Čtvrtek, 11 dubna, 2024
DomůRecenzeCity Bus Tycoon - Česká hra pro fanoušky MHD

City Bus Tycoon – Česká hra pro fanoušky MHD

Dnešní recenzovaná hra je určena především pro milovníky MHD a autobusů. Ti ostatní ale nemusejí smutnit, protože i oni si mohou užít spoustu zábavy. City Bus Tycoon je s trochou nadsázky simulátor dopravního podniku. Hra je navíc z dílny českého programátora a vývojáře.

Daniel Viktorin. Toto jméno najdete v kolonce, kde se většinou nachází studio, které vyvíjí hry. Daniel je český vývojář, který pracuje na svých projektech sám, a když chvilku zapátráte na internetu, dozvíte se, že v oboru dopravních simulátorů není žádný zelenáč. Již připravil i jiné hry na odlišné platformy, ale nyní se pustil i na mobilní zařízení a City Bus Tycoon vypustil pro iOS, Android, Windows Phone a dokonce i Kindle. Nezapomnělo se ani na podporu českého jazyka, což může být značná výhoda zejména ze začátku, kdy se v úvodním tutoriálu dozvídáte potřebné informace.

Na první pohled zklamání

Možná jsem příliš rozmazlený, ale od nových her na mobilní telefony očekávám vždy zajímavou grafiku, která se přibližuje konzolím. Než jsem začal testovat City Tycoon, koukl jsem se na screenshoty a jednoduchá grafika se mi příliš nezamlouvala. Je to možná subjektivní názor, ale nebýt tato hra od českého vývojáře, zřejmě by mě grafické zpracování odradilo. A udělal bych obrovskou chybu.

To, že je grafika jednoduší, vůbec nevadí. Chce to chvilku si zvykat na rozložení všech funkcí, ale po pár minutách hraní se budete cítit jako doma.

2013-08-19 14.56.05

Hratelnost

Každý level se bude odehrávat na čtyřech trasách s osmi depy a různými domy, podle toho, v jak zalidněném městě svůj podnik stavíte. Ze začátku to budou jednoduché vilky a rodinné domky, později vysoké budovy. Podle toho tak můžete očekávat nápor lidí a obtížnost levelu.

Do začátku každého levelu dostanete určitý obnos, který je důležité velmi dobře investovat pro rozjezd vašich prvních linek. Jelikož jsou levely časově omezeny, je potřeba najít co nejefektivnější postup, jak vydělat peníze.

Je tedy potřeba postavit zastávky, zakoupit autobus a pak už se může vše rozjet. Na každé trase máte čtyři zastávky, které lze několikrát vylepšit, ale to až v pozdějších fázích hry. Mimo zastávky máte vždy na začátku trasy jedno depo. V něm můžete zakoupit autobusy. Na výběr bude celkem osm autobusů, a to od malého mikrobusu až po kloubové vozy. Na konci trasy je depo, kde řidiči tankují. Pokud na něj kliknete, můžete se podívat na staří autobusů. Každý autobus se označí nějakou barvou: pokud je nový, bude svítit jen slabě, střední stáří značí žlutá a autobus zralý na výměnu je červený.

Upgrade

Již jsem zmínil, že si můžete vylepšovat zastávky. Celkem až o pět úrovní. Jejich vylepšením získáte větší kapacitu zastávky, což zajistí, aby lidé, kteří přijdou na zastávku, počkali na autobus a nevzali si taxi. Služba taxi je totiž váš největší nepřítel. Pokud budete mít málo autobusů nebo budou přeplněné, lidé začnou dají přednost žlutým taxíkům a vy přijdete o spokojené zákazníky, což samozřejmě nesmíte dopustit. Zvyšování kapacity zastávek má ale návaznost na potřebu koupě lepších autobusů. Malý mikrobus neuveze příliš lidí, a tak by se zastávky plnily rychleji. Pokud však pořídíte dražší a větší autobus, který uveze více lidí, cestující budou spokojeni a s radostí využijí vašich služeb.

2013-08-19 15.00.37

Spokojenost zákazníků nutností!

Spokojenost zákazníků je jedním z důležitých cílů pro postup do dalšího kola. Spokojené zákazníky získáte stavěním zastávek, jejich upgradem, dostatkem spojů nebo například i dosažením rovnoměrné přepravy. Autobusy by také neměly jezdit příliš přeplněné. Pokus se tak stane, autobus začne svítit červeně. To většinou znamená, že na trase by bylo vhodné nasadit další autobus.

