Úterý, 14 května, 2024
DomůRecenzeHvězda seriálu Game of Thrones nafotila krajinu Grónska

Hvězda seriálu Game of Thrones nafotila krajinu Grónska

Herec Nikolaj Coster-Waldau, známý z fantasy Game of Thrones, nahradil Street View auto a s patnácti kamerami, pěšky, na čtyřkolce, ve člunu a vrtulníkem nasnímal mizející krásy Grónska, aby upozornil na klimatické změny, které se zde dějí.

První zastávkou seriálového Jaime Lannistera byla osada Igaliku, které má pouhých 27 obyvatel. Jednu z nejidyličtějších vesnic v Grónsku tvoří několik domů natřených jasnými barvami obklopených kopci, na kterých se pasou ovce. Změny v krajině mají vliv také na místní ekonomiku.

Na jednu stranu to přináší nové možnosti těžby drahých kovů tam, kde to dříve nebylo možné, na druhou stranu změny v zamrzání a roztávání ledovců vážně narušují tradiční rybaření a lov, které byly zdrojem obživy místních Inuitů po celá staletí.

2 3

Dalším místem, kam Coster-Waldau zavítal, byly geotermální prameny na odlehlém ostrově Uunartoq, ze kterých je výhled na ledovce a zasněžené vrcholky hor. Poslední jeho zastávkou na cestě se stal ledovcem pokrytý fjord Qoorog.

Pro sbírání fotodokumentace Nikolaj využil takzvaný Trekker, přenosný systém usazený v batohu, který umožňuje pořizovat snímky míst, kam se auto ani tříkolka nemohou dostat.

Zařízení je ovládáno telefonem s Androidem a skládá se z patnácti objektivů na vrcholu stožáru. Každý objektiv je zamířený jiným směrem a dohromady umožňují poskládat panoramatický pohled kolem dokola.

Street View:

Igaliku
Geotermální prameny na odlehlém ostrově Uunartoq – pohled na ledovce

4

Zdroj

Mirek Kočí
Mirek Kočí
Šéfredaktor serveru Světaplikací.cz. Dříve psal pro ExtraHardware.cz a Deník.cz, nyní občas přispívá do tištěných časopisů Týden a Faktor S. Ve volném čase se věnuje rodině, sportu a youtuberingu.
Další články

Nejčtenější

Poslední komentáře