Neděle, 14 dubna, 2024
DomůRecenzeRECENZE chytrého náramku Alcatel OneTouch BoomBand

RECENZE chytrého náramku Alcatel OneTouch BoomBand

Společnost Alcatel prodává na českém trhu náramek OneTouch BoomBand, který je určen pro aktivní lidi a jejich chytré telefony založené na operačním systému Android 4.3 a novějším. Co toto levné zařízení může nabídnout?

Alcatel rozšířil před nedávnem řady nositelné elektroniky na našem trhu o svou novinku OneTouch BoomBand. Pod tímto názvem se ukrývá chytrý náramek, který měří denní aktivitu – spočítá kroky, podle fyzických parametrů uživatele je přepočítá na spálené kalorie, umí také kontrolovat spánkovou aktivitu, nebo vibrací upozornit na příchozí hovor. Vibrace mohou také informovat, pokud vzdálenost mezi náramkem a telefonem překročí bezpečnou vzdálenost.

BoomBand v polovině října začínal na doporučené ceně 990 korun, od té doby ale výrazně zlevnil. Například internetový obchod Mall.cz ho aktuálně nabízí za částku 590 korun s DPH.

Náramek si domů přinesete v poloprůhledné obdélníkové krabičce, která v plastovém výlisku ukrývá jednu základní jednotku, nástavec pro dobíjení a dva pásky (šedý a tyrkysově modrý). Součástí balení je i uživatelská příručka, kde výrobce vysvětluje postup spárování s telefonem a všechny funkce.

OneTouch BoomBand je sámo o sobě velmi jednoduché až hloupé zařízení, které ale na druhou stranu celkem pěkně vypadá. Na vrchní straně pásku nenajdete žádný displej, jak byste u tohoto typu zařízení možná čekali, namísto něj je tu jen ploška se třemi grafickými symboly a několik ukrytých diod.

Vyměnitelnou základní jednotku, tedy jakýsi mozek náramku, dobijete zhruba za hodinu a půl, přičemž v provozu vydrží tři až čtyři dny. Pokud chcete nabíjet, musíte hlavní jednotku vložit do speciálního nástavce s microUSB konektorem.

Během dobíjení začnou na BoomBandu blikat a postupně se rozsvěcovat indikátory. Celkem jich je pět. Použitý Li-Polymer akumulátor má kapacitu 19 mAh. Co se týče procesoru, tak ten podle specifikace nese označení ARM Cortex-M0 32 bit a doplňuje jej 256 KB ROM / 16 KB RAM.

Po dobití hlavní jednotky a její instalaci do pásku, musíte do vašeho smartphonu stáhnout speciální aplikaci. Po jejím nainstalování a spuštění budete vyzván k nastavení osobních údajů: určení pohlaví, data narození, výšky a hmotnosti. Poté přejdete k dalšímu kroku – spárování náramku. Po úspěšném dokončení celého procesu BoomBand jednou zavibruje a rozsvítí se na něm pět indikátorů současně. A to je vše.

DSC00228 DSC00229

DSC00214.ARW DSC00216.ARW

Výrobce uvádí, že BoomBand je odolný vůči dešti a drsným podmínkám a vydrží i tvrdší zacházení. A je tomu opravdu tak. Ani po měsíci, co jej používám, na něm nejsou patrné žádné známky fyzického opotřebení. Výrobce si tuto informaci z prstu opravdu nevycucal.

Oba pásky (jak šedý tak tyrkysový) jsou vyrobeny z pryže, přesněji materiálu zvaného TPU, což ocení lidé alergičtí na kov. Kovová je pouze sponka, která slouží pro spojení obou konců náramku.

Celková hmotnost chytrého náramku společnosti Alcatel činí pouhých 16 gramů. Proto ho na ruce v podstatě necítíte a nijak vám ani nebude vadit, když s ním každý den budete uléhat ke spánku.

DSC00189.ARW DSC00188.ARW

BoomBand se přes rozhraní Bluetooth dokáže spojit s každým chytrým telefonem, na kterém je nainstalovaný operační systém Android 4.3 Jelly Bean nebo novější.

