Středa, 17 dubna, 2024
DomůRecenzeRecenze: Nightmares from the Deep - The Cursed Heart

Recenze: Nightmares from the Deep – The Cursed Heart

Tato adventura zpočátku ničím nezaujme. Příběh se vám bude zdát velmi tuctový a budete si myslet, že nestojí za nic. Vše se ale po pár minutách změní. Zažijete úžasné prostředí a tajemný příběh, který vás dozajista připraví o pár hodin času.

Studio G5 Entertaiment vydalo již několik desítek her. Většina z nich je velmi kvalitní, a co je překvapující, všechny jsou zdarma. Výjimku netvoří ani tento titul, který ale není úplně hrou od G5. Nightmares from the Deep – The Cursed Heart totiž před nějakým časem vyšla na počítače a autorem je společnost Artifex Mundi. G5 se ale dohodlo s AM a hru předělalo na Android a iOS.

Jak asi i z loga poznáte, ve hře se budou vyskytovat piráti. Teď jste si nejspíše představili kapitána Jacka Sparrowa představovaného Johnym Deppem, zde ale nepůjde o kladnou postavu, nýbrž o záporáka, který vám v některých fázích pořádně zatopí.

Příběh a styl hry ? 7/10

S pirátem, o kterém jsme před chvílí mluvili, se setkáte hned na začátku. Vy, jakožto ředitel přírodovědného muzea, zrovna připravujete výstavu, která je věnována všudy známému pirátovi moří kapitánu Remingtonovi. Během příprav, se kterou vám mimochodem pomáhá vaše dcera, se poprvé seznamujete s prostředím a dějem, který nevypadá moc záživně.

To se ale změní poté, co omylem mrtvého piráta Remingtna přivedete zpět k životu a on vám unáší dceru na loď, která se objeví uprostřed muzea. Ano, slyšíte dobře. Dřevěná loď najednou připluje doprostřed muzea, polovinu ho zbourá a čeká, až do ní naskočíte. Vy, jako správný rodič, neváháte a vydáváte se dceru zachránit.

Aby toho nebylo málo, do lodi si uděláte díru sekyrou a až bude díra dostatečně veliká, vlezete dovnitř. Po vstupu na loď začíná napínavá záchrana dcery, kterou kapitán Remington nevydá jen tak. Postupem hry se příběh začíná čím dál víc zamotávat a vy zjistíte, že kapitán před několika stoletími přišel o svou životní lásku a teď se jí pokouší oživit a získat zpět. K tomu, aby se mu to povedlo, potřebuje obětovat něčí život a právě proto vaši ratolest unesl. Zda se mu to podaří, nebo ho dokážete zastavit, záleží už jen na vás.

Hra nabízí skvělý mix toho nejlepšího, plno různých miniher nebo her založených na dobře známém solitairu. Během záchrany procestujete více než 30 lokací, které se všechny ukrývají v Karibském moři, a vyřešíte spoustu hádanek, které na vás čekají na každém rohu.

Ovládání a Hratelnost ? 9/10

Ovládání je naprosto jednoduché a nebudete s ním mít problémy na jakémkoliv displeji. K ovládání totiž je zapotřebí pouze dotýkání se obrazovky v místech, kde by se mohlo něco ukrývat nebo ho využijete pro přechod do jiné místnosti. Vy sám postavou nijak hýbat nebudete. Vlastně sami sebe vůbec nespatříte, protože kamera je umístěna buď ve výši vašich očí nebo v rohu místnosti, abyste měli co největší výhled, ale stále bez vaší postavy.

Jak jsem již předeslal, hru ovládáte jednoduchým kliknutím. Žádný joystick ani jiné kurzory zde nenajdete. Co by to bylo ale za adventuru, kdyby nebyl k dispozici inventář. Ten je umístěn dole uprostřed obrazovky a tažením nahoru jej otevíráte. I když ho necháte otevřený, vůbec nepřekáží, protože je dokonale veliký a nebrání tak hraní. I přesto se vám ale po nějaké chvilce sám uzavře. Vedle něj, po levé straně, najdete menu,mapu a knihu.