Druhý cílem v každém levelu je hodnota firmy. Vaše dopravní společnost začíná od nuly, ale za každý nový autobus její hodnota stoupá. To samé platí o zastávkách. Na rozdíl od nich ale autobusy stárnou a jejich hodnota se snižuje, tím pádem klesá i hodnota vaší společnosti.

Třetí bod je celkem jednoznačný: počet přepravených cestujících. Zde není co rozebírat, potřebujete pouze co nejvíce převážet lidi. Posledním bodem jsou peníze. Pro dokončení úkolu je potřeba nejen investovat, ale také ušetřit nějaké ty finance. Je tak důležité si hlídat odpočet zbývajícího času, abyste mohli začít ve správnou chvíli šetřit. Již několikrát se mi stalo, že ve všem tom zmatku a honbou za novými autobusy jsem na šetření peněz zapomněl a následně jsem musel celé kolo opakovat.

Pokud tyto čtyři body splníte v časovém limitu, postupujete dále. Celkově si projdete 50 koly, které stupňují svou náročnost. Zde bych měl opět pochválit vývojáře, že dodržel český trend obtížnosti her a laťku nasadil opravdu vysoko – na začátku se klidně může stát, že budete opakovat jedno kolo až pětkrát a pak rozhořčeně hru vypnete. Jelikož ale City Tycoon působí dost návykově, stejně se k němu vrátíte a dané kolo pokoříte.

2013-08-19 15.04.43

Jak hrát hru?

Pokud si chcete hru náležitě užít a nechcete znát zaručený postup, jak bez problémů projít každým kolem, nečtěte následující řádky. Existuje totiž osvědčený postup, který lze aplikovat a usnadnit si tak alespoň začátek každého kola. Na začátku je důležité se zaměřit pouze na jednu trasu a plně využít její potenciál plnění zastávek. Kupte tedy autobus, který pojme první maximální počet cestujících na zastávce. Dále postavte dvě zastávky a pokud vám zbudou peníze, okamžitě otevřete i zbylé dvě. Poté kupte nejlepší autobus, který máte odemčený a celý postup opakujte. Se třemi autobusy pak budete vydělávat rychleji a tak rozšiřte všechny čtyři zastávky o úroveň výše. Takto si zajistíte vysoký příjem ihned po startu a můžete se tak věnovat zbylým třem trasám. Zde můžete aplikovat naprosto stejný postup, ale brzy zjistíte, že výdělky jsou tak vysoké, že nebudete stavění zastávek a kupování autobusů stíhat. Hra vám jednoduše nedá vydechnout do poslední vteřiny kola.

Zahrát si může každý

City Bus Tycoon má opravdu nízké nároky. Pokud máte slabší stroj, nemusíte zoufat, hra je totiž optimalizována pro displeje s minimálním rozlišením 480 × 800 pixelů. Požadovaná paměť RAM musí mít velikost alespoň 512 MB, kterou již dnes mají všechny telefony i z nižší třídy.

2013-08-19 15.06.50

Závěr

City Tycoon je opravdu chytlavá hra. Originální pojetí, které jsem na mobilech ještě neviděl, jí zaručuje trochu exkluzivity, bohužel trpí na menší známost a ve velkém počtu jiných her se trochu ztrácí. Postupem času budete zjišťovat, že je opravdu propracovaná a je velmi těžké ji dohrát. Celkovou herní dobu jsem nezjistil, ale troufnu si odhadovat, že je minimálně pět hodin. City Tycoon si můžete vyzkoušet zdarma (pouze Android), kde je odemčeno prvních 9 levelů nebo si rovnou zakoupit full verzi za asi 60 korun.

[appbox appstore id668035688 ]

[appbox googleplay com.danielviktorin.citybustycoonfree ]

[appbox googleplay com.danielviktorin.citybustycoon ]

[dmalbum path=“/wp-content/uploads/dm-albums/City Bus Tycoon/“/]

Jan Tipmann
Jan Tipmann
Pisálek zaměřený především na Android hry a aplikace a do nedávna redaktor ohledně novinek a recenzent zařízení. Mimo jiné rád jezdím na kole nebo hraji fotbal.
Další články

Nejčtenější

Poslední komentáře