Čtvrtek, 11 srpna, 2022
DomůRecenzeRecenze futuristické kvadrokoptéry AR.Drone 2.0

Recenze futuristické kvadrokoptéry AR.Drone 2.0

Možná, že jste se stejně jako já nechali na apríla nachytat internetovým obchodem Czech Computer, který tvrdil, že odteď budou po Praze roznášet zásilky s jeho zbožím bezpilotními Drony. Povedený fórek mě zaujal natolik, že jsem se rozhodl otestovat druhou generaci stabilizovaného vrtulníku AR.Drone 2.0.

Balení Dronu je nad očekávání rozměrné. Z fotek a videí jsem si úplně nedokázal představit, jaký bude ve skutečnosti a vzhledem k plánovanému testu akčních kamerek jsem měl obavy, aby se na něj vůbec vešly a aby je unesl. To byl vlastně hlavní záměr proč jsem si Dron objednal a když už ho doma mám, tak se i s vámi podělím o zkušenosti z jeho používání.

Ve skutečnosti je Dron jako takový poměrně malý, ale s krytem pro vnitřní použití se jeho rozměry pohybují okolo 500 × 500 × 130 milimetrů. Výrobce nejspíše nepočítal s tím, že by si na něj zákazníci něco montovali, a tak je vršek krytu trochu zakulacený. Při troše šikovnosti však na něj lze umístit i kamerku o rozměrech 100 × 100 mm.

2014-04-17-0383

2014-04-17-0382

Váží nějakých 380 gramů a při použití většího krytu hmotnost naroste o zhruba 40 gramů. Osazen je čtyřmi motorky o výkonu 14,5 W, celkově tedy 58 W. Při takovémto výkonu jsou schopny otáčet se rychlostí až 28 500 ot./min, a to dá baterce zabrat.

V balení najdete základní baterii o kapacitě 1000 mAh a nabíječku, která je schopna onu baterii nabít za cirka hodinu a půl. Dle dokumentace by měl Dron na jedno nabití vydržet až 12 minut, ale nikde se výrobce nezmiňuje, za jakých podmínek je ona hodnota dosažitelná. To vše se dozvíme v několika dalších kapitolách.

Dron je zpracován z materiálu připomínající polystyren, ten je ovšem poněkud pevnější a pružnější díky použití uhlíkových vláken. Zažil jsem během testu několik pádů a ne zrovna měkkých a vždy to nějakým záhadným způsobem přežil. Nejvíc dostává zabrat kryt pro vnitřní létání, když se do něčeho opřete, tak zapruží a vrtulky ho maličko ohoblují.

2014-04-17-0391

2014-04-17-0388

2014-04-17-0390

Obě části při sobě drží ne zrovna silný magnet, ale při létání se určitě nestane, že by vám uletěl. Jen se za něj nesmí Dron přenášet. Pod krytem se poté schovává pozice pro baterii a USB vstup pro rozšíření paměti, nikoliv pro propojení s počítačem.

Na to, do jaké výšky a jaké rychlosti je Dron schopný dosáhnout, se zdá tělo velmi křehké, ale opak je pravdou. I když jsem Dron jednou „neukočíroval“ a vítr s ním praštil o strom, nepřišel k žádné újmě ani škrábanci, a to nebyl opatřen krytem pro vnitřní použití.

Kdyby však k nějaké fatální havárii přeci jen došlo, tak výrobce nabízí náhradní příslušenství. Přeci jen, co by to bylo za hračku, cenově pohybující se kolem 8000 korun, kdyby ji jedna havárie vyřadila z provozu.

Dron je opatřen dvě kamerami, jedna zabírá prostor po směru létání a děj pod Dronem a poskytuje i informace o rychlosti. Na spodní straně je také umístěn tříosý gyroskop, akcelerometr a magnetometr, jenž by měly vyrovnávat let i za větru resp. kdyby Dron stál na jednom místě a zafoukal vítr, neměl by se nechat odnést. To se v praxi osvědčilo.

Vraťme se teď na chvíli k parametrům. Zejména nás budou zajímat kamery, kde přední kamera dokáže natáčet video v rozlišení HD při třiceti snímcích za sekundu a úhlu záběru 92°. Spodní kamera je především určena pro výpočet rychlosti, ale poskytne také záběr v QVGA rozlišení. Obě kamery poskytují přímý přenos záběru na obrazovku ovladače – telefonu, tabletu.

Aby byl Dron komunikace schopný, používá jednojádrový procesor postavený na bázi technologie Cortex A8 a 1 GB operační paměti. Veškerá komunikace běží přes Linux.

