop 7s se stará čtyřjádrový procesor Qualcomm MSM8926 o frekvenci 1,2 GHz. Z 1 GB paměti RAM zbývá na samotné aplikace spuštěné uživatelem 525 MB, což dovoluje spuštění několika aplikací najednou. Chod tabletu však není úplně plynulý a zařízení se občas maličko zasekává i jen při listování mezi jednotlivými listy uživatelského rozhraní, nejedná se ale o nic zásadního.

Také interní paměť tabletu je dost skromná. Z 6 GB úložného prostoru zbylo na uživatele pouhých 5,34 GB prostoru. Vnitřní paměť telefonu však lze rozšířit microSD kartou až do velikosti 32 GB, takže nakonec není na co si stěžovat.

Výkon tabletu

Výkon tabletu není dvakrát uspokojivý. Sice na něm rozjedete třeba i závodní hru Real Racing 3, střílečku Dead Trigger 2, strategii Anomaly Defenders nebo například sportovní hru FIFA 14, tyto graficky náročnější hry se však na telefonu občas sekají, z čehož nemůže mít radost žádný opravdový hráč. Na druhou stranu graficky nenáročné hry typu Plants vs. Zombies 2, Angry Birds a spol. v tabletu rozjedete bez problémů.

Screenshot_2014-09-25-15-51-39

Ale přejděme k objektivnějšímu srovnání výkonu tabletu. V benchmarku AnTuTu získal tablet celkem 14 137 bodů.

Screenshot_2014-09-24-22-36-31

Screenshot_2014-09-24-22-35-15

Softwarové vybavení

Společnost Alcatel pro svůj telefon Pop 7s zvolila operační systém Android 4.3 Jelly Bean. Uživatelské rozhraní Androidu je upravené. Telefon má díky tomu zvláštní rozvržení, rozdílné prostředí pro nastavení, originální ikonky i předinstalované aplikace včetně např. i poznámkového bloku, šikovného správce souborů, Dropboxu, Evernotu, Adobe Readeru, Shazamu, Kingsoft Officu, Clean Masteru, aplikace pro zálohování, nebo převod měn. Vedle toho je v tabletu najdete i celkem 5 předinstalovaných her, jedná se však o nepříliš kvalitní free-to-play tituly, které jsou na Google Play běžně k dostání. Prostředí telefonu je poměrně dobře optimalizované, na malé záškuby běželo bez problémů, což je u tabletu doslova za pár korun potřeba ocenit.

Screenshot_2014-09-24-22-43-12

Screenshot_2014-09-24-22-40-14

Potěší také skutečnost, že v tabletu najdete předinstalovanou klávesnici Swipe.

Screenshot_2014-09-24-22-11-44

Konektivita

Jak jsem už zmínila, jednou z hlavních předností telefonu je rychlé LTE připojení k internetu. Procházení webových stránek vás tak nezdržuje, ale je podobně rychlé, jako brouzdání internetem na počítači. Další možností připojení k internetu je Wi-Fi 802.11 b/g/n.

Screenshot_2014-09-24-21-29-18

K připojení fitness náramků a dalších zařízení je zde potom k dispozici Bluetooth 4.0 a na cestách oceníte zase GPS čip. Díky němu se z tabletu může stát spolehlivá a hlavně poměrně levná navigace.

IMG_2691

Shrnutí

Tablet s cenovkou 3 500 korun za sebou vždycky musí mít pár kompromisů. V případě Alcatel Onetouch Pop 7s je to nedostačující fotoaparát, zbytečně široké postranní rámečky, naprosto tragická kvalita displeje a hudebního výstupu, což je určitě nemilé. Výměnou za to vám však Pop 7s nabídne LTE připojení k internetu, slušnou výdrž baterie, optimalizované uživatelské rozhraní se spoustou zajímavých aplikací v základu a 1 GB paměti RAM, díky němuž budete po většinu času v tabletu listovat bez větších záškubů, a to i pokud budete mít spuštěno více aplikací najednou. Pokud hledáte opravdu levný tablet, koupi Alcatel Onetouch Pop 7s byste rozhodně měli zvážit.

Lucie Jiříková
Lucie Jiříková
Redaktorka na volné noze se zájmem o mobilní technologie, videohry, knihy, sport a zdravý životní styl.
Další články

Nejčtenější

Poslední komentáře