Neděle, 21 dubna, 2024
DomůNovinkyPrvní digitální náhrobek v Česku patří Karlu Havlíčku Borovskému

První digitální náhrobek v Česku patří Karlu Havlíčku Borovskému

U hrobu otce české žurnalistiky K. H. Borovského na pražských Olšanských hřbitovech byl odhalen první digitální náhrobek v České republice. Stačí si do chytrého mobilního telefonu nainstalovat speciální aplikaci, takzvanou QR čtečku, která umí kód dešifrovat, a o zesnulém se dozvíte spoustu zajímavých informací.

„Jedné zimní noci jsem si uvědomil, že vše jednou zmizí a nic po nás nezůstane. Naši potomci nebudou nikdy vědět, jaký byl jejich pradědeček a že třeba dělal stejné chyby v životě jako oni,“ uvedl Tomáš Studeník, který založil internetový portál Životpoživotě.cz.

Studeník dle svých slov inspiraci našel v USA, kde se destičky s QR kódem objevily už před deseti lety. Celé to funguje velmi jednoduše. Stačí si na internetu založit vzpomínkový profil, do kterého mohou vkládat členové rodiny, kolegové nebo třeba kamarádi texty, fotografie či videa, která připomínají zemřelého, a objednat si destičku s QR kódem. Ta se potom nainstaluje na hrob. Pak už stačí pouze „namířit“ svůj smartphone a na mobilu se vám objeví nejrůznější věci o zemřelé osobě.

„Očekáváme, že budeme instalovat náhrobky pro standardní rodinné hroby běžných obyvatel. Dokonce je možné, že si někdo předpřipraví svůj náhrobek ještě před smrtí,“ dodal Studeník. Více informací o projektu digitálních náhrobků najdete na stránkách organizace Život po životě.

digitalni-nahrobek-475

Zdroj: aktualne

 

Mirek Kočí
Mirek Kočí
Šéfredaktor serveru Světaplikací.cz. Dříve psal pro ExtraHardware.cz a Deník.cz, nyní občas přispívá do tištěných časopisů Týden a Faktor S. Ve volném čase se věnuje rodině, sportu a youtuberingu.
Další články

Nejčtenější

Poslední komentáře