Pátek, 12 dubna, 2024
DomůRecenzeAtlas hub - aplikace, se kterou se na houbách neztratíte

Atlas hub – aplikace, se kterou se na houbách neztratíte

Horké letní dny zmítají republikou a každý, kdo může, vyhledává trochu stínu, vody, či jiné možnosti jak se ochladit. V západním koutě Čech se však poslední dny mohou radovat z letních dešťů a bouřek, které dopřejí již vyprahlé půdě alespoň trochu závlahy. Po vydatných deštích a následujících teplých dnech se ve floře vytváří ideální podmínky pro růst hub.

Pokud jste spíše rekreační houbaři a nejste si úplně v houbách jisti, přijde vhod nějaký atlas hub. No, a pokud máte chytrý telefon či tablet s Androidem, popřípadě iPhone, pak vám stačí stáhnout si aplikaci s výstižným názvem – Atlas hub. Níže recenzovaná verze je určená pro Android.

Atlas hub

Šikovná, jednoduchá a neobvykle velká aplikace z dílny vývojářského studia iCartel, která je nezbytnou pomůckou každého houbaře, který se nezaměřuje na sběr jen určitých druhů hub, které z hlavy pozná. Atlas je dostupný pro platformu Android a iOS. Ihned na úvod možná zklamu houbaře s low endovými Android mobily, které mají malou vnitřní paměť. Při stažení z Google Play si aplikace ukousne nemalých 40 MB z úložiště.

Na výběr jsou na Google Pla dvě verze – placená, kde za 20 korun získáte aplikaci bez reklam a Free, která obsahuje prostor pro reklamní sdělení. Nevím, zda se jednalo o momentální výpadek, ale při mém zkoušení aplikace se žádná reklama ve Free verzi nezobrazovala.

Při spuštění aplikace vás uvítá dřevěná polička s knížkami, které slouží jako rozcestník do dalších koutů aplikace. Na výběr máme Top 10 jedlých hub, Top 10 jedovatých hub, Zdravé a léčivé houby, souhrnný Atlas hub, Exotické houby, První pomoc a Informace o aplikaci. Pojďme společně nakouknout do jednotlivých kategorií.

atlas hub 1

Top 10 jedlých hub

Jak již název napovídá, jedná se o přehled nejčastěji se vyskytujícíh jedlých hub v českých lesích. Zajímavé je, že hub je v žebříčku celkem 16 a ne 10, jak nadpis kategorie hlásá. Vše je přehledně seřazeno dle abecedy s náhledovými obrázky, takže ihned z menu vidíte, jak daná houba vypadá.

Top 10 jedovatých hub

Oproti jedlým houbám výpis jedovatých obsahuje skutečně 10 hub, jak slibuje název žebříčku. Nejčastější zastoupení v českých lesích mají trošku očekávaně mochomůrky.

Zdravé a léčivé houby

Dvanáct hub, které jsou prospěšné vašemu zdraví.

Atlas hub

Alfa a omega celé aplikace. Soupis všech abecedně seřazených hub, na které můžete v českých hájích a lesích narazit. V atlase můžete procházet posouváním stránky nahoru a dolů, nebo tapnutím na dané písmenko v pravém sloupci, které vás automaticky posune k houbám na toto písmeno začínající.

atlas hub 2

Při tapnutí na vybranou houbu se pak otevře detailní info o houbě samotné. Nechybí údaje jako latinský název, fotografie, která se dá tapnutím zvětšit přes celý displej. Dále detailní popis obsahuje piktogram, pomocí kterého ihned poznáte, zda je houba jedlá (vidlička s nožem), nejedlá (přeškrtnutá vidlička s nožem), jedovatá (lebka), vzácná (paragraf), zdravá (srdce) nebo upozornění na recept (kuchařka).

Dále informace obsahují přesný popis houby, velikost klobouku a nohy, informace o rourkách či lupenech, místa častého výskytu, období růstů a doplňující informace k jedlosti. Pokud je houba s jinou zaměnitelná, nechybí ani popis, jak od sebe tyto houby navzájem rozeznat.

atlas hub 3

Exotické houby

Malý bonus osmi exotických hub, na které u nás můžete také narazit.

První pomoc

Stručné informace a postup při otravě houbami. V podstatě se dozvíte, že máte zavolat záchrannou službu či dopravit postiženého k doktorovi, vyvolat zvracení, zajistit vzorky hub, jídla, zvratků a stolice pro toxikologický rozbor.

Měli byste se pokusit zintenzivnit vyprazdňování střev podáním projímadel (např. Gutallax), podávat černé uhlí a dostatek vody. Také v této sekci najdete telefonní čísla na toxikologické informační středisko a telefon záchranné služby 155.

atlas hub 4

Závěrem

Celá aplikace je plynulá a šikovně udělaná. Na škodu by nebylo více fotografií hub, např. formou online databáze (přeci jen by opět narůstala velikosti již tak velké aplikace). Někteří uživatelé v komentářích na Google Play vytýkají, že oproti verzi pro iPhone aplikaci některé funkce stále chybí. Jako pomůcka na houbaření v českých lesích však aplikace v tomto stádiu plní dostatečně svoji funkci.

Free verzi stahujte zde

Placenou verzi stahujte zde

Martin Polický
Martin Polický
Martin miluje mobilní technologie, které ve svém volném čase rád testuje a recenzuje.
Další články

Nejčtenější

Poslední komentáře