Středa, 17 dubna, 2024
DomůNovinkyVe věku 55 let zemřel Satoru Iwata, prezident firmy Nintendo

Ve věku 55 let zemřel Satoru Iwata, prezident firmy Nintendo

Po dlouhé nemoci zemřel v sobotu ve věku pouhých 55 let prezident a generální ředitel společnosti Nintendo Satoru Iwata. Pod jeho vedením zažila japonská firma z oboru videoher a herních zařízení obrovský vzestup. Příčinou úmrtí byl nádor žlučových cest. 

Iwata se stal členem výkonného vedení Nintenda v roce 2000. Prezidentem a generálním ředitelem jej firma jmenovala o dva roky později, kdy nahradil Hiroši Jamaučiho.

Podle analytiků je Iwatův odchod pro Nintendo značnou ztrátou. Právě on totiž nakonec pomohl prosadit strategii, která umožnila, že se slavná figurka Super Mario začala objevovat nejen na vlastních Nintendo zařízeních, ale také na chytrých telefonech.

Firma se pro hraní na smartphonech spojila s výrobcem on-line her DeNA a začalo se jí to vyplácet. Za poslední finanční rok se k 31. březnu 2015 po několika letech ztrát vrátila do čistého zisku (310 milionu euro).

Nintendo je průkopníkem herních strojů od 80. let a tvůrcem legendárního kapesního přístroje Game Boy. Jeho hlavními konkurenty jsou konzole PlayStation od společnosti Sony a Xbox od amerického Microsoft

satoru_iwata_nintendo_001

Zdroj: ČTK

Mirek Kočí
Mirek Kočí
Šéfredaktor serveru Světaplikací.cz. Dříve psal pro ExtraHardware.cz a Deník.cz, nyní občas přispívá do tištěných časopisů Týden a Faktor S. Ve volném čase se věnuje rodině, sportu a youtuberingu.
Další články

1 komentář

Diskuze je uzavřena.

Nejčtenější

Poslední komentáře