Pondělí, 15 dubna, 2024
DomůNovinkyMuž celníkům odmítl vyzradit PIN, zatkli ho

Muž celníkům odmítl vyzradit PIN, zatkli ho

Kanaďan Alain Philippon se vracel domů z Puerto Plaza v Dominikánské republice. Na letišti v Quebecu si ho vyhlédli kanadští celníci a při osobní prohlídce ho požádali o vydání hesla k jeho zabezpečenému smartphonu. Protože Alain odmítl, policie ho zatkla. 

Muž argumentoval tím, že policie nemá na osobní informace v telefonu právo. Před několika hodinami se z vězení dostal ven na kauci a nyní se chystá za toto své právo bojovat i před soudem. První stání je naplánováno na konec května. Hrozí mu pokuta 25 tisíc dolarů a až roční pobyt za mřížemi.

Zdravý selský rozum nám sice napovídá, že Alain Philippon je nevinný, problémem jsou ovšem kanadské zákony. Podle Roba Currie, ředitele Právnického a technologického institutu v Schulte School of Law se nechal slyšet, že podle kanadského práva mají cestující procházející hranicemi Kanady mnohem menší práva na soukromí, nežli cestující procházející hranicemi v jiných zemích. Zároveň s tím pak mají celníci mnohem větší moc při prohledávání cestujících a jejich majetku. V kanadských zákonech doslova stojí, že „celníci mohou prohlédnout osobní majetek cestujících včetně jakéhokoliv převáženého zboží“, což se prý vztahuje i na jejich telefon.

CBSA (Canada Border Service Agency) k případu dodala, že policisté na letištích jsou velmi dobře trénovaní, a že mají své osvědčené metody, kterak si vytipovat lidi na osobní prohlídky. Proč si vybrali právě Alaina bohužel neprozradili. O tom, kdo je v právu, samozřejmě rozhodne až soud.

smartphone

Zdroj: CBC NEWS

Martina Lipertová
Martina Lipertová
Redaktorka na volné noze, ale především vášnivá hráčka videoher na všech myslitelných herních platformách včetně Androidu a Applu.
Další články

5 KOMENTÁŘE

    • Po podpisu TTIP to bude v Evropě stejné. Na nějaký „evropský rozum“ bych rozhodně nesspoléhal.

  1. Mohl jim říct že pin zapoměl, ale to je jasné že si ho úředníci vybrali na kontrolu, když je to hispánskej čmoud, kterej se choval podezřele/nervózně. V dnešní době terorismu musí být úředníci na čmoudy obzvlášť opatrní.

  2. Před cestou do Ameriky radši všechno naformátovat a data co potřebuju, poslat dronem 🙂

Diskuze je uzavřena.

Nejčtenější

Poslední komentáře