Čtvrtek, 11 dubna, 2024
DomůNovinkyAMD poslalo do prodeje levný Athlon 200GE s jádry Zen a integrovaným...

AMD poslalo do prodeje levný Athlon 200GE s jádry Zen a integrovaným GPU

Od minulého týdne je v prodeji po celém světě desktopový procesor AMD Athlon 200GE s grafikou Radeon Vega 3, který je určen především do levnějších sestav. Nový čip kombinuje procesorová x86 jádra Zen s grafickou architekturou Radeon Vega a má nabízet spolehlivé výkony pro každodenní činnosti – od brouzdání na internetu, přes kancelářské programy až po hraní online her.

Výrobce dokonce sebevědomě tvrdí, že procesor má až o 67 % vyšší grafický výkon, až 2× vyšší efektivitu a je až o 84 % výkonnější v PC hrách v porovnání s konkurenčními produkty. Athlon 200GE má dvě jádra Zen, které běží na taktu 3,2 GHz (chybí aktivní turbo). U obou je aktivní SMT, takže procesor zpracovává čtyři vlákna. Procesor má také 5 MB L3 cache a dvoukanálový řadič pamětí DDR4, provedení je do socketu AM4. Přítomna je i integrovaná GPU jednotka s architekturou Vega, byť je v tomto případě hodně ořezaná. Obsahuje pouze 192 stream procesorů a maximální takt je 1 000 MHz.

Athlon 200GE je dobrou volbou především pro levné PC pro děti, rodiny, HTPC nebo menší kanceláře. V České republice lze procesor zakoupit zhruba od 1 400 Kč s DPH.

Mirek Kočí
Mirek Kočí
Šéfredaktor serveru Světaplikací.cz. Dříve psal pro ExtraHardware.cz a Deník.cz, nyní občas přispívá do tištěných časopisů Týden a Faktor S. Ve volném čase se věnuje rodině, sportu a youtuberingu.
Další články

Nejčtenější

Poslední komentáře