Podívejme se nyní na ceny celku a jednotlivých komponent:

  • Parrot AR.Drone 2.0 – 8500 Kč
  • Náhradní 1500 mAh baterie – 1200 Kč
  • Sada vrtulek – 200 Kč
  • Převodová kola – 200 Kč
  • GPS rekordér – 2500 Kč
  • Základní deska – 2500 Kč
  • Venkovní kryt – 500 Kč

To byl jen krátký přehled nabízeného příslušenství, ze kterého je ale patrné, že případné opravy budou vcelku „mastné“.

2014-04-17-0399

2014-04-17-0400

2014-04-17-0405

Software

AR.Drone se neovládá klasickým ovladačem, na který jsme z RC modelů zvyklí, ale skrze operační systém Android. To v dnešní době smartphonů a rozšířenosti tohoto operačního systému není žádný problém.

Aplikace je dostupná v obchodě Google Play a je zdarma (ještě aby nebyla, vzhledem k ceně Dronu). Po instalaci je nutné v telefonu zapnout WiFi. Viditelnost nastavovat nemusíte, neboť telefon se připojuje ke Dronu, ne naopak. V seznamu zařízení Dron jistě poznáte, ale jeho název lze kdykoli změnit.

Při prvním spuštění aplikace na vás vyskočí prosba o hodnocení, což je trochu komické, když jediné co z programu známe, je právě ona hláška. Ta vás bude obtěžovat do té doby, než program ohodnotíte.

Před prvním startem je dobré provést aktualizaci přes tlačítko AR.Drone Update. Po této aktualizaci bude zapotřebí program a i Dron restartovat.

Screenshot_2014-04-17-14-53-08

Screenshot_2014-04-17-14-53-17

Nyní nám již nic nebrání a vrhneme se na létání. Pokud si netroufáte, tak můžete využít průvodce pro první let, pokud však máte pevné nervy, můžete svých 8000 korun vypustit do nebes, ale ještě bych se předtím podíval do nastavení, ve kterém se prochází pohybem prstu po obrazovce, nikoli tlačítky. Zmiňuji to proto, že já na tak detailní nastavení při prvním letu nepřišel a hrozně jsem se divil, proč mi Dron nevyletí do více než šesti ti metrů.

Nastavení se nalézá logicky pod obrázkem ozubeného kolečka, hned vedle něj jsou umístěné důležité ikonky o stavu baterie a WiFi signálu (u něj bych uvítal detailnější přehled a nebo vzdálenosti obou zařízení). Tlačítko REC a ikonka fotoaparátu slouží pro nahrávání a poskytování fotografií. Emergency pro okamžité vypnutí motorů, což nedoporučuji používat ve velkých výškách, pokud například nehrozí náraz do stromu, kde by volný pád byl určitě měkčí. Tlačítkem „Rescue“ se Dron pokusí provést nějaké manévry pro případné vyproštění například z větví stromu a bez tlačítka „Take off“ bychom se ze země vůbec neodlepili.

Screenshot_2014-04-17-14-53-29

Screenshot_2014-04-17-14-53-38

Screenshot_2014-04-17-14-53-43

V první obrazovce nastavení lze nastavit průhlednost ovládacích prvků vůči přenášenému videu, nahrávání na USB zařízení a automatické nahrávání po startu. Pokud máte zakoupený GPS modul, i ten zde zapnete.

Druhá záložka ukrývá nastavení „Flipu“, po jehož povolení Dron provede po dvojitém klepnutí na obrazovku otočku o 360°.

Třetí záložka slouží pro nastavení rychlosti, výšky a maximálního náklonu. Pokud máme osazený kryt pro vnější létání, zapneme možnost „Outdoor hull“. Poslední možnost nejspíše zvyšuje citlivost senzorů a předpokládá tak možný vítr.

Poslední záložka nám dává vybrat možnosti ovládání. Je jen na nás, zda využijeme ovládání přes joystick a nebo přes náklonový senzor telefonu. Můžeme si také vybrat jakou variantu baterie máme. Neméně důležitým tlačítkem je i v pravém dolním rohu „Flat trim“, jenž vyrovná senzory.

Screenshot_2014-04-17-14-53-48

Screenshot_2014-04-17-14-53-56

Nápad dobrý, ale co realita?

Nyní přichází ten pravý čas na to, odlepit se od země a vyzkoušet, co tahle hračka v sobě ukrývá.

