Čtvrtek, 6 října, 2022
DomůRecenzeRecenze: Aviate - netradiční dlaždicový launcher

Recenze: Aviate – netradiční dlaždicový launcher

Launcher — laicky řečeno (nejen) vzhled prostředí, ve kterém váš telefon či tablet s Androidem funguje. Většina výrobců si toto prostředí graficky upravuje k obrazu svému, asi nejznámější jsou prostředí TouchWiz od Samsungu, Optimus UI u LG či Sense od HTC. Ale ani ostatní výrobci nezahálejí a snaží se do čistého prostředí nacpat svůj typický vzhled, který se následně stává součástí brandu.

Pokud se vzhledem uživatelského prostředí nejste spokojeni, máte možnost do zařízení doinstalovat některý alternativní launcher. Google Play nabízí hned několik graficky vyvedených a velmi kvalitních: Nova Launcher, GO Launcher Ex nebo LauncherPro. Kromě těchto můžete stahovat také neustále vyvíjející se betu launcheru Aviate, který je tak trochu jiný. A v čem že se liší?

Aviate Launcher Beta

Už nějaký ten pátek je ke stažení na Google Play beta verze launcheru Aviate, který vyvíjí studio ThumbsUp Labs. Tento launcher se od ostatních odlišuje svým grafickým zpracováním, ale také funkcemi či řazením nainstalovaných aplikací. Spolupracuje s Androidem od verze 2.3 a stáhlo si jej už několik set tisíc uživatelů. Ohlasy a hodnocení jsou více než nadprůměrné, už teď je jisté, že se můžeme těšit na plnou verzi. Ani po stránce velikosti instalačního souboru se nejedná o žádného obra – velikost s ohledem na své provedení a funkce má pouhých 4 MB.

httpv://youtu.be/gVDEq5ZKssM

Dlaždice tady, dlaždice tam

Aviate je zkrátka jiný. Jako první věc, která vás překvapí, je absence jakékoliv tapety na pozadí displeje. Pokud si libujete ve velkých obrázcích, tento launcher vás pravděpodobně nenadchne. Pokud však hledáte inteligentní ovládání s částečně samočinným nastavením, Aviate vás potěší.

Vše je v systému řešeno pomocí dlaždic – ať již od „škatulkových“ skupin, ve kterých budete mít přehledně řazeny aplikace dle jejich využití, přes přidávané widgety, až po ovládací tlačítka či panel oblíbených aplikací.

Na vše si brzy zvyknete. Co příjemně překvapí, je fakt, že sama aplikace obsahuje předdefinované skupiny, do kterých se v celku inteligentně zařadí většina vašich nainstalovaných aplikací. Následně můžete dle své libosti v těchto skupinách měnit pořadí a aplikace dále přidávat či mazat.

Screenshot_2014-01-08-16-29-26 Screenshot_2014-01-08-16-29-32 Screenshot_2014-01-08-16-30-01

Zatím není pro všechny

Po čerstvé instalaci budete vyzváni k zadání hesla. Vzhledem k tomu, že je aplikace ve fázi vývoje, je její přístup omezen pouze na uživatele, kteří získali pozvánku. Nyní si může prvních 25.000 nejrychlejších beta verzi zaregistrovat s kódem „YAHOO“, které k příležitosti odkoupení ThumbsUp Labs společností Yahoo. Každý registrovaný pak získá 5 pozvánek, které může dle svého uvážení poskytnout 5 svým přátelům zadáním jejich emailu přímo v aplikaci.

První krůčky, gesta a profily

Po zadání hesla vás uvítá krátký tutorial a můžete začít Aviate launcher vesele používat. Ihned si všimnete dlaždic, které jsme popisovali v úvodu této recenze. Bez ohledu na to, na jakém profilu se právě budete nacházet, najdete ve spodní části displeje 8 zástupců aplikací, které nejčastěji používáte.

Launcher v podstatě obsahuje aplikace 4 obrazovky (profily, hlavní obrazovka, kolekce aplikací a seznam nainstalovaných aplikací, mezi kterými přepínáte pomocí gesta přejetím ze strany na stranu. Další gesto najdete na hlavní obrazovce, kdy přetažením shora dolů zobrazíte rozšíření profilu s dalšími funkcemi a widgety. Rozšíření se vytahuje a zase schovává do horní lišty, která obsahuje ikonu profilu, čas a datum. Pokud nechcete z nějakého důvodu použít pro otevření rozšíření gesto, je možné jej otevřít tapnutím na horní lištu. Pro každý profil lze nastavit jiné widgety.

