Pátek, 12 dubna, 2024
DomůRecenzeJak to všechno začalo? Podívejte se na úplně první telefony

Jak to všechno začalo? Podívejte se na úplně první telefony

Ačkoliv je nám všem jasné, že smartphony na světě nebyly vždycky, často zapomínáme na to, jak tohle dotykové šílenství vlastně začalo. V dnešním článku doženeme resty a vydáme se na malou exkurzi do minulosti! 

Pod dnešním článkem najdete vůbec první modely přenosných telefonů, případně smartphonů, nad kterými budete valit oči a to zvlášť pokud jste dobu prvních smartphonů na vlastní kůži nezažili. To, čemu se dříve říkalo „přenosný“ byste totiž dnes označili spíše za masivní zátěž, kterou byste s dobrou vůlí dotáhli tak maximálně za první roh.

Také první „chytré“ telefony nebyly příliš chytré, ale už na první pohled působily velmi rozpačitým dojmem. Co jiného si ostatně myslet třeba o boubelatém 3,5 palcovém iPhonu s LCD displejem o rozlišení 320 x 480 pixelů? Nebo o vůbec první Nokii, která i s kufříkem vážila necelých 10 kilo? Ale to už bychom předbíhali, pojďme si minulost přenosných telefonů a následně i smartphonů projít značku po značce.

Motorola

Vůbec první přenosný telefon, který dal vzniknout i současným smartphonům, má na svědomí společnost Motorola. Model s názvem DynaTAC 8000x, kterému se taktéž přezdívalo cihla, spatřil světlo světa v roce 1984. První prototyp tohoto telefonu však vznikl už v roce 1974.

První komerční telefon, DynaTAC 8000x vyšel na 4000 amerických dolarů (a prý že iPhony jsou drahé) a na jedno nabití vydržel až 8 hodin v pohotovostním režimu a až 30 minut volání. Do paměti tohoto telefonu se vešlo až 30 telefonních čísel a vybaven byl na tu dobu perfektním LED displejem.

Různé zmenšené modely telefonu DynaTAC Motorola prodávala až do roku 1994.

motorola-dynatac-8000x1

Martin-Cooper-the-inventor-of-the-DynaTAC-8000x

Nokia

Jak víme, společnost Nokia ve své prapůvodní podobě už neexistuje, což je o to bolestnější, když vezmeme v potaz její minulost. Nokia totiž byla svého času neobyčejným průkopníkem. Už v roce 1982 představila svůj první kufříkový telefon, který vážil 9,8 kilogramů a běžel na první generaci (1G) analogové sítě. Přesnou cenu přenosného telefonu s názvem Mobira Senator jsme nedohledali, pamětníci ovšem tvrdí, že šla opět do statisíců korun.

Přenosný telefon Mobira Senator nahradil model Mobira Cityman, který se velmi podobal výše představenému mobilu od Motoroly a už vážil pouze něco kolem 3/4 kilogramu.

Mobira-Senator

mobira-senator-2Samsung

První skutečně „mobilním“ telefonem od Samsungu byl model SH-100. V Jižní Korei se začal prodávat v roce 1988. O tři roky později Samsung zaútočil s modelem SC-1000, který byl určený pro automobily, neboť byl přenosný jen částečně. S tímto modelem Samsung neuspěl.

Samsungs-first-mobile-cell-phone-SH-100

Muzeum Samsung - první mobilní telefon znaèky SH-100 (1988)

Sony

Prvním přenosným telefonem od Sony, který se dostal mezi lidi, byl model CM-H333. Tento model se na trh dostal v roce 1992. Kolik v té době stál bohužel nevíme.

Sony-CM-H333

Sony-CM-H333 (1)

HTC

Se společností HTC se dostáváme do relativně blízké minulosti. Prvním mobilem od HTC byl chytrý telefon O2 XDA, který byl prodáván za více než 1300 amerických dolarů. Zajímavé je, že vedle 3,5 palcového displeje s rozlišením 240 x 320 pixelů, procesorem o taktu 206 MHz, 32 MB RAM a 32 MB vnitřní paměti,byl smartphone O2 XDA vybaven také šikovným stylusem.

HTC-Wallaby-aka-O2-XDA

HTC-Wallaby-aka-O2-XDA (1)

Huawei

Prvním přenosným telefonem od Huawei byl vyklápěcí model U626, který nabídl 2,4 palcový TFT displej s rozlišením 240 x 320 pixelů a pokrokové 3G. Huawei U626 se začal prodávat v roce 2005 a byl vyhlášený nejlepším 3G telefonem roku. Tomu se říká úspěch.

Huawei-U626

 

Huawei-U626 (1)

 Apple

Prvotiny od společnosti Apple jsme se dotkli už na začátku článku. Jedná se o iPhone z roku 2007, který byl výhradně dotykovým smartphonem vybaveným 3,5 palcovým LCD displejem s rozlišením 320 x 480 pixelů, procesorem taktovaným na 412 MHz, 128 MB RAM a 2Mpix zadním fotoaparátem. Nad touto specifikací v dnešní době ohrneme nos, jenže v roce svého vydání přímo šokovala.

iphone 1

 

iphone

 Xiaomi

Spíše pro zajímavost pak do našeho okénka do minulosti přidáváme také první model společnosti Xiaomi, v současnosti nejrychleji rostoucímu výrobci smartphonů na světě.

Prvním modelem společnost Xiaomi byl Xiaomi Mi-1, který uzřel světlo světa v roce 2011. Xiaomi Mi-1 byl vybavený 4-palcovým displejem s rozlišením 480 x 854 pixelů, dvoujádrovým procesoremSnapdragon S3, 1 GB RAM a 8Mpix zadním fotoaparátem. V roce svého vydání se tento model prodával za 300 dolarů, což by v dnešní době bylo asi 7200 korun.

Xiaomi-Phone

d37b1c2d

 

Dali jsme vám nahlédnout do minulosti 8 největších výrobců smartphonů a nyní se ptáme vás, našich čtenářů, zdali jste některý z těchto modelů vyzkoušeli na vlastní kůži? A jaké s ním máte zkušenosti? Podělte se s námi o vaše dojmy či historky v diskuzi pod článkem!

Zdroj: Phone Arena

Martina Lipertová
Martina Lipertová
Redaktorka na volné noze, ale především vášnivá hráčka videoher na všech myslitelných herních platformách včetně Androidu a Applu.
Další články

2 KOMENTÁŘE

  1. Kto by to bol povedal že v kontroverznej Severnej Kórei mali mobily už v 1988.
    Asi to bude preklep a mysleli ste Južnú Kóreu.

    • Ano, opravdu šlo o překlep. Děkuji za upozornění a omlouvám se vám za chybu.

Diskuze je uzavřena.

Nejčtenější

Poslední komentáře