Sobota, 13 dubna, 2024
DomůNovinkyN.O.V.A. 3: Nadupaná střílečka potřetí

N.O.V.A. 3: Nadupaná střílečka potřetí

Near Orbit Vanguard Alliance (N.O.V.A.) je akční hra, která se dočkala svého již třetího pokračování a my jsme se v redakci nemohli dočkat, až si jej konečně zahrajeme. Trailery nám slibovaly opravdu skvělou grafickou stránk a také poměrně zajímavý příběh, takže jakmile se dostala N.O.V.A. 3 do obchodu, neváhali jsme a tasili naše kreditky, jen abychom si mohli tuto hru zahrát. Bohužel však hra prozatím nedorazila na Google Play, a proto si budou muset majitelů telefonů a tabletů s androidem ještě chvíli počkat.

V pořadí již třetí díl této akční hry, začíná tím, že dostanete nouzový signál od své dávné přítelkyně Yeleny, která vás žádá, aby jste se urychleně dostavil na ?Starou Zemi (Old Earth)?, což vy jakožto přítel samozřejmě přijmete a vydáte se směrem na Zem. Zde vás však bohužel sestřelí a vám nezbývá nic jiného, než se vypořádat s kvanty mimozemských potvor zvaných Volteritové, které mají za úkol jediné ? zničit veškerý život a odpor na Zemi.

Hratelnost 9/10

Mnoho fanoušků této herní série, čekalo na třetí díl jako na spásu. Samozřejmě se dočkali velmi kvalitní hry, která má dosti poutavý příběh, avšak bohužel ti, kteří nehráli předchozí díly a neumí poměrně dobře anglicky, si příběhu vůbec neužijí. Příběhová linie je doprovázená popisky během načítání misí a proto se všichni neangličtináři jednou prohánějí po Zemi a pak se najednou ocitnou na vesmírné lodi, aniž by věděli o co kráčí. Jinak je příběh poměrně poutavý, ale nebudeme vám samozřejmě nic prozrazovat, jelikož od toho jsou zde vaše hráčské schopnosti a peněženky.

Od druhého dílu prodělala hra několik poměrně velikých změn- přibyly nové zbraně; za body, které dostanete vždy na konci dané úrovně si můžete zakoupit zbraně, které využívá nepřítel; přibyly nové speciální schopnosti hrdiny ?  už jen neodhazujete nepřítele, ale můžete jej i zmrazit, nebo na něj seslat blesk; celkově hra prošla grafickým přepracováním na bázi Unreal Engine a mnoho dalšího.

Všechny úrovně jsou nabušeny akcí, což bohužel způsobuje jeden velký problém ? nedostatek munice. Nechápeme proč, ale i při šetření munice se vám v každém kole stane to, že budete muset přesedlat na záložní zbraň, čímž se třeba dostanete do situace kdy musíte na nepřítele vzdáleného padesát metrů střílet například brokovnicí, což opravdu není moc účinné. Tento problém, však v předchozích dílech řešily krabice s municí, u kterých jste nejdříve museli prolomit zámek skrze hlavolam a poté se vám dostala vytoužená odměna. Toto však vývojáři do třetího dílu nedosadili. Nevíme proč, myslíme si totiž, že toto celé hře jen dodávalo na hratelnosti. Nemusíte se však bát, že by šla hratelnost tímto nějak markantně dolů, jelikož nám tvůrci hry z Gameloftu nyní poskytli možnosti ovládat džípy a různé mechanické potvory, kterými můžete drtit své nepřátele na prach.

Příběh je sám o sobě dosti dlouhý, ale v některých fázích hry nám připadalo, že je hra i na nejlehčí úroveň pekelně těžká. K tomu všemu nás vytáčelo, že když jsme zemřeli, hra se vrátila klidně i o půl levelu zpět, tudíž jsme museli veškeré dobité území a poražené nepřátele zdolávat znova.

