Čtvrtek, 11 dubna, 2024
DomůRecenzeRecenze Nokia Lumia 520: Levný Windows Phone 8 pro masy

Recenze Nokia Lumia 520: Levný Windows Phone 8 pro masy

Lumia 520 je posledním a zároveň i nejlevnějším modelem finského výrobce, který je postavený na mobilní platformě Windows Phone 8. Tomu samozřejmě odpovídá i výbava, která je plná kompromisů.

Telefon láká na příznivou cenu a z neznačkového obchodu ho lze dnes sehnat i za méně než 4000 korun s DPH.

Celkově cílí malá Lumia spíše na mladší uživatele, kterým se budou líbit výměnné kryty a veselé barvy.

Na testování jsme měli zapůjčený finální, komerční, model, takže vše fungovalo dokonale a nesetkali jsme se s žádnými chybami.

Obsah balení:

K dispozici je pouze to nejnutnější. Uživatel najde v nevelké krabičce po rozbalení dokumentaci, nabíječku, sluchátka (opravdu té základní kvality, které spíše než k poslechu nějaké kvalitní muziky využijete k telefonování), datový kabel a samotný telefon.

101

Vzhled telefonu:

Nokia Lumia 520 je příjemně malý telefon, rozhodně žádný obr, který vám bude zabírat nadměrně místo v kapse. Tím má šanci zaujmout také ty uživatele, kteří stále ještě nepřišli na chuť trendu neustálého zvětšování úhlopříček.

Rozměry smartphonu jsou 119,9 × 61 × 9,9 milimetru. Hmotnost je sice 124 gramů, v praxi to ale nijak výrazně nevadí. Telefon se hravě ztratí i v menších dlaních.

Zadní strana zařízení je plastová. Použitý materiál má matný povrch, což napomáhá dobrému držení ? telefon nemá tendenci klouzat z rukou, eliminovány jsou tím i otisky prstů.

12 13

19 18

15 16

Displej: problematická čitelnost

Otisků si dosytosti užijete na přední straně, kde je umístěn čtyřpalcový displej s WVGA rozlišením 480 × 800 pixelů. Jde o klasický IPS panel, jehož výslednou kvalitu obrazu ale degraduje zvolené řešení odrazové vrstvy, na kterou se jako na první upírají naše zraky. Výsledkem je vysoká odrazivost, která omezuje.

Po většinu času je obrazovka lesklá jako zrcátko, což možná ocení vaše drahá polovička, která bude telefon používat ve volných chvílích k přepudrování, vy tím nadšeni ale nebude. Pokud však bydlíte ve sklepě nebo v jeskyni, a příliš nesvítíte, vadit to nebude ani vám.

Potěší naopak podpora technologie Super Sensitive Touch, díky čemuž se dá telefon ovládat i v rukavicích, a odolné krycí sklíčko, které displej chrání před mechanickým poškozením. Nicméně o věhlasné Gorilla Glass od firmy Corning nejde.

Pod obrazovkou se nachází obligátní trojkombinace senzorových tlačítek. Zbývající ovládací prvky, kterými obsluhujete zapnutí/vypnutí telefonu, hlasitost a fotoaparát, mají černou barvu. V kombinaci s žlutým krytem, kterým byla naše Lumia 520 vybavena, vypadal telefon dražší než ve skutečnosti je.

Na horní straně je 3,5mm Jack pro sluchátka. Vespod najdete umístěný microUSB konektor.

102 103

Hardware a Windows Phone 8:

Chytrá Nokia Lumia 520 s čtyřpalcovým displejem používá čipovou sadu Qualcomm Snapdragon MSM8227 s mikroprocesorovou částí, která se skládá ze dvou fyzických jader taktovaných na frekvenci 1,0 GHz.

Podobně jako u dražšího modelu Lumia 620 je přítomno také 512 megabajtů RAM. V praxi to znamená, že oželet budete muset ty hry a aplikace, které vyžadují minimálně 1 GB operační paměti, a těch bude zcela určitě v budoucnu přibývat.

Ze syntetických benchmarků jsem vyzkoušel program AnTuTu. Telefon v něm dosáhl slušného výsledku 7402 bodů.

AnTuTU

Operační systém Windows Phone 8 se v podstatě na všech telefonech Nokia Lumia chová stejně. Protože použitý hardware v Lumii 520 má dostatečný výkon, systém běžel zcela bez problémů a reagoval bleskurychle.

Výhodou Windows Phone 8 je, že si uživatel nepřiplácí za to, aby telefon neměl pomalé reakce a nesekal se. Zatímco u androidích smartphonů je rozdíl v rychlosti levných a drahých modelů markantní, u Windows Phone se nic takového nekoná.

Vnitřní paměť zařízení je velikosti 8 GB, což hodnotíme kladně. Je dobře, že Nokia na zákaznících nešetří a nenabízí jako někteří jiní výrobci u svého nejlevnějšího modelu poloviční, tedy 4GB velikost.

Po prvním spuštění mají uživatelé k dispozici více než 5 GB. Na druhou stranu pokud rádi fotografují nebo natáčí video, instalace paměťové karty je nemine. Uživatelské úložiště lze rozšířit ještě o dalších 7 GB na cloudové službě SkyDrive.

Baterie:

Vyměnitelná lithium-iontová baterie, ke které je trochu problematický přístup (kryt se musí vymáčknout, což je někdy poněkud krkolomné), má kapacitu 1430 mAh.

