Sobota, 13 dubna, 2024
DomůNovinkyS aplikací TEXTIO pro iOS se naučíte číst rychlostí blesku

S aplikací TEXTIO pro iOS se naučíte číst rychlostí blesku

Vývojáři vědí, že čas je cenná komodita, a proto přichází s aplikací, která vám ušetří spoustu času při čtení. TEXTIO je doslova skvělá rychločtecí  pomůcka, kterou si budete moci stáhnout z App Store již zítra.

Textio používá jednoduchý princip rychlého zobrazování jednotlivých slov textu. Nemusíte tedy skákat ze slova na slovo, jako při klasickém čtení, ale fixujete své oči na jedno místo a Textio zobrazuje slova vámi zvolenou rychlostí. Tím čtete rychleji (po chvíli tréninku lze číst až 800 slov za minutu), ale také daleko pohodlněji. Například, pokud jedete ve vlaku nebo tramvaji, soustředíte se pouze na jedno místo na mobilním telefonu, a když vás něco, nebo někdo vyruší, nemusíte hledat poslední slovo, kde jste skončili, ale ihned navážete a čtete dál.

Pro ovládání Textia slouží speciální Read Wheel. Jde o tlačítko v aplikaci, pomocí něhož si můžete kdykoliv posunem do stran nastavit a měnit rychlost zobrazování od 300 až po 800 slov za minutu. Pokud chcete číst, stačí na Read Wheel držet prst a začnou se vám zobrazovat slova, v momentě pokud vás něco vyruší, nebo chcete přestat číst, pustíte Read Wheel a slova přestanou proudit. Pokud se vám nechce stále držet prst na displeji, stačí na Read Wheel tapnout, opřít telefon, pohodlně se usadit a číst. Zastavení slov provedete opět kliknutím do Read Wheel.

Pokud není Read Wheel aktivováno, vidíte blok textu v němž je poslední slovo, které jste četli, červeně zvýrazněno. Mezi bloky textu můžete listovat pomocí šipek pod textem. Slova se zobrazují ve speciálním rámečku vycentrovaná na střed. Abyste ušetřili milisekundy při zaostřování, je vždy prostřední písmeno červeně zvýrazněno.

Nyní vychází Textio pro iOS (odkaz po zveřejnění aplikace v App Store doplníme), verze pro Android bude dostupná velmi brzy, ale již nyní vývojáři také pracují na verzi pro Google Glass.

V současné době lze přes Textio číst TXT, HTML a většinu PDF souborů. Na přidání dalších formátů se pracuje.

Textio 3 Textio Textio 2

Mirek Kočí
Mirek Kočí
Šéfredaktor serveru Světaplikací.cz. Dříve psal pro ExtraHardware.cz a Deník.cz, nyní občas přispívá do tištěných časopisů Týden a Faktor S. Ve volném čase se věnuje rodině, sportu a youtuberingu.
Další články

Nejčtenější

Poslední komentáře