Středa, 17 dubna, 2024
DomůRecenzeIngress - Tajemná hra s prvky virtuální reality

Ingress – Tajemná hra s prvky virtuální reality

Dnes si představíme hru nebo spíše aplikaci, která vás donutí vstát ze židle. Hlavním principem je totiž cestování po památkách a ovládnutí moci nad jejich portály. Ačkoliv portály doopravdy neuvidíte, Ingress vám je zobrazí. Hru si ale nezahraje jen tak někdo. Na vstupní klíč je potřeba počkat si i několik týdnů.

Není tomu tak dávno, kdy se na internetu objevilo záhadné video zachycující několik lidí, kteří se svými telefony chodí od památky k památce. Záhadná síla pak proudí mezi nimi a působí velice zajímavě a chytlavě. Několik dalších videí a obrázků přitahovalo stále více lidí a za nějaký čas již byl představen projekt Ingress.

Záhadná videa a obrázky se staly mezi hráči velice oblíbenými a o to více překvapilo, když se na Google Play tato hra objevila v naprosté tichosti. Ihned od začátku o ní byl a je enormní zájem, ale stažení neznamenalo vůbec nic. Nejdříve se hra načítá jako nějaký textový editor a potom po vás bude chtít registraci. Ta zahrnuje pouze váš e-mail. Poté budete upozorněni, že do vaší schránky bude zaslán vstupní klíč.

Ze začátku vstupní klíče ale nechodili. Najednou začala vznikat situace, kdy prakticky každý si hru chtěl zahrát, ačkoliv o ní vůbec nic nevěděl. Takto sesamovolně rozrůstala mezi lidmi, bez investování jediného dolaru na reklamy nebo jiné upoutávky. Po asi dvou nebo třech týdnech začaly přicházet do schránek první klíče a hráči poprvé okusili, jaké Ingress vlastně je.

Kdo za to může?

Zvláštní nebyla jen videa, obrázky a následná nepřístupnost do hry. Všechny informace vedly vždy ke Googlu, za hrou ale stojí vývojářské studio Niantic Labs. To se především zaměřuje na mapové produkty. Celé studio má na starosti jeden muž ? John Hanke. Asi ho neznáte, dříve pracoval ve společnosti Keyhole.

O co to vlastně jde?

Ingress je celosvětový titul, který v sobě zahrnuje několik prvků virtuální reality. Celá hra pak spolupracuje s internetem a GPS. Chodíte po skutečných ulicích a sbíráte tajemnou hmotu, pojmenovanou XM a navštěvujete památky, u kterých je většinou portál, který chcete získat. Nebudete bojovat sám za sebe, nýbrž za vaši skupinu.

Na začátku hry se budete muset rozhodnout, jestli budete bojovat za Osvícené (zelení) nebo Odpor (modří). Obě skupiny mají odlišný cíl. Osvícení chtějí získanou hmotu využít pro tajemnou inteligenci zvanou Shapers. Naopak Odpor jim v tom bude chtít zabránit. Tyto dvě skupiny se stále perou o každý portál a snaží se ho získat pro sebe a spojením několika portálů vytvořit území, které ovládá ta či ona skupina.

Rezonátory

Získané portály budete muset také nějak zabezpečit. K tomu slouží takzvané rezonátory, které jsou umístěny kolem portálu. Maximální počet na jeden portál je 8. Rezonátory jsou různě silné a někdy tedy trvá delší dobu, než se vám je podaří zničit a dostat se k portálu.

Někdy na ně vaše síla nestačí a proto je ve hře umístěn chat, kde se můžete domluvit s ostatními hráči a společně ho získat pro vaši skupinu. Pak ho opět musíte zabezpečit, a to co nejsilněji to jde. Rezonátory se ale stále vybíjejí a ztrácí tak na síle. Proto budete muset občas kolem portálu projít a dobýt je.