Doma

Domáci profil má v rozšíření přednastavený rychlý odkaz na načasování budíku či ztlumení vyzvánění. Podle hodin si pak také přepíná aktivní kolekci mezi ranní rutinou, denním programem a noční relací. Pro každou relaci si můžete nadefinovat zástupce aplikací, které v danou dobu nejvíce používáte. Pro ranní profil si tak můžete navolit kupříkladu emailový klient, sociálního kecálka či rádio. Pro denní naopak prohlížeč, youtube či kalendář. Večerní režim může například zdobit video přehrávač, hudební přehrávač či budík. Vždy tak budete mít v danou část dne po ruce právě ty aplikace, které potřebujete.

V práci

Pracovní rozšířený profil se od domácího liší zobrazovanou relací a tlačítky pro rychlé odeslání emailu a vložení nové poznámky do kalendáře. Navíc se v rozšíření zobrazuje vaše denní agenda.

Screenshot_2014-01-08-16-30-12

Na cestách

Cestovní rozšířený profil obsahuje rychlý přehled o aktuální dopravě a rychlá tlačítka pro navigací domů a do práce. Taktéž relace se přepne na relaci na cestách, kde si opět můžete navolit ty aplikace, které nejvíce využijete (pravdepodobně navigaci, mapy, jízdní řády, informace…)

Screenshot_2014-01-08-16-30-22

Lokace

Profil lokace je s ohledem na své využití velmi praktický. Prozatím si své umístění pomocí tlačítka musíte určit sami v závislosti na vaší poloze (podle GPS či buňky sítě, na kterou jste momentálně připojení). Odměnou vám však bude zobrazení užitečných tipů, rad a doporučení. V knihovně například otevírací doba, na letišti heslo k wifi či v kinokavárně přehled filmů, které se právě v nejbližší době hrají.

 Screenshot_2014-01-08-16-28-21 Screenshot_2014-01-08-16-29-13

Možnosti nastavení

Možnosti nastavení Aviate je prozatím velmi poskromnu. Nastavení samo vypadá jako jeden z profilů, zobrazuje informace o aktuálním stavu baterie a obsahuje tlačítko pro rychlé přepnutí do úsporného režimu (který nelze nadefinovat, dojde k zatavení všech služeb – GPS, BT, wifi, jas, …) za účelem maximální úspory energie. Mimo rozšířený profil, ve kterém si opět můžete navolit zástupce aplikací, obsahuje režim nastavení přepínač mezi světlým a tmavým vzhledem.

Kolekce aplikací a aplikace

Třetí obrazovka – kolekce aplikací, umožní zobrazit často používané aplikace dle jejich zaměření (a roztřízení). Pomocí tlačítka ve tvaru ozubeného kola vpravo nahoře lze aktivovat/deaktivovat jednotlivé kolekce.

Čtvrtá obrazovka je již výčet aktuálně nainstalovaných aplikací dle abecedního seznamu. Z tohoto výčtu můžete přesouvat zástupce na další plochy (kolekce, oblíbené aplikace).

Beta s mouchami

V současné době je Aviate launcher velmi propracovaný a celkově dobře použitelný. Nicméně vývojáři mají stále na čem pracovat. Rozhodně by potěšilo automatické přepínání profilů na základě toho, kde se právě nacházíte (zda doma, v práci, či na cestách). Další omezující faktor je nemožnost zvolit si velikost widgetu. Ty jsou vkládány vždy na celou šířku displeje, takže i když si chcete zobrazit pouhý indikátor baterie, zabere zbytečně moc místa. Dobré by také bylo nastavení času, ve které se mají přepínat rozšíření v profilu doma. V neposlední řadě aplikace zamrzá při přidávání widgetů, ale vše snad bude u finální verze opraveno.

Závěrem

Aviate launcher je netradiční prostředí, které si klade jeden cíl – co nejvíce usnadnit vaše každodenní používání telefon a přinášet vám správné informace a aplikace na správném místě, ve správný čas. A toto se jí už teď, ve fázi neveřejné beta verze daří. Bude zajímavé sledovat další vývoj. Pokud vývojáři dají na náměty a požadavky uživatelů, bude se jednat o jeden z nejlepších launcherů dostupných pro Android vůbec.

[appbox googleplay com.tul.aviate]

Martin Polický
Martin Polický
Martin miluje mobilní technologie, které ve svém volném čase rád testuje a recenzuje.
Další články

Nejčtenější

Poslední komentáře