Středa, 10 srpna, 2022
DomůRecenzeRecenze ohebného LG G Flex: Takový tu dlouho nebyl

Recenze ohebného LG G Flex: Takový tu dlouho nebyl

LG G Flex je jeden z prvních smartphonů s prohnutým displejem. Ten je navíc obří, má úhlopříčku šest palců. Možná ještě zajímavější vlastností je schopnost vyléčit škrábance na plastovém krytu. Telefon navíc oslní i výkonným hardwarem. Jak v našem testu obstál?

Přiznám se, že na testování smartphonu, nebo spíše phabletu, s prohnutým displejem, který zakoupíte i na tuzemském trhu, jsem se velmi těšil. LG v případě modelu G Flex přišlo totiž s technickými novinkami, které do budoucna mohou znamenat, pokud se je podaří dotáhnout do konce, větší praktičnost chytrých telefonů.

Revoluce? Zatím ne

Tou největší je tvar displeje. Jestliže Samsung prohnul model Galaxy Round příčně, tak LG svůj telefon prohnulo podélně. Podle výrobce to vylepšuje ergonomii a další výhoda údajně spočívá v praktičtějším nošení v kapse u kalhot.

Vzhledem k obřím rozměrům G Flex jsou však oba argumenty přinejmenším zpochybnitelné, v praxi jsem žádný rozdíl k dobru oproti smartphonům klasické konstrukce totiž nepocítil. Nové prohnuté LG není žádný drobeček. Jeho rozměry jsou 160,5 × 81,6 × 7,6 – 8,7 milimetru. I hmotnost je vyšší: 177 gramů. Telefon proto v kapsách těsných kalhot raději nenoste.

Druhá technická novinka je v praxi daleko zajímavější. Tělo telefonu je vyrobeno z nového materiálu, který se dovede sám opravovat. Drobné šrámy stačí zahřát pomocí dlaní a ony časem zmizí, respektive jsou okem sotva rozpoznatelné. Hlubší narušení v krytu zůstane navždy. Regenerační schopnosti mají své limity.

flex

Výkon

Výbavou G Flex víceméně kopíruje současný vrcholný model G2 a i proto k ní nemáme žádné výhrady. Smartphone používá velmi výkonný procesor Qualcomm Snapdragon 800 s taktem 2,26 GHz. Jako grafický čip slouží Adreno 330 a přítomna je i paměť RAM v dostatečné kapacitě 2 GB. Žádná náročná hra není pro phablet překážkou a výkon bude stačit i náročnému uživateli na dlouhou dobu dopředu.

Nekompromisní výkon potvrdilo i naše testování. Zakřivené LG se benchmarky prohnalo jako motocyklový bůh Valentino Rossi okruhem v japonském Motegi a dokázalo, že patří k tomu nejlepšímu na trhu. V testu AnTuTu si mobil připsal skvělý výsledek 37 105 bodů.

Screenshot_2014-03-10-12-23-00

Screenshot_2014-03-12-09-38-58 Screenshot_2014-03-12-09-39-20

Displej

Naopak displej, i přes své prohnutí, zase tak skvělý není a má řadu praktických nedostatků. Na šesti palcích rozlišení 1 280 × 720 obrazových bodů nijak úchvatně nevypadá. Na druhou stranu, tolik mi to zase nevadilo, na rozdíl od jasně viditelné zrnitosti obrazu, která je nejspíše dána samotným typem displeje. LG použilo Plastic-OLED panel, jenž, jak se ukázalo, má k dokonalosti stále daleko. Rušivá je také viditelná setrvačnost při změně světlých barev na tmavé.

Naopak s uživatelskou pamětí většina z vás asi nebude mít problém. Výrobce použil paměť v kapacitě 32 GB. Pro reálné využití uživateli zůstane k dispozici 24 GB. 8 GB si uzme samotný operační systém a nenažraná grafická nadstavba.

Pokud by vám datový prostor nestačil, musíte sáhnout po některém z on-line úložišť, microSD slot v útrobách G Flex k velké škodě chybí. V oblasti konektivity je telefon vybaven Bluetooth 4.0, je tu NFC a nechybí ani podpora rychlých dat LTE. Nic podstatné nebylo opomenuto.

Operační systém + nadstavba

Android je použit ve verzi 4.2.2 Jelly Bean. Ano. Vidíte dobře. Znovu se bohužel potvrdilo, že systémová podpora ani zdaleka nepatří k silným stránkám LG. S aktualizací na KitKat se prý počítá, ale bližší časový rámec upřesněn nebyl. Tohle je prostě ostuda. Tečka. Výmluvy tady nepomohou.

2 zadek

5559 111 54

Naštěstí je zde celkem povedené proprietární grafické prostředí s bohatými funkcemi. Přítomna je aplikace pro zálohování, záznamník zvuku, ale také správce souborů nebo univerzální dálkové ovládání. Součástí nadstavby jsou i poznámky Quick Memo (škoda, že phablet nepodporuje stylus), kancelářský balíček Polaris a šikovný multitasking QSlide – v podstatě jde o miniaplikace, které mohou být umístěny kdekoli na displeji, „nad“ aktuálně používanou aplikací.

Nechybí ani sledování vašich očí (resp. obličeje) při čtení textů, kdy displej nezhasne. Svoje využití najde jistě i tzv. režim hosta, kdy se uživatel dostane buďto do privátního nebo do jakéhosi veřejného režimu, kde je zpřístupněno pouze několik vámi vybraných aplikací. Telefon dokáže reagovat také na několik gest. Umožňuje přijímání hovoru pouhým přiložením k uchu či zvednutím telefonu pro zeslabení vyzvánění.