Menu obsahuje standardní nastavení s možností přepnutí do expert módu. Mapa vám pak ukáže pozici, kde se nacházíte a pozici cíle v dané lokaci. Kniha představuje místo, kde se sepisují všechny důležité informace. Pokud jste zapomněli na nějaký kousek příběhu, v knize si ho můžete připomenout. Po pravé straně najdete kompas, který slouží ke zrychlení hry. Při hraní miniher nebo hledání nějaké věci, se vám může stát, že si nebudete vědět rady a potřebovali byste pomoct.

V tento okamžik se vám hodí právě tento kompas, který vám ukáže další cestu nebo dokončí automaticky minihru, kterou máte rozehranou. Kompas nejde využívat stále dokola. Je zde časový úsek, po který je kompas uzavřen a vy tak čekáte na to, až se dobije. Průběh dobíjení můžete sledovat pomocí postupně zbarvujících se diamantů kolem okraje kompasu. Expert mód spočívá v tom, že se vám nabíjení kompasu prodlouží a některé minihry budou o něco málo těžší.

Grafika – 11/10

Grafiku nemůžu vynachválit. Je to naprosto jedna báseň. Samozřejmě vím, že grafické prostředí se vytváří pro adventury mnohem snáz než pro FPS nebo akční hry, ale přesto? Vše je děláno do 3D podoby, takže se nemusíte bát, plochého 2D zážitku. Detaily jsou navíc tak dobré a realistické, že se vám někdy zdá, že stačí natáhnout ruku a budete ve hře. Názor na vyspělost grafiky si můžete udělat sami z obrázků dole v galerii.

Všechny věci ale nejsou napevno bez pohybu. Občas se sem tam pohupují některé předměty různě zavěšené na stropu nebo na zdi , také vidíte padat kapky vody ze stropu nebo někde sem tam prosvitnou paprsky slunce.

Zvuk – 8/10

Kapky vody odrážející se od země, narážení vln do boků lodi nebo pohupování starého dřevěného kbelíku na kovových řetězech zavěšených na stropě, to vše jsou skvělé zvukové doplňky, které dopomáhají ztemnit atmosféru, která na lodi panuje.

K tomu navíc hraje tichý soundtrack, který je více méně strašidelný. Ani ne tak velké mínus, ale prostě klasické mínus, od nás dostává hra za dabing. Opravdu si nemyslíme, že starý, sešlý pirát sedící v lodi se zelenýma očima bude mít hlas naprosto normálního chlapa.

Nějaké to zachraptění by se zde opravdu hodilo. To je ale jen příklad, protože špatný dabing je u všech postav, které se ve hře vyskytnou. Příliš hlasité a nesedící hlasy k jednotlivým postavám vás asi budou rušit. Naštěstí dialogů je ve hře málo a tak to lze s klidem vydržet.

Závěr

Asi sami jste poznali, že z grafiky jsme byli naprosto unesení. Během hraní jsme si užívali každou minutu, i když hra zpočátku postrádala logiku. Velkým problémem pro mnoho z vás asi bude, že  Nightmares from the Deep – The Cursed Heart neobsahuje českou lokaci ? bez znalosti angličtiny jste nahraní.

Android | iOS

Celkové hodnocení: 9,5/10

Upozornění: hodnocení není průměrem hodnocených částí

[dmalbum path=“/wp-content/uploads/dm-albums/Nightmares from the Deep-The Cursed Heart/“/]

Jan Tipmann
Jan Tipmann
Pisálek zaměřený především na Android hry a aplikace a do nedávna redaktor ohledně novinek a recenzent zařízení. Mimo jiné rád jezdím na kole nebo hraji fotbal.
Další články

Nejčtenější

Poslední komentáře