Sobota, 13 dubna, 2024
DomůRecenzeNové kovové Samsungy A3 a A5 cílí na nadšené fotografy

Nové kovové Samsungy A3 a A5 cílí na nadšené fotografy

Nové telefony řady A mají za úkol posbírat zájemce o špičkové modely Samsungu, kteří však nejsou ochotni platit horentní částky za přístroje z rodiny Galaxy S. Nová generace áček se zpracováním a použitými materiály k topmodelům značně přiblížila, navíc nabízí slušný fotoaparát.

Když Samsung v roce 2014 vyrobil svůj první kovový smartphone pod názvem Alpha, nebylo jisté, jestli v trendu prémiových materiálů bude pokračovat. O rok později se už přízviskem A pyšnila celá produktová řada a dnes došlo k odhalení její verze pro rok 2016. Telefony s kovovým rámem v ní najdete dva a Samsung s nimi cílí hlavně na ty, kteří hodně fotí a snímky sdílí na sociálních sítích.

Nové smartphony Galaxy A3 a A5 (2016) půjdou do prodeje v pátek 29. ledna a kromě kovové konstrukce s tvrzeným sklem Gorilla Glass bude jejich hlavní tahákem fotoaparát – použit byl snímač s rozlišením třináct megapixelů, clonovým číslem f/1.9 (což teoreticky slibuje dobré výsledky při focení ve tmě), u modelu A5 je pak bonusem optická stabilizace obrazu.

Oba modely se liší i rozlišením displeje (1 920 × 1 080 pixelů u A5 a 1 280 × 720 px u A3), výkonem procesoru (osmijádrový 1,6 GHz proti čtyřjádrovému 1,5 GHz) a třeba i přítomností čtečky otisků prstů. Za funkce navíc si ale připlatíte. Jestliže 4,7palcový model A3 bude možné pořídit za 8 499 korun, provedení A5 dostalo cenovku s částkou 10 999 Kč, za kterou ale dostanete kromě výše zmíněného i o půl palce větší displej a taky podporu platebního systému Samsung Pay, jehož brzké rozšíření firma slibuje.

Velkým lákadlem může být také funkce rychlého nabíjení (u ní Samsung slibuje plné nabití za 104 minuty se značnou efektivitou během prvních 60 %), kterou ale najdete opět jen v dražší „á pětce“. Oba modely přijdou na trh s Androidem 5.1 Lollipop, Samsung ale slibuje rychlou aktualizaci na Marshmallow.

IMG_2924

Důležitější jsou však osobní dojmy. Oba telefony do ruky padnou dobře a na první pohled nebude žádný problém ani s jejich výkonem. Už tradičně musíte vzít na milost nadstavbu TouchWiz a poněkud uniformní vzhled, pro produkci Samsungu typický. Dobrým standardem je široká nabídka pouzder a obalů, zklamáním pak ta stále stejná přibalená sluchátka, která nejspíš brzy odložíte. Fotoaparát vypadá slibně, průkaznější však budou podrobnější testy. A abychom nezapomněli: prozatím si nové Samsungy budete moci pořídit ve zlaté, stříbrné a černé, prémiová růžová přibude v průběhu roku.

IMG_2928

Jestli se nové řadě A podaří odvést zákazníky od konkurentů jako jsou Lenovo G4 nebo nakonec i iPhone 5S, který se v tuzemských obchodech dá sehnat i za 11 tisíc, není jisté. Recenzi Samsungu A5 si díky našim slovenským redaktorům můžete přečíst už teď, verdikt nad levnější A3kou vyneseme brzy. Jestliže ale Samsung podle svých slov míří do střední třídy, je otázkou, jestli na ni není těch 8 499 trochu moc. Podle nás ano…

Ondřej Trhoň
Ondřej Trhoňhttp://www.ondrejtrhon.cz
Přízemní intelektuál, fanoušek The Verge, student žurnalistiky v Praze a nenapravitelný milovník koček.
Další články

1 komentář

Diskuze je uzavřena.

Nejčtenější

Poslední komentáře