Úterý, 16 dubna, 2024
DomůRecenzeRECENZE Samsung Gear Fit: Stylovka za příjemnou cenu

RECENZE Samsung Gear Fit: Stylovka za příjemnou cenu

Wearables neboli nositelná elektronika si získává poslední dobou čím dál větší oblibu. Největší boom těchto nositelných zařízení je však možné ještě očekávat v následujících letech. 

V dnešní recenzi jsme podrobili dlouhodobému chytré hodinky Gear Fit od Samsungu. Především se podíváme na porovnání s dospělejšími Gear 2.

A to, jestli jsou tyto hodinky opravdu tím, co byste chtěli mít celé dny na rukou (ideálně 24/7) se dozvíte záhy.

Technické parametry:

Výstřižek

Kompatiblilita: Samsung Galaxy S5; Galaxy Grand 2; Galaxy Note 3; Galaxy Note 3 Neo; Galaxy Note 2; Galaxy S4; Galaxy S3; Galaxy S4 Zoom; Galaxy S4 Active; Galaxy S4 mini; Galaxy Mega 6.3; Galaxy Mega 5.8; Galaxy Note 10.1 (2014 Edition); Galaxy NotePRO (12.2); Galaxy TabPRO (12.2/10.1/8.4)

Vzhled a konstrukce

Vzhled hodinek je významným kladem tohoto nositelného zařízení. Jedná se o velmi netradiční a sportovně pojatý design. Při nošení hodinky velmi často někdo chválí. Vzhledu hraje také do karet prohnutý Oled displej. Toto prohnutí je z vnější strany, nicméně tělo hodinek společně s páskem příjemně kopírují tvar ruky.

Když už zmiňuji tělo, je možné jej z pásku kompletně a velmi jednoduše vyjmout. Dalším pozitivem je váha. Hodinky jsou pouhých 27 gramů těžké a na ruce je téměř necítíte.

Nevýhodu vidím ve způsobu zapínání. Gear 2 a Gear 2 Neo se napínají přaskou a hodinky je nutné nasazovat a sundávat přes zápěstí a prsty. U Gear Fit nic takového není. Pouze jednoduchý pásek, který se zapne a odepne, nevýhodu vidím v tom, že stačí o něco nešikovně zavadit a díky váze hodinek ani neucítíte, že spadly.

A to nezmiňuji, jak lehké je zavadit o někoho morálně nekorektního například v hromadných dopravních prostředcích. Bezpečnost zapnutí není nejsilnější stránkou produktu.

 20141113_103759 20141113_103737 20141113_103621

Displej

Již u konstrukce byl zmíněn krásně prohnutý Oled displej. Ano, tento displej je opravdu netradiční a velmi krásný. A to jak před samotným zapnutím, tak samozřejmě při jeho zapnutí. Barevnost displeje je vzhledem k použité technologii výborná a hodinky celkově působí jako příjemný doplněk. Jediná nevýhoda displeje může být jeho velikost, nicméně tento fakt jde ruku v ruce s kompaktností hodinek.

597971_2

Výdrž baterie

I přes to, že se v hodinkách nachází baterie s 210 mAh, dostačuje výdrž na zhruba 3 dny normálního používání. Výhodou je, že se takto malá baterie nabije relativně rychle. Oceňoval jsem, že jej nemusím nabíjet každý den, a každý třetí den mi u nositelného zařízení s displejem a několika funkcí přijde přijatelné. Nabíjení se provádí skrze kolébku, do které jednoduše pasuje každá nabíječka, kterou máte k dnešním telefonům doma.

Funkčnost a využitelnost

Gear Fit již na základě ceny obsahuje logicky méně funkcí než Gear 2 a Gear 2 Neo. Fity je možné pořídit lehce přes tři tisíce, Neo přes 4 tisíce a Gear 2 něco přes šest tisíc korun. Fit a Neo nemají fotoaparát oproti Gear 2, ale dle mého se nejedná o velkou újmu. Fit poté oproti Neo a Gear 2 postrádájí možnost telefonování a ovládání domácí elektroniky (například televize). To už si myslím, že je větší ztráta. Na druhou stranu jsou Fity velmi kompaktní a určeny především pro sportovní využití.

Dokonce, i pokud nemáte výše uvedená zařízení, je možné tyto hodinky využívat. Například jej můžete spárovat se zařízeními Xperia. Jak na to? Pojďme se podívat. Zpočátku je nutné nainstalovat aplikaci Gear Fit Manager. Spárování hodinek s telefonem je velmi rychlé a bezproblémové. Vše jsme testovali na zařízení Xperia Z2. Po spárování je možné pracovat s náramkem i skrze telefon a ovládat tak většinu funkcí. Funguje možnost odmítnutí příchozího hovoru s možností odeslání předem nadefinované zprávy.

Dále je možné ovládat hudební přehrávač, nastavit pozadí pro hodinky a změnit pořadí jednotlivých funkcí. V neposlední řadě si také můžete zvolit, které notifikace vám budou hodinky zobrazovat a nechybějí informace ani o stavu baterie. A pokud telefon nemůžete najít, můžete prozvonění na dálku (zde upozorňujeme, že je nutné mít telefon spárovaný a připojený přes bluetooth). Co však s telefony ostatními nefunguje, jsou fitness funkce, ke kterým je potřeba účtu Samsung. Na závěr musím podotknout, že se jedná o neoficiální instalaci, kterou provádíte na vlastní nebezpečí.

Screenshot_2014-04-18-11-48-32  Screenshot_2014-04-18-11-51-06

Zhodnocení aneb doporučuji či ne?

Jestliže vás zaujala nositelná elektronika, máte novější Samsung telefon, líbí se vám design hodinek a nechcete utratit více než tři a půl tisíce, tak jej rozhodně doporučuji. Článek taky poukazuje na možnost využít tyto hodinky i s jinými zařízeními než Samsung. Tím se znatelně rozšiřuje jeho omezenost vůči ostatním výrobcům telefonů. Tak či onak bych hodinky doporučil, pokud však s hodinkami chcete i telefonovat, doporučoval bych si připlatit tisíc korun a zakoupit Gear 2 Neo.

Za zapůjčení děkujeme společnosti Ogilvy.

opengraph-signature

Tomáš Rygl
Tomáš Rygl
Inženýr vysoké školy zaměřené na ekonomii, který je fanouškem mobilních technologií. Mezi nejoblíbenější společnosti Tomáše patří Google, Samsung a Apple.
Další články

Nejčtenější

Poslední komentáře