Jak jsem se zmínil v předchozí kapitole, tak Drona nejprve připojíme k jakémukoliv zařízení s operačním systémem Android. V tuhle chvíli je opravdu důležité nastavit, samozřejmě pokud je to možné, nejvyšší výkon WiFi a zakázat odpojování při slabém signálu.

Pokud toto uděláme, tak se přesuneme do programu, kde je pro první let dobré nechat vše nastavené, tak jak je po instalaci. Následně Drona položíme na zem – rovný povrch – a vložíme do něj baterii. Rovný povrch je důležitý kvůli kalibraci senzorů, pro jistotu ještě použijeme tlačítko „flat trim“.

Já si pro první záběhový let vybral obývací pokoj a nebyl to zrovna nejlepší nápad, ač jsem Drona osadil krytem pro vnitřní létání, tak po zmáčknutí tlačítka „take off“ se Dron vznesl do výšky jednoho metru a s ním se zvířil prach v celém pokoji a kočičí spolubydlící z toho měli málem smrt. Následně během prvních pár manévrů jsem z několika kytek udělal bonsaje :-). Venku nikoho hluk zajímat nebude, teda pokud se nechystáte na špionážní akce, ale doma byl opravdu výrazný.

2014-04-17-0409

2014-04-17-0408

Další věcí, která všechny bude určitě zajímat, je právě výdrž na baterii, která ani v parametrech od výrobce úplně nepotěší, ale pohybuje se v hodnotách většiny RC modelů. Ovšem výrobce neupřesnil, za jakých podmínek je tato výdrž dosažitelná. Já baterii několikrát zformátoval a 12 minut mi vydržela na prakticky nejnižší výkon a létání při zemi. Pokud jsem si chtěl užít trochu zábavy, tak během dvou minut již byla baterie prakticky prázdná. Po opětovném zandání baterie jsem ještě chvíli létat mohl. Baterii také hodně ovlivňuje volba krytu a co kamerka nese.

Dolet se dá vyřešit HD baterií s kapacitou 1500 mAh, která je ale poměrně drahá. Lepší je zapojit trochu kutilství a koupit modelářské Lipo baterie o hodnotě klidně 3000 mAh. Pak teprve nastává správné dobrodružství.

media_20140417_145454/picture_20140417_145922.jpg

Zařízení samozřejmě informuje o stavu baterií a v krajní nouzi by mělo samo přistát, to u mě ale nefungovalo, stejně tak při ztrátě signálu sebou prostě „fláklo“ o zem. Jestli se to dalo někde nastavit, tak jsem na to nepřišel. Máte tip?

Osazené kamery jsou opravdu dobré jen pro stream obrazu na zařízení, na nějaké lepší snímky s nimi nepočítejte.

A nakonec bych chtěl říct, že i když jste v místě, kde je třeba jen jeden strom, tak si to Dron vždy namíří na něj :-). U posledního záběru jsem chtěl natočit krásný výhled, ovšem vzlet probíhal mezi stromy a při odletu mi s Dronem zamával trochu vítr, však uvidíte sami.

Shrnutí

Závěr by si měl udělat každý sám a především usoudit, zda je pro něj hračka za 8000 korun s opravdu minimální výdrží skutečně přínosem. Abyste si užili alespoň trochu srandy, je dobré mít nastavený co možná nejvyšší výkon. To se ale projeví na celkové výdrži a možná jen s HD baterií za téměř dalších 1500 korun se dostanete na udávaných 12 minut letu. Když ale opustíme dodávané baterie a sáhneme po nějakém modelářském Lipo akumulátoru s trojnásobnou výdrží – ano, bude větší, ale ač se to nezdá, tak Dron nějakých 200 gramů navíc bez problému unese – můžeme se dostat až na slušných 25 minut.

Jenže když se nad tím zamyslíme, tak se ve výsledku dostaneme na částku vysoko přes 10 000korun, a to už je lepší vydat se cestou ověřených RC modelů.

Co se mi líbilo

  • rychlost
  • dosažitelná výška
  • stabilita za silnějšího větru
  • jednoduché ovládání
  • kamerky (mohly být kvalitnější)
  • stream videa na obrazovku

Co se mi nelíbilo

  • vysoká cena
  • ceny náhradních dílů
  • výdrž baterie
  • nehlásí slabý signál

Za zapůjčení děkujeme internetovému obchodu Alza.cz

alza

Předchozí článekWorm Run
Další článekGuitar Lessons: Rock Prodigy
Další články

Nejčtenější

Poslední komentáře