Neděle, 14 dubna, 2024
DomůNovinkyMáte smartphone Sony Xperia? Ověřte, zda vás nešmíruje spyware Baidu!

Máte smartphone Sony Xperia? Ověřte, zda vás nešmíruje spyware Baidu!

Národní bezpečnostní tým CSIRT zjistil, že chytré telefony Sony Xperia tajně posílají uživatelská data na servery v Číně, a to kvůli přítomnosti spywaru Baidu. „Toto chování se projevuje i na telefonech, na něž nebyl nainstalován žádný software,“ uvedl Pavel Bašta.

Odstranit nezvaného návštěvníka z mobilního zařízení manuálně však není vůbec jednoduché. Je nutné zálohovat všechna data, uvést přístroj do továrního nastavení a odstranit Baidu pomocí nástrojů pro vývojáře. Kdy výrobce vydá aktualizaci, která škodlivý software odstraní, se zatím neví.

Spyware se údajně zabydlel v mobilech, ve kterých je nainstalován operační systém Android ve verzích 4.4.2 nebo 4.4.4 (v redakční Xperii M s verzí 4.3 jsme ho nenašli). Pokud chcete zjistit, zda se problém týká i vás, připojte telefon k počítači (nebo na něm spusťte nějaký souborový manažer) a podívejte se, zda neobsahuje složku pojmenovanou jako „Baidu“.

Smartphony Sony ale nejsou jediné, kde se spyware zabydlel, podle Security Affairs se objevuje také na modelech HTC One M7 a HTC One X. Zachycen byl údajně také na One Plus One.

unnamed 18087iF09993D59B06EEBC

Los-Sony-Xperia-traen-un-spyware-preinstalado-con-la-API-de-Baidu-1024x693

 

Zdroj: Novinky

Mirek Kočí
Mirek Kočí
Šéfredaktor serveru Světaplikací.cz. Dříve psal pro ExtraHardware.cz a Deník.cz, nyní občas přispívá do tištěných časopisů Týden a Faktor S. Ve volném čase se věnuje rodině, sportu a youtuberingu.
Další články

7 KOMENTÁŘE

  1. Na mém Samsung S3 android 4.3 tam ta složka byla! Ale šla odstranit a už se neobjevila. Tak nevím jestli to s tím má nějakou spojitost. A to tam mám Avg…

  2. Ano u „značkových“ telefonů je to problém, ale všichni kupujou číňany (a bůh ví jakou normu SAR mají), kde to je standardem (profláknutý případ např.nejen Xiaomi) a tam to nikomu až tak nevadí, protože je levný?
    Nicméně je vidět, že i značkový výrobci podlehli mámění chechtáků, protože takhle se projevuje nedostatečná kvalita výroby aka někdo přišel s nějakou flashkou a už je to ve všech firmarech nebo továrna dostala „příspěvek“ od státu za bonusový přídavek do telefonu, vždyť většina lidí jsou ovce a nikdo to, krom malého promile uživatelů, zkoumat nebude…

  3. zaricispasitel
    Jak s tim souvisi SAR?

    Ja tam tu slozku mam taky,a nevim zrovna moc co s tim, spis me stve ze ani nevim jak se to tam mohlo dostat, podle vseho problem vyrobce? Btw nemam levny smejd, mam xperii Z

  4. Tak jsem si myslel že ho tam mít nebudu na své SONY Xperii M a ejhle jaké to překvapení adresář Baidu tam byl 🙁 …… nekompromisně smazáno

Diskuze je uzavřena.

Nejčtenější

Poslední komentáře