Při intenzivnějším používání se dostanete zhruba na 1,5 dne výdrže. Pokud telefon budete trápit hrami a surfováním na webu, nabíjet budete mnohem dříve. Na sto procent baterie se Lumia 520 nabije za necelé dvě hodiny.

100_

Fotoaparát:

Fotoaparát s rozlišením pět megapixelů nemá přisvětlovací diodu a chybí rovněž čelní kamera. Snímač podporuje automatické ostření (autofocus) a za ideálních světelných podmínek produkuje vcelku kvalitní snímky.

S klesajícím světlem ale přibývá šumu a přidávají se k tomu i problémy s ostřením. Poté už se Lumia 520 řadí k těžkému podprůměru.

Co se týče videa, telefon umí pořizovat video v HD kvalitě při třiceti snímcích za sekundu. A i takřka za úplné tmy je výstup docela kvalitní. Schopnosti fotoaparátu vylepšuje celá řada tzv. miniprogramů na něj navázaných.

Některé jsou v telefonu už předinstalované, jiné je potřeba dohrát ze speciální záložky v elektronickém obchodě.

Lens

V některých situacích vezmete zavděk panoramatickou aplikací, jindy zase použijete funkce chytrého fotoaparátu, který umožňuje vybrat ze série snímků ten nejlepší. K dispozici je i Cinemagraph, který umožňuje vytvářet animované obrázky. Ty ale nejsou příliš kvalitní.

30 32

34 35

prase_ 322_

105

Video:

Exkluzivní aplikace:

V telefonu se nachází předinstalované programy Here Maps a Here Drive. Fanoušci ?naštvaných ptáků? se do jejich milovaného světa zase ponoří pomocí aplikace Angry Birds Roots.

Dále zde jsou Nokia Care, kde se dozvíte základy využití smartphonu s Windows Phone, a Přenos mých dat umožňující zkopírování kontaktů ze starého telefonu na nový model s Windows Phone.

Na Lumii 520 například ale nefunguje oblíbená aplikace HERE City Lens, a to z důvodu absence elektronického kompasu.

[dmalbum path=“/wp-content/uploads/dm-albums/Angry Birds Roots/“/]

Shrnutí:

Nokia Lumia 520 je nejlevnější smartphone finského výrobce s Windows Phone 8. Jde o poměrně slušně vybavený model za dobré peníze, který z něj dělá zajímavou alternativu k levným androidům. Velkou předností telefonu je stabilní a rychlý systém. Pochvalu si zaslouží i základní paměť pro data o velikosti 8 GB.

Naše dojmy z testování sráží trochu dolů špatně čitelný displej a spíše (pod)průměrný fotoaparát. Někoho možná zamrzí také absence přední kamery. Kdo rád a často používá Skype, na své si nepřijde a asi raději sáhne po dražší Lumii 620 nebo některé alternativě s Androidem.

U výhod nesmíme zapomenout ještě zmínit, že Lumia 520 je dostupná v řadě barevných kombinacích.

Námi testovaná žlutá verze vypadá opravdu velmi atraktivně, proto si buďte jistí, že na stole při jednání nebo v restauraci, zkrátka ať už se budete nacházet kdekoli, vzbudí značnou pozornost okolí.

Výhody:

  • Poměr cena/výkon
  • Kvalitní zpracování
  • Svižný systém
  • Supercitlivý displej (lze jej ovládat v rukavicích)

Nevýhody:

  • Absence NFC a přisvětlovací diody
  • Kvalita fotoaparátu
  • Problematická čitelnost displeje

15156156516

Mirek Kočí
Mirek Kočí
Šéfredaktor serveru Světaplikací.cz. Dříve psal pro ExtraHardware.cz a Deník.cz, nyní občas přispívá do tištěných časopisů Týden a Faktor S. Ve volném čase se věnuje rodině, sportu a youtuberingu.
Další články

11 KOMENTÁŘE

  1. Za ty prachy… luxus, must buy, do 5 tisic bych nic jineho nevzal. Oproti androidu ma vyhody v rychlosti, vykonu, no, velmi zajimavy mobil. Jak rikam, za ty prachy.. 🙂

    • Ano musím souhlasit, mám jí doma v bílém. Běžnému uživateli bohatě postačuje.
      Jsem spokojen a mohu doporučit.

      • ahoj, prosimte, ted sem si limii taky poridil, ale molh by si poradit nejakou aplikaci, která hlídá otevřené programy popř je sam zavre. diky

  2. … a kolko androidov do 5000 ma NFC ????? ked je touz dovod na minusku ?? V tejto cene Genialny mobil kttoremu ziadny androidny samsung a pod nesiaha po kolena ! lepsi nez napr Galaxy III minni ,….

    • Souhlas, taky bych v tehle cenove relaci videl misto minus za chybejici nfc neco jineho, treba prisvetlovaci diodu u fotaku.

  3. Škoda té absence kompasu. HERE city lens je celkem užitečná věc. Neznáte nějakou náhradu za tuto aplikaci?

  4. Chci se zeptat lumia 520 neumí přibližovat fotky?když fotíte tak to nejde přiblížit

    • Jde, stejně jako když přibližujete webové stránky – multidotykovým gestem (prsty od sebe, k sobě).

Diskuze je uzavřena.

Nejčtenější

Poslední komentáře