Úterý, 16 dubna, 2024
DomůNovinkyVáš šéf vám od teď může číst soukromé zprávy, rozhodl Evropský soud

Váš šéf vám od teď může číst soukromé zprávy, rozhodl Evropský soud

Evropský soud pro lidská práva rozhodl v případu Rumuna Barbulescu a jeho dlouholetého zaměstnavatele.

Barbulescu byl ve společnosti zaměstnaný od začátku roku 2007. V červenci toho samého roku ho pak zaměstnavatel nachytal, kterak si ze služebního počítače vyřizuje soukromou korespondenci skrze Yahoo Messenger a upozornil ho na to, že pokud v tom bude pokračovat, dostane vyhazov.

Barbulescu se sice bránil tím, že Yahoo Messenger používá pouze na pracovní účely, ale to byla pravda jenom z části. Jeho účet obsahoval i soukromou korespondenci s jeho bratrem a snoubenkou, na což zaměstnavatel přišel o několik let později díky IMFirewall Software.

Díky tomuto softwaru všechnu jeho soukromou korespondenci vytiskl a pak ji Barbulescovi předal společně s vyhazovem. Okamžitě poté se Barbulescu obrátil na soud s tím, že jeho zaměstnavatel porušil jeho právo na soukromí. Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku však potvrdil jeho vinu: „Je pochopitelné, že si zaměstnavatel chce ověřit, zdali zaměstnanci během pracovní doby vykonávají přidělené profesní úkoly“ ospravedlnil soudce své rozhodnutí.

Až tedy příště v práci budete pročítat své zprávy na Skypu, Whatsappu a dalších chatovacích službách, mějte tento výrok na paměti, abyste nebyli překvapeni jako Barbulescu.

Martina Lipertová
Martina Lipertová
Redaktorka na volné noze, ale především vášnivá hráčka videoher na všech myslitelných herních platformách včetně Androidu a Applu.
Další články

1 komentář

  1. Jakožto IT zaměstanec v jedné firmě s tímhle usnesením naprosto souhlasím. Člověk by měl v práci pracovat.

Diskuze je uzavřena.

Nejčtenější

Poslední komentáře