Pátek, 12 dubna, 2024
DomůRecenzeV boji o pozornost rodičů často vítězí smartphony nad dětmi

V boji o pozornost rodičů často vítězí smartphony nad dětmi

Mobilní telefony stále častěji vítězí nad dětmi v boji o pozornost jejich rodičů. Vyplývá to z průzkumu provedeného AVG. Více než polovina (52 %) dotázaných dětí uvedla, že jejich rodiče tráví používáním svých mobilních zařízení až příliš mnoho času. Výjimkou nebyla ani tvrzení, že čas rodičů strávený s mobilním zařízením převyšuje čas strávený s dítětem (15 %).

Dlouhodobý názor, že digitální technologie ničí rodinný život, potvrzuje i téměř polovina (44 %) dotázaných českých dětí, které si myslí, že jejich rodiče kontrolují svá zařízení až příliš často. Zdaleka nejvíce jim (29 %) vadí to, že pozornost jejich rodičů během rozhovoru s nimi až příliš snadno odlákají notifikace jejich mobilů – a to často způsobuje, že se děti cítí pro své rodiče nedůležité (28 %).

Téměř polovina (42 %) všech dotázaných českých rodičů souhlasila, že skutečně využívá mobilní zařízení příliš často. Jen 17 % respondentů z řad rodičů si ale myslí, že tím dávají svým potomkům špatný příklad. Tento nedostatek sebereflexe dokládá třeba odpověď řady českých dětí (56 %) na doplňující otázku, proč by chtěli, aby jejich rodiče méně používali mobil u jídla. Důvodem bylo, že jim to rodiče sami zakazují. Čeští rodiče by si rovněž velmi (i v porovnání s ostatními zeměmi) přáli, aby se jejich děti na internetu více věnovaly vzdělávacím aktivitám.

family-using-technology
Ve srovnání jednotlivých zemí si Česko ještě vede v tomto ohledu poměrně dobře. Jen pro ilustraci, zdaleka nejvíce mobilní zařízení dle dětí používají rodiče v Brazílii (87 %). Co je ještě horší, 59 % dotázaných brazilských rodičů používá telefon během řízení automobilu (u českých respondentů 27 %). Možná i proto by 56 % dotázaných brazilských dětí nejraději rodičům mobil zabavilo. V otázce zabavení telefonu rodičům je zajímavé, že české děti jako jediné uváděly, že by chtěly sebrat telefon spíše svému otci a nikoli své matce, jak tomu bylo v ostatních zemích.

infographic_digital_diaries_global_2015_v6Zdroj: AVG

 

Mirek Kočí
Mirek Kočí
Šéfredaktor serveru Světaplikací.cz. Dříve psal pro ExtraHardware.cz a Deník.cz, nyní občas přispívá do tištěných časopisů Týden a Faktor S. Ve volném čase se věnuje rodině, sportu a youtuberingu.
Další články

Nejčtenější

Poslední komentáře