Výrobce v manuálu o několika stránkách zmiňuje kompatibilitu pouze s jeho vlastními smartphony, ale nevěřte mu to. Během testování si náramek bez problémů rozuměl se všemi mými telefony (Honor 6, LG G3, Ascend G750 a Sony Xperia Z2).

Ovládání náramku je díky absenci displeje v podstatě nulové. Pouze můžete přepínat mezi režimy Spánek a Aktivita a to tak, že na něj šestkrát za sebou prstem poklepete.

Veškeré výsledky vašich aktivit se zobrazují výhradně na displeji smartphonu. Kromě ušlé vzdálenosti, počtu kroků a spálených kalorií, můžete také používat funkci tichého budíku, kdy vás náramek ve vámi stanovenou dobu probudí tím, že šestkrát zavibruje (funkci je ale nutné aktivovat v nastavení aplikace).

Náramek pak umí upozornit i na příchozí hovory, a to buď od všech kontaktů, nebo jen těch, které sami vyberete. Nastavit lze maximálně pět privilegovaných čísel. Upozornění na hovory nicméně funguje jen v případě, že jsou náramek a telefon aktivně propojeny.

DSC00195.ARW

DSC00186

Pojďme si shrnout, jaký Boomband vlastně je

Začněme výhodami. Už předem ale upozorňuji, že jich moc není. Boomband je nevelký náramek, o jehož údržbu se nebudete muset nijak starat a který hned tak neponičíte. Výrobce navíc do základního balení přibalil hned dva pásky – tyrkysově modrý a konzervativnější šedý. Vyberou si tak muži i ženy. Výhodou náramku je také nízká hmotnost, celkem slušná výdrž i to, že umí sbírat data samostatně, stačí ho tak s mobilem spárovat jednou za den či dva dny, ulehčíte tím baterii. Za více výrobce už ale pochválit nemůžeme.

Co se funkcí týče, je nutné počítat s tím, že BoomBand umí jen naprostý základ. Náročnějším uživatelům to stačit zřejmě nebude, stejně jako je nejspíš odradí skutečnost, že zařízení nemá displej a nezobrazí tak žádnou informaci, o času nemluvě. Abyste zjistili, jak váš denní plán plníte, musíte pokaždé vytáhnout telefon z kapsy. A to otravuje, zdržuje.

Dalším negativem je, že se náramek mezi profily Spánek a Aktivita neumí automaticky přepínat. Uživateli tak výrobce hodil na hlavu starost navíc: ten musí dvakrát denně myslet na to, aby náramek přepnul do správného režimu, buď poklepáním, nebo přímo v aplikaci.

Pokud vám stačí jen základní funkce a nevadí vám výše vyjmenované nedostatky, BoomBand si klidně kupte. Pokud ale očekáváte od chytrého fitness náramku něco víc, poohlédněte se po jiném produktu, výběr v e-shopech je dostatečně široký.

Fotogalerie aplikace pro chytré telefony:

[appbox googleplay com.jrdcom.boomband]

Screenshot_2014-12-22-18-12-05 Screenshot_2014-12-22-18-12-13

Screenshot_2014-12-22-18-12-19 Screenshot_2014-12-22-18-12-25

Screenshot_2014-12-22-18-11-20 Screenshot_2014-12-22-18-11-29

Screenshot_2014-12-22-18-11-39 Screenshot_2014-12-22-18-11-45

Specifikace náramku Alcatel OneTouch BoomBand

1as

 

Mirek Kočí
Mirek Kočí
Šéfredaktor serveru Světaplikací.cz. Dříve psal pro ExtraHardware.cz a Deník.cz, nyní občas přispívá do tištěných časopisů Týden a Faktor S. Ve volném čase se věnuje rodině, sportu a youtuberingu.
Další články

1 komentář

  1. Při dvojitém tapnuti nárazem podle diod ukáže procentuelní splnění cíle.

Diskuze je uzavřena.

Nejčtenější

Poslední komentáře