Pondělí, 22 dubna, 2024
DomůNovinkyTahle nabíječka s nanotechnologií dobije smartphone za méně než minutu

Tahle nabíječka s nanotechnologií dobije smartphone za méně než minutu

Ani v nejdivočejších snech by nás nenapadlo, že by bylo v blízké době možné nabít smartphone na celých 100 % za méně než jednu minutu. Díky nanotechnologiím a izraelské společnosti StoreDot nebude trvat dlouho a dočkáme se revoluce v nabíjení.

Na události Microsoft Think Next bylo představeno nové nabíjecí zařízení, které by mohlo smést ze stolu problémy s výdrží dnešních smartphonů. Dochází vám baterie? To není problém. Během necelé minuty je znova plně nabita. Sci-fi? Kdepak. Akumulátor byl demonstrován na modelu Samsung Galaxy S III a trvalo pouhých 29 sekund, než se hodnoty baterie vyšplhaly ze 27 % na úplné maximum!

Nabíječka využívá takzvaných Nanodots, což jsou bioorganické nanokrystalky s vynikající schopností skladování energie. Rychlonabíjení však není jediným využitím Nanodots. Jedinečné vlastnosti těchto polovodičů jsou ideální pro použití u flexibilních displejů nebo třeba k ukládání dat.

Stávající prototypy mají velikostně blízko k nabíječkám notebooků, firma však pilně pracuje na neustálém zmenšování celého zařízení. Do masové výroby by se měl akumulátor dostat ke konci roku 2016. Prohlédněte si demonstraci revolučního přístroje na videu.

Zdroj: phonearena

Johanna Kovaczicz
Johanna Kovacziczhttp://about.me/johanna.kovaczicz/#
Liberálně orientovaná studentka a pisatelka s kytarou přirostlou k tělu.
Další články

3 KOMENTÁŘE

  1. No vypadá to skvěle, ale byla v tom telefonu standartní baterka? Nebyla, byla tam speciální baterka, o které nic nevíme. Neznáme kapacitu, neznáme výdrž. Jestli na ní telefon vydrží běžet 15 minut, tak se nedivím, že její dobití je rychlé.

  2. Dobrý večer Martine!

    Na základě vaší připomínky jsem trochu pátrala. Podle mého odhadu by mohla být použita v Samsungu Galaxy SIII baterie navržená samotnou společností StoreDot. Využívá také nanodots, její kapacita by však měla být vyšší než u klasických bateriií, a zároveň by měla mít schopnost nabíjet se rychleji – což je podpořeno ještě touto speciální nabíječkou.

    Hezký den.

    Zdroj: http://www.store-dot.com/#!our-products/c8c8

  3. Standartní li-ion baterie použita určitě být nemohla. chemická reakce při nabíjení nemůže proběhnout tak rychle aby to akumulátor přežil. V případě zajištění odpovídající chlazení baterie při nabíjení lze li-ion baterie nabít za 20 až 30 minut (takto dlouho trvá například nabíjení elektromobilů v rychlodobíjecích stanicích).
    Hledal jsem na stránkách výrobce kromě toho že tomu říkají baterie tak nic nenasvědčuje že by to bylo něco čemu jsme zvyklý říkat baterie. Energie v baterii je skladována jako chemická energie, a nějakou reakcí se přeměňuje na elektrickou. pokud jsem zprávně pochopil PR kecy výrobce tak jejich výrobek je vylepšením současných ultrakapacitorů – tedy kondenzátor kde je energie uložena ve formě elektrické pole. A pro kondenzátor není problém se nabíjet či vybíjet klidně za pár sekund. Jen je třeba mu dodat pořádný proud – to je taky důvod proč to nemohl být připojeno běžným USB kabelem a silným kabelem s velkým konektorem.

Diskuze je uzavřena.

Nejčtenější

Poslední komentáře