Pátek, 12 dubna, 2024
DomůRecenzeShadowmatic: Příjemná logická hra se světlem a stíny

Shadowmatic: Příjemná logická hra se světlem a stíny

Na App Storu se rozšířila nová epidemie. Jmenuje se Shadowmatic. Jedná se o logickou hru se stíny. Jaká je?

Shadowmatic se musí nechat jedna zásadní věc. Hra vypadá úžasně a maximálně efektně. Pokud jste si v dětství taky hráli se stíny a za pomoci rukou a svítící lampičky se na zdi snažili promítnout nejrůznější zvířátka, víte, o čem je řeč.

Logická hra Shadowmatic je postavená na principu otáčení nejrůznějších předmětů u zdroje světla, čímž vám na vzdálené zdi musí vzniknout dané obrazy. Vtip je v tom, že musíte přijít na to, co má na zdi vůbec vzniknout a nakonec všechny přidružené části otočit tak, aby byl obraz precizní a maximálně věrný designerově vizi.

Počáteční levely jsou velmi jednoduché, hra bohužel velmi brzy přituhuje a nepomáhá jí ani fakt, že ovládání není vždy přesné a intuitivní. Jelikož obrázky se skládají hned z několika částí, musíte mezi nimi přepínat a opravdu precizně poskládat každý předmět zvlášť, což je v některých případech velmi nešťastné a frustrující. Frustrace se nedostavuje vždy, ale když se dostaví, je to velmi nepříjemné.

IMG_4064

Dvě různé nápovědy

Aby vám hra pomohla v zásecích, obsahuje nápovědu přímo na obrazovce. Jedná se o jakýsi ukazatel „přihořívá, hoří“, který je rozdělený od několika teček. Jak se při stavění stínu blížíte kýženému výsledku, tečky se rozsvěcejí, čímž vám signalizují, že jste na správné cestě. Bohužel ani toto opatření člověku nemusí pomoci, neboť jsou ve hře k vidění skládačky, kde prostě nevíte, z jaké strany je uchopit a jak je natočit, abyste aktivovali alespoň první světélko a od toho se odrazili. V těchto situacích naštěstí existuje nápověda číslo 2.

Klasická nápověda je schována v kontextovém menu hry a výměnou za herní kredity vám v pěti stupních poradí, jaký stín máte přetáčením předmětů vytvořit. V první fázi se tak nedozvíte, že máte hledat dinosaura, ale například: „něco opravdu hodně starého“. V druhé fázi potom zjistíte, že je to také „něco opravdu hodně velkého“. Ve třetí budete vědět, že se jedná o „hračku starověkého zvířete“ a v té poslední vám pak hra obrázek, který vyžaduje, přímo řekne.

IMG_4159

Nápověda je tedy koncipována, jako by pocházela od kamaráda, která vám nechce zkazit radost z objevování. To je poměrně příjemné, kdyby však byla hra o něco přívětivější, nápověda by mohla úplně chybět, což by bylo ještě o něco příjemnější. Nehledě na to, že kreditů je málo a jestliže je chcete doplnit, budete si muset připlatit. To u placených her vždycky vidím nerada. Kromě toho jsem i po zaplacení všech úrovní nápovědy zjistila, že mi moc neporadila. Celou dobu jsem si myslela, že mám postavit dinosaura, což jsem nakonec opravdu měla a nápověda mi to potvrdila. Nikdo mi však už neprozradil, jakým způsobem to mám udělat.

Shadowmatic je dobrá hra

Z předchozích řádků by to mohlo vypadat, že Shadowmatic je špatná hra, což není pravda. Na druhou stranu si stojím za tím, že ve hře se kromě grafického zpracování nenachází nic převratného, z čeho by si hráči měli trhat vlasy. Popravdě nechápu ten mumraj, který Shadowmatic vzbudila. Hry operující na tomto principu tu byly už několikrát, vzpomeňte například na Pixel Twist a spol., kde jde v podstatě o to samé, jen s tím rozdílem, že předměty nenatáčíte ve světle.

IMG_4083

Samozřejmě světlo ve spojení s několika různými prostředími vypadá třeskutě dobře. V prostředí džungle sestavujete dřevěné části pokryté zvířecími vzory, z nichž skládáte stíny divokých zvířat, v prostředí dětského pokoje pak zase barevné části, z nichž sestavujete hračky atd. Z grafické stránky hry autoři vytřískali, co mohli. V tomto případě bych se dokonce nebála tvrdit, že grafická stránka hry je co do kvality hodně před hratelností.

Abyste mi dobře rozuměli, soustředění na grafiku autorům nemám za zlé. Jenom se tak nějak nemůžu zbavit pocitu, že to hráči se Shadowmatic trošku přehánějí. Ona to není vyloženě špatná hra, ale jí podobných a možná i lepších tu byly tuny. Jen je možná v Applu tolik nereklamovali.

Hodnocení: 7/10

[dmalbum path=“/wp-content/uploads/dm-albums/Shadowmatic/“/]

Verdikt:

Načančaná logická hra, která těží z roky starého principu otáčení předmětů do vhodných úhlů. Hru trápí několik drobných nedostatků jako je občas nepřesné ovládání, či nemožnost odrazit se ani od nápovědy. Pokud se ovšem daří vše tak, jak by mělo, jedná se o příjemný zážitek.

Co se mi líbilo:

  • grafické zpracování je opravdu perfektní
  • hodně levelů

Co se mi nelíbilo:

  • ovládání není vždy přesné
  • z frustrujícího záseku vás někdy ani nápověda nezachrání
  • už to tu bylo alespoň stokrát

[appbox appstore 775888026]

Martina Lipertová
Martina Lipertová
Redaktorka na volné noze, ale především vášnivá hráčka videoher na všech myslitelných herních platformách včetně Androidu a Applu.
Další články

1 komentář

Diskuze je uzavřena.

Nejčtenější

Poslední komentáře