Pondělí, 15 dubna, 2024
DomůRecenzeBridgy Jones - S praštěným psem za ještě praštěnější slepicí!

Bridgy Jones – S praštěným psem za ještě praštěnější slepicí!

Pokud chcete hrát na jistotu, je lepší navrhovat hry spíše jako evoluci než jako revoluci. Pokud vymyslíte nový koncept, riskujete, že to nebude fungovat. Mnohem jednodušší je vzít stávající hru a poněkud ji přeleštit. Výsledek přitom nemusí být nijak špatný. Nebude sice revoluční, ale prostoru pro ?mírný pokrok v mezích zákona? je stále překvapivě hodně.

Bridgy Jones jest napůl simulátor vlaku a taky simulátor stavění mostů, které tomu vlaku dovolují projet přes překážky až k cíli. Tím cílem je napůl oškubaná a pološílená slepice, kterou odváží předchozí vlak a která je pro strojvedoucího Jonese předmětem gurmánské touhy.

Aby věc byla ještě zvrácenější, tatáž slepice jest předmětem erotické touhy jeho pološílené čivavy, která žije v přesvědčení, že je německý ovčák. Nabízí se otázka: Dopadne hon za ujíždějícím vlakem dobře? Dočká se strojvedoucí Jones chutné omelety a jeho pejsek štěstí a smečky dvounohých štěňátek, která budou hrabat a kvokat na dvoře? To je jenom na vás.

Jak jste již pochopili, je tahle hra pěkně šílená. Srandovně cáklá. (On už samotný její název naznačuje, že se nebude brát zrovna dvakrát seriózně.) Takže berete parní mašinku a vydáváte se do levelů, v nichž stavíte všelijak vachrlaté mosty v duchu klasického Bridge Buildera.

Bridgy Jones

Koncept znáte: V levelu je několik (obvykle velmi málo) bodů, ke kterým můžete přichytit konstrukci, která se skládá z trámů, lan a pochopitelně mostovky s kolejnicemi. Někdy kotvíte most ze stran, někdy ho podepřete zespoda, jindy zase zavěsíte na lana shora. Pointa je v tom sestavit konstrukci tak pevnou, aby se rozpadla až poté, co s vlakem projedete.

Inovace tu spočívá v tom, že mimo stavění mostu řídíte i vlak. Most musíte úspěšně projet, tedy nabrat rychlost odpovídající vaší vlastní konstrukci tak, abyste se dostali včas za most a ideálně při tom neztratili ani náklad, ani vagóny (případně i lokomotivu s Jonesem a psem). V řadě případů přitom musíte přes most projet opakovaně, protože musíte například nejdřív couvat, zaplatit za odemčení cesty a pak most přejet znovu.

Nebo aktivovat sklápěcí most. Případně udělat dvojmost tak, abyste se dostali na vyvýšené místo, kde naložíte náklad a jeli dál. Pokud to zařídíte tak, abyste po cestě sebrali pejskovi ještě kost, máte body navíc. (To ale nebývá úplně triviální.)

Bridgy Jones

Fyzika je přitom neoblomná. Konstrukce, která je dost pevná na to, abyste ji jednou přejeli, naprosto nemusí odolat vlaku, který na něm zastaví a nebo opakovaně přejíždí. Často nelze ukotvit mostovku k sousedním kolejnicím, je tam malá pauza ? a vy musíte vyřešit, jak tuto pauzu překonat. Obvykle je na to zapotřebí určitá rychlost ? když jedete pomalu, mašinka ?zakopne?, pokud moc rychle, tak sice díru přeskočíte, ale urvete si vagóny s nákladem.

Často si sami musíte určit, kde položíte ?základní kameny?, bloky, ke kterým lze konstrukci přichytit. Už tato volba nemusí být vždycky triviální a dává hře nové kombinační možnosti. Někdy stavíte struktury, které jsou značně nestabilní, kývou se a nebo jsou přímo zavěšené, což vypadá… no asi jako když si burani v trailer parku opravují svého Chryslera lepící páskou. Atmosféra zanedbaného jihu z toho přímo sálá.

Samo stavění není nijak zvlášť inovativní a ani větší dávka akce sama o sobě by hru z průměru nevytáhla. Podstatné je perfektní technické provedení, pořádná dávka srandy a vyšinuté jižanské charaktery s čepicí tak zaraženou do čela, že sotva vidíte bradu. A samozřejmě doplňkové buranské vlakové sporty, jako je skok s vlakem do dálky! Když vezmu v úvahu cenu hry ?jen za dolar?, máme tu perfektní mostně-stavěcí záležitost, která pobaví jak mladší, tak starší.

Bridgy Jones

Hodnocení: 9/10

Verdikt:

  • Velmi zábavně zpracované stavění vlakových mostů, které kombinuje konstrukci a akci.

Co se mi líbilo:

  • Perfektně zpracovaná buranská sranda
  • Stavěcí i akční komponenta, včetně skoku vlakem do dálky a podobných legrací
  • Řada mostů, které postavíte, je prostě neuvěřitelně pošahaná

Co se mi nelíbilo:

  • Později poněkud monotónní

Cena aplikace je 0,79 Euro.

Aplikace se dá stáhnout odsud 

[dmalbum path=“/wp-content/uploads/dm-albums/Bridgy Jones/“/]

Web výrobce je zde

Další články

Nejčtenější

Poslední komentáře