Pátek, 12 dubna, 2024
DomůRecenzeStavění mostů - Jaká hra pro mobily s Androidem je nejlepší?

Stavění mostů – Jaká hra pro mobily s Androidem je nejlepší?

Budovatelské strategie známe všichni dobře. Těch, v nichž ale stavíme pouze mosty, je pomálu. Tento druh her se rozjel teprve až s příchodem mobilních platformech iOS a Android. A protože těchto her rapidně přibývá, určitě nechcete trávit čas tím, že budete každou zkoušet a hledat tu, která za to opravdu stojí. Proto jsem si pro vás dnes připravili srovnání několika titulů, které se zabývají stavěním mostů na Androidu.

Ať už máte tento typ her rádi nebo nikoliv, každý si je někdy zahrál. Možná vás některé první kousky zklamaly, ale dnes je tomu již jinak. Některé kvalitní tituly opravdu stojí za vyzkoušení a věřím, že někteří z vás nakonec rádi změní názor.

Bridge Architect

Některé stavitelské hry jsem vynechal, protože opravdu nemělo cenu se o nich ani zmiňovat. Bridge Architect k nim ale nepatří. Řadí se spíše do středu pole a to hlavně kvůli zpoplatnění a nepříliš dobré grafice. Tato hra přináší naprosto jednoduché ovládání a její prioritou je hlavně jednoduchost. To se vývojářům opravdu povedlo a vyzkoušet si ji můžete jak ve verzi zdarma, tak i v plné ? placené. Celkem budete muset postavit 24 mostů + 7 bonusových. Ve verzi zdarma je odemčeno jen 16 mostů a 3 bonusová kola.

Vaším hlavním úkolem je přepravit kamión nebo vlakovou soupravu přes nějaké údolí nebo vodu, za pomoci mostů. Pro jeho stavbu je ve hře editor, ve kterém budete mít veškeré dostupné materiály, jako jsou například ocelová lana (jednoduchá nebo dvojitá), dva druhy panelů nebo silnici s dolní konstrukcí. Pro každý level lze využít omezený počet každého druhu materiálu. Po postavení mostu jej postačí vyzkoušet v zátěžovém testu, kdy je na něj vysláno nějaké vozidlo. Pokud most dokáže vozidlo přepravit na druhou stranu, je odemčen další level.

Grafika a zvuky jsou v této hře průměrné, ale fyzikální model hry naopak vyčnívá. To zaručí vcelku solidní obtížnost. Herní doba se stanovuje na cirka 2 až 3 hodiny. Ve hře nejsou žádné chyby, které by narušovaly atmosféru hraní, ale i tak Bridge Architect doporučím jen opravdovým fanouškům tohoto žánru, protože pro běžné hráče to může být zbytečně vyhozených 20 korun.

  • +slušný výběr materiálů
  • +množství map
  • -průměrná grafika
  • -nepřehledný úvod do map v aktuálním kole

Free | Full
[dmalbum path=“/wp-content/uploads/dm-albums/Bridge Architect/“/]

Build a Crossing

Stavění mostu přeci nemusí být jen pro vozidla. Toho se přesně drželo studio Tanky Games a do světa vyslalo titul Build a Crossing. Tentokrát budete stavět mosty pro lidi. Princip hry zde zůstává stejný a postupem přibývajících kol se bude také zvyšovat počet lidí, kteří chtějí přes most přejít a tím pádem vzrůstá náročnost.

Asi největším překvapením byl pro mne počet levelů, který dosahuje jen v první kapitole počtu 45. Druhá kapitola je stále ještě u vývojářů a tak si ji nemůžeme zahrát, ale očekává se další nášup 45 kol. Kromě toho máme ve hře zpřístupněno ještě 15 levelů, kde si můžeme libovolně stavět, se všemi dostupnými materiály.

Tato hra nezapomněla ani na to, že každý architekt musí dávat pozor na peníze. Na začátku každého kola dostanete rozpočet, který musíte dodržet, a nejde se dostat do mínusu.

Bohužel největším problémem je grafika, která dost zaostává a nejspíše nesplní vaše podmínky. Rozhodně je tato hra nejslabší z uvedené pětice a doporučuji vám stáhnout a vyzkoušet pouze verzi zdarma. Placená verze za přibližně 25 korun je vzhledem ke kvalitě mimo realitu

  • +počet levelů
  • +na místo vozidel lidé
  • -grafika
  • -poměr cena/kvalita za plnou verzi

Free | Full
[dmalbum path=“/wp-content/uploads/dm-albums/Build a Crossing/“/]

Wood Bridges

Wood Bridges působí na první pohled dost tuctově, ale po chvilce hraní jsem musel změnit názor. Od lidí se vracíme zpátky k vozidlům, a tentokrát k historickým kouskům vozového parku. To ale není ani zdaleka vše. Čtyři hry, které jsem dnes vybral, mají jedno společné ? silnice mostu je vždy vodorovná. Jediná hra a tedy pátá, která vybočuje, je právě Wood Bridges. Zde budete muset spojit bod A s bodem B i přesto, že nejsou v rovině. Vyspělá fyzika v této hře pak ještě tuto výjimečnost umocní, protože se tím pádem vyvine na jeden bod větší síla a bez zpevnění mostu byste se jen koukali na to, jak váš most padá stále dokola.

