Středa, 17 dubna, 2024
DomůNovinkySmartphony jsou pro náš mozek velmi nebezpečné, riziko vzniku nádoru je až...

Smartphony jsou pro náš mozek velmi nebezpečné, riziko vzniku nádoru je až čtyřnásobné!

Švédský tým vědců a doktorů z Fakultní nemocnice ve švédském městě Örebro zjistili, že riziko vzniku nádoru na mozku se při pěti až desetiletém používání telefonu zvýšilo až čtyřnásobně.

Pro potřeby studie švédský tým oslovil celkem 1498 lidí, kterým byl diagnostikovaný nádor na mozku v letech 1997 – 2003 a v 2007 až 2009, plus 2032 zdravých jedinců. Všichni tito lidé vyplňovali dotazník s otázkami typu kdy mobilní telefon začali používat, jak často ho používali a ke kterému uchu si ho při telefonování přikládali. Nechyběly samozřejmě ani otázky, zdali jsou lidé kuřáky, zdali přišli do styku s nějakými dalšími karcinogeny a zdali se v jejich rodině rakovina už někdy nevyskytla.

Po zpracování získaných dat pracovníci došli k závěru, že riziko vzniku nádoru na mozku se zvyšuje při používání jakéhokoliv telefonu. Při používání telefonu patnáct až dvacet let je toto riziko dokonce třikrát vyšší než u lidí, kteří telefon vůbec nepoužívají. Zdaleka nejhorší jsou na tom ovšem smartphony. U nich riziko vzniku nádoru na mozku vzroste až čtyřnásobně a to během pěti až desetiletému používání!

Nakonec je třeba dodat, že stejně jako všechny ostatní studie, i tato má svá omezení. Tím hlavním je samozřejmě poměrně malý vzorek lidí, mezi nimiž průzkum probíhal, a dále způsob, jakým probíhal. Lidská paměť totiž není dokonalá, takže odpovědi na to, jak často jsme telefon používali před dvaceti lety mohou být hodně zkreslené ať se lidé při vyplňování dotazníku snažili sebevíc. Vědci však i přesto výsledkům studie věří a smartphony zařadili do první kategorie karcinogenů podle Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny. Jinými slovy, bylo prokázáno, že telefony mohou být pro lidi stejně nebezpečné, jako například kouření.

telefon-studia

 

Zdroj: NHS

Martina Lipertová
Martina Lipertová
Redaktorka na volné noze, ale především vášnivá hráčka videoher na všech myslitelných herních platformách včetně Androidu a Applu.
Další články

6 KOMENTÁŘE

  1. Fake to rozhodně není … ani bulvár … spíše mě zaráží, že na to musí švédové dělat studii. Kdyby na středních školách méně chrápali v lavicích tak by si ušetřili čas a státní peníze. Teda .. předpokládám že když se chci stát vědcem tak nebudu mít za sebou Bčkové školy … Během studia se snad alespoň letmo museli otřít o princip bezdrátového přenosu (Ať už je to FM,TV,WIFI nebo síť operátorů)

    Takže za mě .. What a Surprise !

    • Opravdu je, at verite nebo ne .. staci se logicky zamyslet. Kdyby byla pravda to co je v clanku, tak uz v dnesni dobe je 25% umrti zpusobeno tim co je vyse popsano .. a jelikoz tomu tak neni, tak nemuze byt ani pravda co je predmetem tohoto textu. Navic jak pise kolega Maor nize, chybi zdroj, tudiz text pusobi opravdu neduveryhodne.

  2. Ať se koukám jak se koukám, nikde žádný zdroj, takže radši budu věřit závěrům SZU.

  3. Tohle je hroznej bulvár. Jestli je to pravda tak proč už 50% populace není po smrti?

Diskuze je uzavřena.

Nejčtenější

Poslední komentáře