Čtvrtek, 18 dubna, 2024
DomůNovinkyApple odmítá odblokovat iPhone střelce ze San Bernardina. Vzepřel se nařízení soudu

Apple odmítá odblokovat iPhone střelce ze San Bernardina. Vzepřel se nařízení soudu

Soud ve Spojených státech nařídil společnosti Apple, aby pomohla FBI odblokovat data v iPhonu jednoho z pachatelů prosincového útoku v kalifornském San Bernardinu. Do popředí se tak znovu dostává vleklý spor mezi technologickými firmami a orgány činnými v trestním řízení ohledně toho, kam až mohou sahat hranice šifrování. Apple požadavky úřadů odmítá.

Americké bezpečnostní složky se snaží dostat do telefonu iPhone 5C, který vlastnil Syed Farook, tedy jeden z dvojice radikálů, kteří v San Bernardinu postříleli 14 lidí. Soudkyně losangeleského soudu Sheri Pymová podle agentury Reuters uvedla, že Apple musí poskytnout přiměřenou technickou podporu vyšetřovatelům, kteří se snaží získat z telefonu data.

Apple by měl na příkaz soudu mimo jiné v telefonu vypnout funkci automatického mazání. Ta se aktivuje po deseti neúspěšných pokusech o zadání přístupového hesla. Firma by tak měla vyšetřovatelům pomoci s vkládáním možných vstupních hesel elektronicky. Má se za to, že Farook používal čtyřciferné heslo, což znamená, že existuje deset tisíc možných kombinací.

Výrobce iPhonů v minulosti proti žádostem o zpřístupnění osobních dat uživatelů tvrdě vystupoval. Tvrdil, že by to ochromilo důvěru, kterou v něj mají jeho zákazníci. A ve stejném duchu se neslo i dnešní prohlášení generálního ředitele Tima Cooka. Ten na oficiálních stránkách firmy uvedl: „K odborníkům z FBI máme značný respekt a věříme, že mají dobré úmysly. Až do této chvíle jsme dělali vše, co je v naší moci i v rámci zákona, abychom jim pomohli. Nyní nás ale vláda Spojených států požádala o něco, co jednoduše nemáme a co je podle nás příliš nebezpečné vyrobit. Požádali nás o vytvoření zadních vrátek k iPhonu“.

Apple tvrdí, že kdyby software už jednou vznikl, mohl by se používat opakovaně. Kdyby se prý ocitl ve špatných rukou, dal by se s ním odblokovat jakýkoli iPhone. Soudkyni Pymové proto nevyhoví.

cook

Zdroj: ČTK

Mirek Kočí
Mirek Kočí
Šéfredaktor serveru Světaplikací.cz. Dříve psal pro ExtraHardware.cz a Deník.cz, nyní občas přispívá do tištěných časopisů Týden a Faktor S. Ve volném čase se věnuje rodině, sportu a youtuberingu.
Další články

3 KOMENTÁŘE

  1. Taky cítíte tu schizofrenii? Na jedné straně právo na soukromí a na druhé straně právo na potrestání těch, co mají něco společného s vražděním. Ale asi mobil není jediná cesta, jak získat informace o chování pachatele.

Diskuze je uzavřena.

Nejčtenější

Poslední komentáře