[dmalbum path=“/wp-content/uploads/dm-albums/androidaaplikace/“/]

Z těla G Flex byla vyhozena zbytečná hardwarová tlačítka pod displejem a vše zajišťuje softwarová varianta. Ta může mít dokonce jednu ze šesti různých podob podle toho, kde preferujete umístěné tlačítko Zpět a Menu.

Vypínací tlačítko a dvojice pro regulaci hlasitosti je umístěna těsně pod čočkou fotoaparátu v horní polovině zadního krytu. Ovládání telefonu mi zprvu dělalo trochu problémy, naštěstí LG přidalo jednoduché gesto dvojitého poklepání kdekoliv na displej, které telefon probudí nebo uspí. Využíval jsem ho prakticky neustále.

Baterie

Smartphone napájí (jak jinak než prohnutý) akumulátor s kapacitou 3 500 mAh, který slibuje solidní výdrž. Při intenzivním používání se dostanete bez problémů k 24 až 30 hodinám. Pokud nebudete hrát náročné hry a každou chvíli surfovat po webu a číst naše stránky, tak i ke třem dnům.

Z 0 na 100 procent akumulátor dobijete zhruba za tři a čtvrt hodiny. Výdrž můžete podpořit také zapnutím úsporného režimu, či si nastavit jeho spuštění na určitou úroveň stavu baterie.

unnamed

Screenshot_2014-03-17-17-26-58 Screenshot_2014-03-17-17-27-05

Fotoaparát

dsadsa

Na zadní straně LG G Flex se nachází třináctimegapixelový fotoaparát s automatickým ostřením a přisvětlovací diodou. Co si budeme povídat, výsledné snímky mají spíše průměrnou kvalitu. Za dne jsou fotografie barevně správně vyvážené, ale mají hodně šumu.

V noci a za šera je situace horší, což jde na vrub především použitému snímači se světelností f/2,4 a absenci optické stabilizace. Snímky jsou ne vždy dobře zaostřené a velmi rychle ztrácejí barvy.

Fotoaparát nabízí několik režimů focení – HDR, 360stupňové panorama, prolínané snímky, noční režim, sekvenční snímání a tak dále. Prostředí fotoaparátu působí na první pohled trochu složitěji a mohlo by nepříliš zkušenému uživateli, než se mu dostane pod kůži, dělat problémy.

Smartphone umí natáčet video v rozlišení UHD, tedy v rozlišení 2 160 × 3 840 pixelů nebo Full HD (1 080 × 1 920 px) v 60 snímcích za sekundu, ovšem bez stabilizace. Výsledná kvalita je průměrná.

CAM00327 CAM00024 CAM00324~2

CAM00167 CAM00419 CAM00172

LG G Flex:

  • Prohnutý kříženec, který se umí sám zahojit, ale má starší Android a průměrný fotoaparát

Co se nám líbí:

  • Plynulý systém bez sekání
  • Prohnutý displej prostě vypadá dobře
  • Výdrž akumulátoru
  • Design (čelní strana bez ovládacích prvků má něco do sebe)

Vadí nám:

  • Vysoká cena
  • Vlastnosti displeje (zrnitost)
  • Průměrný fotoaparát
  • Horší ovladatelnost
  • Absence stylusu

Závěr:

84a
LG G Flex je bezesporu špičkový chytrý telefon s Androidem. Má dostatek výkonu, takže bez problémů rozpohybuje i nejnáročnější tituly a sympatický je i vzhled bez tlačítek a hned dvě notifikační diody, díky kterým budete mít o zmeškaných událostech a notifikacích maximální přehled.

Smartphone je zajímavý ale zejména inovacemi v oblasti displeje a použitých materiálů. Jistě, v praxi nemají zatím takový účinek, jaký by asi mohly mít a jaký výrobce očekával, ale LG se snaha rozhodně upřít nedá.

Prohnutý displej budí pozornost okolí. Několikrát se mi stalo, že se mě známí zeptali, co je to za telefon. Když jsem jim ještě ukázal, že je flexibilní a lze jej na chvíli narovnat, byli ohromeni.

Prvotní nadšení však výrazně ochladlo okamžitě poté, co jsem jim sdělil cenu, za kterou se u nás LG G Flex prodává. Ta je zkrátka vysoká a spoustu potenciálních majitelů odradí.

Oficiální cenovka těsně pod 20 tisíc (po slevě z šedého dovozu cca 15 tisíc), je prostě holý nesmysl, který výrobce nemůže myslet vážně. Kdyby smartphone prodával za 13 tisíc, neřeku ani ň. Ale takhle?

Z toho všeho vyplývá, že G Flex si nebudou kupovat davy. Ve skutečnosti je to spíše takový pokusný prototyp, který si mohla vyzkoušet, a jeho vývoj částečně zaplatit, širší veřejnost.

Nám se prohnutý obr i přes několik nedostatků docela líbil. Jen kdyby nestál takové peníze…

Graf ceny produktu LG D955 G Flex poskytuje server Heureka.cz

Mirek Kočí
Mirek Kočí
Šéfredaktor serveru Světaplikací.cz. Dříve psal pro ExtraHardware.cz a Deník.cz, nyní občas přispívá do tištěných časopisů Týden a Faktor S. Ve volném čase se věnuje rodině, sportu a youtuberingu.
Další články

1 komentář

Diskuze je uzavřena.

Nejčtenější

Poslední komentáře