Pondělí, 15 dubna, 2024
DomůNovinkyŠedesát procent Čechů nezálohuje data z mobilu či tabletu

Šedesát procent Čechů nezálohuje data z mobilu či tabletu

Více než pětina Čechů (22 %) již přišla o svůj mobilní telefon. „Přesto si 60 % uživatelů nikdy nezálohuje obsah svého chytrého telefonu ani tabletu (67 %) a mohou tak navždy přijít o své drahocenné vzpomínky: fotografie, videa a SMS korespondenci. Obě mobilní zařízení totiž mohou být snadno ztracena nebo odcizena,“ shrnuje výsledky alarmujícího průzkumu Martin Vařbuchta, manažer společnosti Intel.

V případě stolních a přenosných počítačů je situace jen o něco lepší: v průměru je nezálohuje 30 procent Čechů.

Respondenti, kteří svoje data zálohují, tak ale nečiní s dostatečnou frekvencí: na bezpečné místo data ukládá častěji než jednou za měsíc v průměru pouze 12 % uživatelů, pravidelně každý den pouze 4 %. Čísla svědčící o ležérním přístupu soukromých uživatelů k datům prezentovala společnost Intel na základě průzkumu mezi více než 1000 uživateli internetu v České republice.

Množství dat ukládaných v mobilech, tabletech a počítačích přitom závratně stoupá. Zatímco před pěti lety lidé přišli v nejhorším případě o kontakty a SMS zprávy, dnes riskují ztrátu velmi osobních či dokonce intimních dat: „V mobilních zařízeních uchovávají stovky fotek, videí a řadu dalších velmi osobních a citlivých dat. Jejich cenu si většinou uvědomí až v okamžiku ztráty,“ říká Jiří Palyza, ředitel Národního centra bezpečnějšího internetu (NCBI).

Data je třeba zálohovat pravidelně, jednou za 14 dní je minimum

Frekvence zálohování by měla být podle Národního centra bezpečnějšího internetu závislá na způsobu využívání mobilního zařízení nebo počítače. „Pokud je využívané ke služebním účelům a data se neustále mění, zálohování musí probíhat denně. Domácí uživatelé by měli zálohovat týdně či alespoň každých 14 dní. Nejlepší je si pořídit bezpečnostní software či aktivovat v mobilu funkce, který zálohování či obnovu dat provádí automaticky,“ Jiří Palyza, ředitel NCBI. Z průzkumu nicméně vyplynulo, že týdně data zálohuje v průměru jen desetina respondentů a každých 14 dní zhruba pětina.

Co do způsobu zálohování, podle průzkumu společnosti Intel je nejpreferovanější externí harddisk: data na něj ukládá více než polovina uživatelů počítačů, telefonů a tabletů. Do on-line úložišť v cloudu zálohuje zatím jen 12,4 % uživatelů. Pevný disk jako bezpečné úložiště doporučuje i Národní centrum bezpečnějšího internetu

Smazat data na dálku? Většina o tom neví

Z průzkumu Intel dále vyšlo najevo, že v případě ztráty mobilního zařízení běžní koncoví uživatelé nevyužívají programy, které dokáží smazat data na dálku, nejspíše proto, že o nich nevědí. „Přestože programy či způsoby mazání dat na dálku existují pro soukromé použití prakticky u všech mobilních operačních systémů, reálně by je v případě ztráty využilo jen 18 % majitelů mobilních telefonů a 12 % majitelů tabletů,“ rekapituluje výsledky Martin Vařbuchta, manažer společnosti Intel.

U zařízeních využívaných pro pracovní činnost je funkce ovládání telefonu na dálku včetně možností výmazu dat nutností. „Od loňského roku zaznamenáváme prudce rostoucí zájem větších firem o softwarové řešení, které v případě ztráty mobilního zařízení – chytrého telefonu či tabletu – dokáže na dálku zajistit bezpečnost firemních dat včetně smazání uložených dat,“ říká Martin Hnízdil z technologické společnosti truconneXion. Příkladem dalších bezpečnostních opatření ve firmách je například šifrování dat či povinnost zadávat silné heslo, které se mění každé tři měsíce.

android-macbook-flickr-johan-larsson-1500x1001

Zdroj: Intel TZ

Mirek Kočí
Mirek Kočí
Šéfredaktor serveru Světaplikací.cz. Dříve psal pro ExtraHardware.cz a Deník.cz, nyní občas přispívá do tištěných časopisů Týden a Faktor S. Ve volném čase se věnuje rodině, sportu a youtuberingu.
Další články

3 KOMENTÁŘE

  1. Zálohuji jen foto a videa. Kontakty jsou propojeny na Google a dokonce chybou přístroje jsem už o ne několikrát přišel, ale obnovením jsem je vždy zachránil. Sms nezálohuji. A jednou se mi rozpadla micro SD karta v telefonu, takže jsem přišel asi o 30 fotek ze silvestra a Nového roku. Stalo se to 2.1.
    Ale velká část okolí kolem mě nezálohuje ani fotky.

Diskuze je uzavřena.

Nejčtenější

Poslední komentáře