Sobota, 13 dubna, 2024
DomůRecenzeRecenze: K-@ Mail - vaše emaily vždy po ruce

Recenze: K-@ Mail – vaše emaily vždy po ruce

V dnešní době se komunikace pomalu přesouvá od osobního kontaktu na kontakt prostřednictvím telefonu či emailu. Druhá zmíněná varianta má značně širší možnosti využití oproti běžnému telefonu – můžete psát libovolně dlouhé texty a přikládat přílohy, které ilustrují vaše myšlenky, potřeby či cokoliv jiného lépe, než pouhé ústní sdělení. Druhá strana si může email přečíst v klidu tehdy, kdy se nemusí věnovat jiné činnosti, která by odváděla její pozornost od textu. O praktickém využití při studiu či při práci, kdy potřebujete zasílat vytvořené dokumenty nebo data svým kolegům, nemluvě.

Patříte mezi ty, kdo denně posílají/přijímají emaily a máte potřebu být neustále na příjmu? Máte více aktivních adres, chcete je spravovat pohodlně z jednoho místa a ideálně mít vše u sebe? Pokud jste vlastníkem smartphonu či tabletu, máte vystaráno. Stačí si jen zvolit emailového klienta, kterého budete používat. Většina chytrých zařízení má nějakého klienta předinstalovaného, pokud by vám ale z nějakého důvodu nevyhovoval, můžete zkusit alternativu – třeba skvělého K-@ Mail.

K-@ Mail

K-@ Mail (Kat Mail nebo dříve K10 Mail) je propracovaný emailový klient pro Android od vývojářského studia 1gravity, který je postaven na oblíbeném open source klientu K-9 Mail, ke kterému přidává další funkce a lepší grafické rozhraní. Aplikace se neustále vyvíjí a vývojáři uvolňují poměrně často nové aktualizace. V současnosti můžete na Google Play stahovat bezplatnou či placenou variantu ve verzi 1.5.2 o velikosti lehce přes 5 MB. Uživatelské hodnocení 4,5 bodů napovídá, že se jedná o jednu z lepších aplikací.

UI a ovládací prvky

Po spuštění a odsouhlasení informací o aktuální verzi se načte výchozí obrazovka zobrazující účty. Tedy účty v ní uvidíte v okamžiku, jakmile je do aplikace vložíte, při úplně prvním spuštění se zobrazují pouze tzv. „speciální účty“ v podobě dvou záložek. První zobrazuje všechny přijaté zprávy bez ohledu na email, ke kterému se vztahují. Druhá vypisuje důležité zprávy, tj. ty, které si označíte hvězdičkou. Pokud budete v K-@ Mailu spravovat více účtů, tyto funkce vám přijdou vhod. Pokud je nepotřebujete, lze je v nastavení skrýt. V dolní části obrazovky pak najdete pětici ovládacích tlačítek: přidání nového účtu, vyhledávání, odeslání nové zprávy, aktualizace a tlačítko pro otevření další nabídky.

kat mail 1 kat mail 2

K-@ Mail uživateli nabízí výběr vzhledu prostředí, volit lze mezi pěti předdefinovanými tématy: light classic, dark classic, světlé, tmavé a barevné. Pokud by vám nevyhovovaly předdefinované barvy, můžete si sami navolit barvu hlavní horní a spodní lišty + barvu pozadí. Fantazii se meze nekladou, nicméně sám musím přiznat, že standardní dark classic v kombinaci s tmavým pozadím zpráv plně splňuje mé představy. Pohrát si můžete i s nastavením velikosti písma, které můžete přizpůsobit velikosti svého displeje a svým zrakovým možnostem. Jednotlivé emailové účty můžete od sebe barevně rozlišit.

Vložení emailového účtu

Pro používání aplikace je třeba vložit vaše emailové účty. Udělat tak lze snadno přímo z hlavního okna tapnutím na ikonku s klíčem v levém dolním rohu. Pro přidání nového účtu je zapotřebí být připojen k internetu. Následující nabídka vás vyzve k vložení celého emailu a hesla. Další nastavení je lepší provést ručně.

V ručním nastavení musíte nadefinovat servery příchozí (POP3 či IMAP) a odchozí pošty (SMTP). Tyto údaje najdete v informacích poskytovatele, u kterého máte schránku zřízenou. Zadané hodnoty jsou následně ověřeny, a pokud bude něco zadáno špatně, K-@ Mail vás ihned upozorní, že spojení s aktuálním nastavením nelze navázat. Abyste to měli jednodušší, pod následujícími odkazy můžete najít nastavení na nejpoužívanějších schránkách Seznam.cz, Centrum.cz a Gmail.com. Jakmile máte nastaveno, můžete začít K-@ Mail používat.

Možnosti nastavení

Nastavení v aplikaci je opravdu bohaté. Část se týká samotné aplikace, další nastavení pak najdete u jednotlivých účtů. Milovníky češtiny potěší, že v aplikaci je dostupná i naše mateřština. Bohužel překlad není 100% a tak některé texty jsou v angličtině. To nejdůležitější ale přeloženo je, to méně důležité hravě přeložíte se slovníkem.

V aplikaci lze nastavit, zda máte být upozorňování na zprávy pouze v příchozí složce či ve všech, můžete si také nastavit režim nočního klidu, tj. od kdy do kdy má být upozorňování deaktivované.

V náhledovém zobrazení zpráv můžete zprávy třídit či filtrovat a důležité označovat hvězdičkou. Pro rychlé mazání je předdefinované gesto přejetím zleva doprava či naopak. V nastavení lze toto gesto upravit místo mazání na přesun zprávy do archivu nebo přesun do složky se spamem.

Přímo v nastavení emailového účtu si můžete pohrát se zobrazovanými informacemi u příjemce, jako je vaše jméno, formát odesílaného textu (předdefinováno je HTML), váš podpis či způsob citace předešlého textu.

V hlavním nastavení si máte možnost zvolit, kolik posledních zpráv má aplikace po zapnutí zobrazovat (defaultně zvoleno 25), zda má synchronizovat všechny zprávy, do jaké velikosti má zprávy automaticky stahovat či jak často má aplikace kontrolovat nové zprávy na serveru.

kat mail 3 kat mail 4 kat mail 5

Závěrem

K-@ Mail rozhodně patří mezi lepší emailové klienty pro Android. Kladně lze hodnotit to, že je aplikace dostupná ke stažení zdarma opatřená reklamou, takže si ji můžete dosyta vyzkoušet, než ji zakoupíte. Přijímání i odesílání emailů je rychlé, svižné, aplikace je dobře odladěna a tak netrpí zasekáváním ani pády. Možnosti různorodého nastavení po funkční i grafické stránce uvítá snad každý.

Malou vadou na kráse je špatná lokalizace do češtiny, některé texty přeloženy nejsou. Další mínus může být fakt, že aplikace využívá pro svůj chod jádro open source klienta K-9 Mail, který je ke stažení zdarma. Je tak na zvážení každého, jestli si vystačí s o něco méně funkcemi a nastavením u K-9, nebo investuje necelých 100 Kč do nákupu K-@ Mailu.

Konečný verdikt – pokud to s emaily a jejich správou myslíte vážně, určitě stojí za vyzkoušení.

[appbox googleplay com.onegravity.k10.free]

[appbox googleplay com.onegravity.k10.pro2]

Martin Polický
Martin Polický
Martin miluje mobilní technologie, které ve svém volném čase rád testuje a recenzuje.
Další články

Nejčtenější

Poslední komentáře