Součástí hry je také hra pro více hráčů, která nám nabízí dvě možnosti, a to buďto hrát online proti hráčům z celého světa skrze internet, nebo si zahrát s kamarády skrze wifi. V multiplayeru si vytvoříte postavu dle vlastních představ a vybavíte ji zbraněmi, které vám vyhovují. Čeká na vás šest map a šest herních režimů.

I přes všechny tyto problémy, vám hra nabídne hodiny zábavného gameplaye s poutavým příběhem.

Grafické zpracování 9/10

Jelikož N.O.V.A. 3 běží na již zmiňovaném Unreal Engine, je se ve hře opravdu na co koukat. užijete si kvanta vizuálních efektů, postavy ve vysokém rozlišení apod. I videosekvence jsou udělány skrze UE, ale to se bohužel negativně projevilo na plynulosti hry ? v některých pasážích je dosti znatelné, že redakční iPod Touch 4G nestíhal tak jak by měl. To se však stává pouze během videosekvencí, takže to nijak nenaruší zážitek z gameplaye. Příjemně nás také překvapilo načítání hry, které je opravdu rychlé, i přes poměrně dlouhé levely a velmi dobrou grafiku. Musíme také vyzdvihnout fyziku ve hře, která se také velmi povedla. Pokud se vám podaří zasáhnout nepřítele brokovnicí, či raketometem, tak se proletí pár metrů vzduchem a poté se ještě kutálí po zemi. Také zbraně jsou velmi dobře navrhnuty a nevypadají nijak přehnaně. Pouze nás zamrzelo, že zaměřovač nemá trochu větší rozlišení, jelikož po přiblížení vypadá trochu nemotorně a rozmazaně.

K grafice by jsme opravdu neměli co vytýkat, krom již zmiňovaného sníženého FPS během videosekvencí. N.O.V.A.3 je nyní opravdu špičkou mezi akčními hrami na iOS a doufejme, že bude i na Androidu.

Zvuky 10/10

Po celou dobu hry se nedočkáte jiné hudby, než v hlavním menu. To nám však nijak nevadilo, jelikož je pochopitelné, že nám u akční střílečky nikdo nebude pouštět hudbu.

Celkově hra nabízí dosti dobré ozvučení a to jak výstřelů, výbuchů, tak i veškerých akcí ve hře, jako tříštění skla apod.

Ovládání 10/10

Veškeré ovládání ve hře je plně přizpůsobitelné, takže pokud vám vadí rozložení tlačítek, jednoduše si je přetáhnete tam kam chcete. A kdyby se vám zdálo, že hra je necitlivá na otáčení apod. jednoduše si zvýšíte citlivost v herním nastavení.

Sečteno podtrženo:

Pokud jste fanoušky této herní série, určitě neváhejte a kupujte N.O.V.A.3 ještě dnes, hru se i přes trochu vyšší cenu určitě vyplatí kupovat, jelikož vám nabídne opět skvělý příběh a hodiny zábavy. Pokud však neumíte anglicky, nabídne vám hra jen průměrnou hratelnost, jelikož zkrátka nebudete vědět proč se ono a ono stalo zrovna takhle a jak se vlastně máte s těmito problémy vypořádat. Samozřejmě doporučujeme si nejdříve zahrát první dva díly, ať se váš zážitek ze hry ještě prohloubí. Hru také doporučujeme všem milovníkům krásné grafiky, protože se N.O.V.A. 3 opravdu vyvedla. Pokud máte zájem, tak stahujte z iTunes zde. Majitelům zařízení s Androidem, nezbývá nic jiného, než se modlit, ať N.O.V.A. 3 vyjde na jejich mobily a tablety co nejdříve.

+ Grafické zpracování

+ Hratelnost

+ Multiplayer

Nutnost znalosti příběhu

Cena

Daniel Brázdil
Daniel Brázdilhttp://www.facebook.com/profile.php?id=100000501301245
Student střední školy se slabostí pro veškeré herní platformy, obzvláště pak pro Windows Phone.
Další články

1 komentář

Diskuze je uzavřena.

Nejčtenější

Poslední komentáře