Tajemná hmota

Kde se vzala tato tajemná hmota nebo-li XM? Tato hmota je automaticky generována od vývojářského studia a tedy hráči ji nemají možnost někam umisťovat nebo si ji předávat. Na místech, kde je velký výskyt portálů, naleznete také velké množství XM.

Tam kde portály nejsou hmotu nenaleznete jen ojediněle. XM sbíráte proto, abyste měli sílu na tzv. hackování portálu (získávání předmětů z portálu). XM se vám při každém útoku na portál sníží a tak stále potřebujete další a další XM, což vás přinutí si prodloužit vaši procházku.

Portály

Jak už bylo výše zmíněno, portály se nachází v blízkosti památek. Pokud tedy bydlíte na vesnici nebo na odlehlejších místech, hru si asi zatím moc nezahrajete. Portál má svou vlastní energii, která se zvětšuje kvalitou rezonátorů, které můžete upgradovat, aby byl portál lépe zabezpečen. To ale není vše.

Z portálů při hackování padají různé věci, jako například obraz památky nebo lepší rezonátory. Ve hře tedy máte inventář, kde se vám tyto věci shromažďují. Pokud danou věc nechcete, můžete ji vyhodit nebo předat svému spoluhráči.

Pokud jste zamířili k památce, která ještě nemá portál, stačí ji vyfotit a společně s GPS odeslat na Ingress ops. Operátoři do několika týdnů portál na daném místě vytvoří. Hra se tedy stále rozrůstá a portálů je čím dál více.

John Hanke

Asi by nebylo na škodu říci, jak k takovému projektu vůbec došlo. Na jeho počátku i na jeho konci stál John Hanke. Myšlenka byla naprosto jednoduchá. John si stále více stěžoval, že lidé s výkonnými telefony si při procházení městem a jeho uličkami píší smsku nebo čtou různé zpravodajství.

Dost často tak zapomínají vnímat své okolí ? realitu. Často se tedy stává, že lidé chodí kolem zajímavých památek, aniž by si jich všimli. Proto byl vytvořen Ingress. Jeho úkol je zvednout lidi ze židlí a poslat je záměrně k památkám a zajímat se o ně.

Googlu to zatím docela vychází, protože jsem již narazil na mnoho lidí, kteří se prostě venku procházeli jen kvůli Ingressu. Na procházce tak strávili třeba 4 hodiny a prošli spousty památek jen díky této hře.

Google ale využívá tuto hru i trochu jinak. Jelikož donutí lidi běhat a pohybovat se se stále zapnutým internetem a GPS, může zdokonalovat své geolokační údaje.

Závěr

Hru jsem si vyzkoušel a nemohu říct, že by mě nebavila, ale v zimním počasí se mi opravdu chodit nikam nechtělo a tak jsem ji hrál asi 14 dní. Ještě bych se ale vrátil k její myšlence. John jistě chtěl, aby se lidé zajímali více o památky, jenže k hackování a získávání portálu nemusíte vědět naprosto nic o dané památce, je to pouze vytyčený bod.

Hráči tak dojdou koukáním do telefonu až k portálu, získají ho nebo ho jen hacknou a potom můžou odejít, aniž by si o památce něco zjistili nebo se na ni alespoň koukli. Osobně tedy dost pochybuji, že hráči nabudou nějakých historických vědomostí, ale alespoň vstanou ze židle.

Pokud byste si chtěli prohlédnout, jak vypadá celý svět z pohledu Ingressu, aniž byste si museli hru instalovat nebo se registrovat, můžete se kouknout na stránky výrobce, kde je zobrazen. Stačí se přihlásit přes Google účet.

Celkové hodnocení: 10/10

Android

Web výrobce

[dmalbum path=“/wp-content/uploads/dm-albums/Ingress/“/]

Jan Tipmann
Jan Tipmann
Pisálek zaměřený především na Android hry a aplikace a do nedávna redaktor ohledně novinek a recenzent zařízení. Mimo jiné rád jezdím na kole nebo hraji fotbal.
Další články

Nejčtenější

Poslední komentáře