Náročnost této hry je tedy hlavně v tom, přijít na správné rozložení vyvinuté síly na daný bod. Aby toho nebylo málo, historické vozy nemohou jet do prudkého kopce, takže záleží i na tom, v jakém úhlu silnici postavíte. No, a poslední výjimečností jsou rampy. Občas si od stavění mostů odpočinete a za úkol dostanete postavit rampu. Rampa musí být dostatečně bytelná a zároveň nakloněna tak, aby auta nasměrovala přesně do tunelu (viz. první obrázek dole).

Grafika i zvuk se bez problémů udrží v průměru a doprovodí vás v celkem osmi kolech ve verzi zdarma. Pokud budete ochotni zaplatit 25 Kč za plnou hru, odemkne se vám zbylých 24 kol, tedy celkem 32 různých map. Pokud vám nestačí ani tento počet, je tu pro vás připravena verze Pro, která nabízí celkem 38 kol, za necelých 31 Kč. Na závěr jen doplním, že za každý postavený most získáváte určitý počet bodů do skóre, které si poté můžete porovnat ve hře s ostatními hráči.

  • + body A a B nejsou v rovině
  • + originální pojetí žánru
  • – free verze obsahuje pouze 8 kol ( ale bez reklam)
  • – zbytečná PRO verze

Free | Full | Pro | 
[dmalbum path=“/wp-content/uploads/dm-albums/Wood Bridges/“/]

X Construction

Ačkoliv byla tato hra považována za jednu z nejlepších ve své kategorii, už tomu tak není. Zaplať pán bůh. Tento titul má totiž naprosto otřesnou fyziku a nezvládá základní vlastnosti materiálů. Pro představu, pokud postavíme silnici bez jakékoliv podpěry nebo zpevnění, máte stále šanci, že vydrží nápor vlakové soupravy. Silnice se začne chovat jako lano a pruží, dokud nepraskne. Pro mne osobně to bylo velké zklamání, protože v tak dobře hodnocené hře jsem čekal opravdu propracované detaily, fyzikální model i editor.

Tento titul je stejně jako předešlé hry rozdělen na verzi zdarma a placenou verzi za 24 Kč. Ve verzi zdarma vás nechají vývojáři zkusit prvních 9 mostů. V plné hře pak nalezneme 27 kol s tím, že na dalších studio dále pracuje.

  • + malovaná grafika
  • +- vhodné pro opravdu nenáročné hráče, kterým nezáleží, jestli by to tak ve skutečnosti mohlo opravdu fungovat.
  • – fyzika

Free | Full
[dmalbum path=“/wp-content/uploads/dm-albums/X Construction/“/]

Bridge Constructor Playground

Nejlepší z nejlepších. Co říct na hru, která disponuje skvělou grafikou, fyzikou i herním režimem. Editor má za mne velké plus, protože tažený materiál jde mimo prst a tak přehledně vidíme, kam umisťujeme jeho konec. Dále je tu fyzikální zpracování. Silnice se zde mohou také prohýbat, ale pokud se tak stane, znamená to přetížení a z 99 % zřícení mostu.

Koukat nebudeme jen na pevnost mostů, ale i na jejich cenu, použité materiály a procentuální zatížení. Všechny tyto dílčí úkoly můžete proměnit do medailí, za které se vám následně odemykají další ostrovy. Ve verzi zdarma budete mít odemčené dva ostrovy po osmi kolech. V placené verzi (45 Kč) nalezneme 4 ostrovy a celkem 32 kol.

  • ++ grafika, fyzika
  • + důraz na cenu mostů a jejich procentuální zatížení
  • – nic

Free | Full
[dmalbum path=“/wp-content/uploads/dm-albums/Bridge Constructor Playground/“/]

Jan Tipmann
Jan Tipmann
Pisálek zaměřený především na Android hry a aplikace a do nedávna redaktor ohledně novinek a recenzent zařízení. Mimo jiné rád jezdím na kole nebo hraji fotbal.
Další články

Nejčtenější

Poslední komentáře