Středa, 17 dubna, 2024
DomůRecenzeKairo: Sen o pustém světě plném magických strojů

Kairo: Sen o pustém světě plném magických strojů

U hry Kairo je velice zvláštní už jenom samotná volba názvu: Může se spojovat s japonským filmem Kairo, což je horor o tom, jak mrtví pronikají do světa živých. A nebo evokovat Káhiru a opuštěné monumenty faraonů. Buď jak buď, svět, ve kterém se ocitnete, je prázdný, tvořený opuštěnými monumenty, které se snažíte spravit a oživit.

Je to svět temný, plný jednoduchých geometrických tvarů a doslova visící v prázdnotě. Někdo ho přirovnává k očistci, mě připomíná opuštěný kouzelnický stroj, visící mezi světy a nebo vnitřek kosmické lodi tak pokročilé, že se nám vymyká z chápání. Architektura tohoto světa je rozhodně ohromující, masivní, ale opuštěná a zbytečná. Mě se Kairo vizuálně líbí, kdysi se mi zdál sen o velkém kouzelnickém stroji, který mi připomínal jednu z místností Kaira.

Procházka světem Kaira je velmi zneklidňující. Jednak mě mrazí ze zcela pustého světa, který je navíc pospojovaný teleporty tak, že každá místnost vypadá jinak. Prostě se mi nechtělo věřit, že jsem tam sám a neustále jsem čekal, že aktivuji něco, po čem se na mě vyřítí mimozemšťané nebo jiní obyvatelé tohoto podivného místa. Tento dojem je navíc podpořen opravdu dobrým a sugestivním soudtrackem.

Jenomže Kairo není střílečka, je to puzzle, kde musíte správně aktivovat věci. Je přitom docela těžké poznat, co přesně je obsahem hádanky a zda tam nějaká věc k řešení vůbec je, protože například taková ?hudební místnost? patrně nemá vůbec žádnou funkci. Spousta hádanek nemá patrně žádnou logiku, některé vyřešíte náhodou, u některých si nejste jisti, k čemu vlastně jsou.

A Kairo vám nepomáhá, protože nic nenapovídá, nevysvětluje, nikam vás nenavádí a v řadě případů si nejste jistí, jestli jste hádanku vůbec vyřešili. Bloudíte. Zkoumáte. Nejasnost vašeho úkolu je patrně jedna z věcí, která vytváří silnou herní atmosféru, bohužel ale taky přináší frustraci.

Kairo je zajímavý herní zážitek, zároveň ale na mě působí nedotaženým dojmem. Cílem autora byl minimalismus, což chápu, na řadě obrázků ale působí jako ?Quake se sníženou kvalitou textur?, což už dnes vážně není dobré. Někdo ho přirovnává k Mystu, což podle mě není přesné, protože Myst byl ve skutečnosti graficky hodně vypiplaný. Hodně ?místností? z Kaira připomíná prosté seskupení kostek vedle sebe, spíš jenom herní prototyp a nebo model, který čeká na opravdové zpracování. Řadu hráčů tahle hrubá podoba hry nepochybně odradí.

Druhý problém je matoucí charakter hry. Hra neposkytuje vlastně žádné hinty, řekne vám obecně jenom to, že když se postavíte na nějaké místo, tak možná něco aktivujete, což dám dojde poměrně brzy i bez této nápovědy. Jinak jste ponecháni sobě napospas, svět je nejen prázdný, ale taky bez popisů, které by ho trochu přiblížily normálnímu hráči. Tohle bude pro řadu lidí znamenat obrovský problém.

Mě osobně se Kairo líbí, i když jsem z něj zmatený. Je mi sympatické hlavně proto, že se mi líbily rané 3D hry jako Driller nebo Total Eclypse, které mi svým provedením Kairo velmi připomíná. V žádném případě to ale není mainstreamová hra pro běžné publikum.

Oceňuji zážitkovost a snovost Kaira ? pokud ho budete hrát, je dost možné, že se vám budou zdát sny o bloudění temnou pustinou. Je silné, temné a depresivní, v tomhle směru funguje. Nicméně je taky placené a při ceně 4,49 euro bych čekal, že bude přece jenom více poladěné. Nemusím mít všude šipky, filmečky a blikající nápovědu, ale Kairo zašlo ve svém minimalismu až přes hranici, která je podle mě přijatelná pro normální smrtelníky. Tuhle hru můžu doporučit jenom těm hráčům, který se podobný typ her líbí. Pro běžného smrtelníka to ale moc není, je to příliš strohé a abstraktní.

Hodnocení: 6/10

Verdikt:

Silné, zvláštní, ale zároveň matoucí a působící dojmem jisté nedodělanosti. Jako byste hráli remake Total Eclypse. Rozhodně to není pro každého!

Co se mi líbilo:

  • Velmi zvláštní, skoro mrazivý zážitek z toho prázdného a opuštěného místa
  • Skvělý soundtrack
  • Je dost možné, že se vám o tomhle světě bude zdát

Co se mi nelíbilo:

  • Velmi, velmi jednoduchá grafika
  • Nejsou tu žádné nápovědy, hraní je dost matoucí

Cena aplikace je 4,49 ? a dá se stáhnout odsud

[dmalbum path=“/wp-content/uploads/dm-albums/Kairoo/“/]

Web výrobce je zde

Další články

Nejčtenější

Poslední komentáře