Sobota, 13 dubna, 2024
DomůNovinkyVe WinRARu se 19 let skrývala nebezpečná chyba, zjistil Check Point

Ve WinRARu se 19 let skrývala nebezpečná chyba, zjistil Check Point

Výzkumný tým Check Point Research odhalil pomocí fuzzeru WinAFL logickou chybu a zranitelnost ve WinRARu. Chybu lze jednoduše zneužít jen obyčejným rozbalením souboru a ohroženo bylo všech více než 500 milionů uživatelů tohoto populárního programu. Překvapivě chyba existovala více než 19 let a přinutila společnost WinRAR skončit s podporou zranitelného formátu.

Výzkumníci z týmu Check Point Research navíc objevili malware, který využívá tuto zranitelnost. Útok začne v okamžiku, kdy uživatel rozbalí soubor pomocí WinRARu. Soubor vypadá jako rbxm, což je 3D model pro Roblox, populární herní online platformu. Ale kromě 3D modelu je v archivu ukryt i JS soubor, který stáhne a spustí škodlivý soubor.

Před několika měsíci vytvořil tým Check Point Research multiprocesorovou fuzzing laboratoř a začal testovat prostředí Windows pomocí fuzzeru WinAFL. Po zajímavých výsledcích z testování Adobe začali výzkumníci testovat fuzzerem také WinRAR. Jeden z problémů vyvolaných fuzzerem ukázal na starší DLL knihovnu, která byla vytvořena v roce 2006 bez ochranného mechanismu (jako jsou ASLR, DEP atd.) a využívá ji právě WinRAR.

Check Point Research proto zaměřil pozornost a fuzzer na toto DLL a hledal chybu, která by vedla ke vzdálenému spuštění kódu. Fuzzer odhalil podivné chování a další analýzou našel výzkumný tým logickou chybu.

Potom už bylo jednoduché zranitelnost zneužít pro vzdálené spuštění kódu, což by v rukou kyberútočníků mohla být nebezpečná zbraň a jak ukazuje i příklad objeveného malwaru, stále se jedná o hrozbu. Zajímavostí je, že za nalezení podobné chyby byla vypsána odměna v programu pro hledání zranitelností.

Zdroj: Check Point

Mirek Kočí
Mirek Kočí
Šéfredaktor serveru Světaplikací.cz. Dříve psal pro ExtraHardware.cz a Deník.cz, nyní občas přispívá do tištěných časopisů Týden a Faktor S. Ve volném čase se věnuje rodině, sportu a youtuberingu.
Další články

Nejčtenější

Poslední komentáře