Sobota, 13 dubna, 2024
DomůRecenzeRECENZE Motorsport Manager: Stáj F1 ve vašich rukách

RECENZE Motorsport Manager: Stáj F1 ve vašich rukách

Na mobilních platformách zoufale chybí strategie. Nemyslím tím teď takové ty rádoby strategie, které na vás na každém kroku natahují ruku, abyste do nich nasypali co nejvíce peněz.

Myslím klasické strategie, u nichž můžete vytvrdnout třeba na celý večer a ještě se při nich královsky bavit. Ano, máme tu sice kousky od Kairosoftu, Autumn Dynasty, Anomaly a spol., jenže ty už jsme dávno všechny dohráli. Co teď? Teď si dáme Motorsport Manager!

Motorsport Manager vás postaví do role manažera týmu Formule 1. Poté co si svou novou stáj pojmenujete a zvolíte ji barvu a znak, ocitnete se v nádherném minimalistickém prostředí, z něhož vás bude přecházet zrak. Nechce se přitom ani věřit, že za hrou stojí jeden jediný nezávislý tvůrce Christian West. Z jeho minimalistického, avšak dostatečně vypovídajícího uživatelského rozhraní by se mohla učit i velká část designerů AAA her.

IMG_3951

V boxech je spousta práce

Co se týče samotné hratelnosti, ta je rozdělena na dvě části. V rámci jedné sezóny se budete účastnit daného počtu závodů, které sestávají z přípravy a ostrého klání. Během přípravy své dva jezdce vysíláte na trať vyzkoušet různé druhy nastavení monopostů a tvrdosti gum. Zároveň s tím se budete snažit zajet co nejlepší čas a kvalifikovat se tak na přední místa roštu.

Získané informace z kvalifikace využijete k přípravě na samotný závod. Během něj je správné nastavení formule často klíčové. Nastavení se přitom týká pouze aerodynamiky a způsobu řazení (každá z nich má tři stupně), nicméně společně se třemi druhy gum (měkké, tvrdé a na mokrý povrch) to už dává hezkou řádku kombinací, které se během závodu ještě různí.

IMG_3984

Dalším klíčovým prvek v závodu jsou zastávky v boxech, během nichž musíte měnit opotřebované nebo aktuálně nevhodné gumy (začne pršet, nebo se najednou udělá hezky) a případně také spravovat formule, pokud dojde k opravitelné závadě. Každá zastávka v boxech vás přitom zdrží a tak je jejich správné načasování opravdu důležité.

Než se s dynamickou částí naučíte pracovat, chvíli vám to bude trvat. Jednotlivé elementy se trať od trati liší, a když už si myslíte, že máte jednotlivé nuance podchycené, dostanete možnost účastnit se pokročilejší soutěže, kde se nacházejí ostřejší jezdci a komplikovanější tratě a tudíž i další strategické výzvy. Tato hra zkrátka není na jedno odpoledne, s tím se smiřte.

IMG_3965

 

Peníze jsou pro stáje F1 klíčové

Druhou složkou hry jsou rozhodnutí a vylepšení, která děláte mezi jednotlivými závody, či sezónami. Na hlavní obrazovce spravujete svoje jezdce, hledáte nové talenty, nebo rozšiřujete zázemí své stáje a najímáte do nich nové zaměstnance. I zde přitom platí, že všechno souvisí se vším. A navíc tu máme rozpočet, do nějž se musíte vejít. Získávání a utrácení peněz je vůbec jednou ze stěžejních částí hry. Máte tu sponzory, ale také odměny za výsledky v kvalifikacích a závodech.

Jakým způsobem se rozhodnete hospodařit je čistě na vás (agresivní rozvoj zázemí a peníze získávané v závodech, nebo pomalejší, zato však opatrnější rozvoj zázemí a výdaje kryté pravidelnými měsíčními poplatky), opět si však můžete být jistí, že během několika prvních sezón budete se zelenými a červenými čísli intenzívně zápasit. To ovšem neznamená, že Motorsport Manager patří do ranku hardcore strategií.

IMG_3976

Principy Motorspot Manageru rychle pochopíte, ale jen velmi těžce se v nich stanete mistry. Což je, jak jistě dobře víte, hlavním poznávacím znamením většiny herních hitů. Motorsport Manager je hit, který vás bude bavit. A to ať už jste nováček, nebo severními větry ošlehaný stratég. V poměrně jednoduchém konceptu se totiž nachází dost proměnných, které cílí na přesné strategické uvažování a nakonec i načasování. A to moc her neumí. Takže pokud patříte mezi milovníky strategií, berte všemi deseti. A to i v případě, že motorsportu jako takovému moc nefandíte.

Verdikt:

  • Minimalistická, ale uvnitř překvapivě propracovaná hra, která má výborné grafické zpracování a také se moc dobře hraje. Skoro se až nechce věřit, že za tímto skvostem stojí je jeden jediný tvůrce.

Co se mi líbilo:

  • minimalistické zpracování
  • grafika
  • spousta zajímavých nastavení
  • než se stanete profíkem, trvá to
  • i když jste nováček, rychle se do hry dostanete

Co se mi nelíbilo:

  • chybějící možnost prodeje vlastnoručně vytrénovaných závodníků

[dmalbum path=“/wp-content/uploads/dm-albums/Motorsport Manager/“/]

Lucie Jiříková
Lucie Jiříková
Redaktorka na volné noze se zájmem o mobilní technologie, videohry, knihy, sport a zdravý životní styl.
Další články

Nejčtenější

Poslední komentáře