Sobota, 13 dubna, 2024
DomůRecenzeTip na retro-pařbu: Real Retro Games

Tip na retro-pařbu: Real Retro Games

Určitě si všichni dobře pamatujete devadesátá léta a všudepřítomné vietnamské tržnice, plné nepřeberného množství oblečení, audiokazet a (mimo dalších zbytečností) i různých videoherních přístrojů. V době, kdy na světový trh přišel první PlayStation, u nás frčel v kapesní verzi tetris a z televizních konzolí zase různé klony a imitace ve světě oblíbené herní konzole NES.

Když na chvíli pominu opravdu různorodou kvalitu těchto zařízení, musím přeci jen pánům trhovcům něco přiznat. Mezi český lid se, za vcelku rozumný peníz, dostalo spousta her. A to v době, kdy české dítko znalo akorát tak Jen počkej zajíci či Octopus. A najednou tu byl Tetris, Had, Arkanoid a spousta dalších. Vše navíc v jednom zařízení s dnes již ikonickým tvarem.

Ještě dnes máme možnost si objednat od čínských obchodníků tyto tzv. Brick game, opět za mrzký peníz cca dvou euro (na Amazonu za tři a půl dolaru). A nebo je tu další možnost – do svého mobilního miláčka si pořídit hru Real Retro Games, která v sobě obsahuje celkem osm her z kostičkové éry.

Malá vsuvka: přestože vám hra hned na začátku slibuje zařízení „10 in 1“, her se opravdu dočkáte pouze osmi.  🙂 

Real Retro Game

Jaképak hry nás tedy čekají?

A – Formule

Představte si dva pruhy silnice a jednoduše zobrazenou závodní formuli. Vaším úkolem je vyhýbat se ostatním formulím, jedoucích v obou pruzích. Zdá se to jednoduché? No, postupem času uvidíte, že tomu až tak není. Ovšem vřele doporučuji rovnou si zvýšit rychlost na devítku.

Real Retro Game Real Retro Game

B – Tanky

Váš tank se zobrazí uprostřed obrazovky a tanky protivníků v každém ze čtyř rohů. Vaším úkolem je pomocí výstřelů zničit protivníky a vyhýbat se jejich střelám. Vzhledem k vytrvalé pomalosti protivníků a jednoduchému fíglu na jejich likvidaci považuji tuto hru za nejzbytečnější a nejnudnější z celé série.

Real Retro Game Real Retro Game

C – Had

Inu, co dodat. Legenda, tak jak ji znáte, ve své nejčistší podobě.

Real Retro Game Real Retro Game

D – Žába

Určitě si pamatujete na PC verzi této gamesky. Rozvodněná řeka, po které pluje dříví (v jiných verzích se jedná o rušnou mnohaproudou dálnici) a vaším úkolem je dostat žábu z jednoho břehu na druhý. Dosáhnout vytouženého cíle vám pomáhá plovoucí dřeva, po kterých přeskáčete na druhý břeh. V této kostičkové verzi jsou dřeva zastoupena bílými kostičkami.

Real Retro Game Real Retro Game

E – Arkanoid

Pálka, hranatý míček a spousta kostiček k vymazání. Kdo by si nepamatoval tak jednoduchý a přesto zábávaný princip?

Real Retro Game Real Retro Game

F – Střelba

Vaším úkolem v této hře je vymazat všechny řádky jejich postupným doplňováním, a to pomocí vystřelování kostičky, která případnou mezeru v řádku vyplní. Jednoduché? 😉

Real Retro Game Real Retro Game

G – Reverzní střelba

Vaše střelba tentokrát řádky nedoplňuje, nýbrž vymazává. Jen je potřeba se občas vyhnout sem tam padající kostičce aka granátu. Ještě jednodušší! 😀

Real Retro Game Real Retro Game

H – Symboly

Ze shora padají tři symboly v řadě a vám nezbývá nic jiného, než je v dolní částky zopakovat. Úspěšným zopakováním tato série symbolů zmizí a začne padat trojice dalších. Neúspěšným zopakováním jejich padání pokračuje.

Real Retro Game Real Retro Game

A jak to celé vlastně vypadá?

Jak jste si již mohli všimnout ze screenů – jednoduše a přesto krásně. Aspoň pro nostalgiky. Žlutý displej s jemným „vypáleným“ rastrem kostiček a čísel vypadá přesně tak, jak vypadalo původní LCDéčko. Pouhých pět ovladatelných kulatých tlačítek postačí k tomu, aby se celý retro-dojem umocnil. A pokud k tomu všemu přičteme i nádherné melodie a zvuky osmibitového speakeru, iluze starého přístroje je téměř dokonalá. V nastavení si navíc můžeme vybrat z pěti barevných skinů.

[appbox googleplay com.Nomoc.RealRetroGames]

Co tedy závěrem?

Pokud se počítáte mezi retrofily, s láskou vzpomínáte na tyto jednoduché Brick game a právě jste zamáčkli nostalgickou slzu, pak neváhejte, instalujte a bavte se! Hra je zdarma, bez mikrotransakcí a zobrazované reklamy nejsou až tak agresivní a otravné. Akorát bych prosil autory Real Retro Games o výměnu Tanků (hra B) za Tetris. Pak už budu chrochtat blahem stoprocentně!

Real Retro Game

Ondra Severa
Ondra Severa
BFU píšící pro BFU. Hračička a nadšený uživatel všeho, co používá operační systém Google Android. Občasný přispěvatel pro SvětAplikací.cz.
Další články

Nejčtenější

Poslední komentáře