Středa, 17 dubna, 2024
DomůRecenzeÚvaha: Zbláznil se celý svět a nebo jenom já jsem letadlo?

Úvaha: Zbláznil se celý svět a nebo jenom já jsem letadlo?

Temple Run 2 je samoběhací gamesa, kdy se panák vrhá vpřed po lineární sekvenci plošin a vy správně načasovanými gesty skáčete, nakláníte se do strany, měníte směr a tak. Je to hra nesmírně populární, protože počet jejích stažení překonal hranici 50 milionů rychleji, než to zvládly Angry Birds.

Protože jde o kus tak nesmírně populární, byl jsem vyzván, abych ho zrecenzoval. Jenomže to udělat nemůžu.
Temple Run 2 považuji za hru technicky slušně udělanou, ale opravdu pitomou a hlavně ? za naprosto nudnou. Chvíli jsem se babral se začátkem běhu, abych zjistil, že základem obchodního modelu jsou servisní služby hráčům, kteří nevyskočili včas na provaz a nebo včas nezahnuli. Vytáhnou vás z díry, čímž vás ušetří nudnosti (ne nutnosti, ale nudnosti) trpět předchozí běžeckou scénu znova.

V podstatě to je něco jako interaktivní film z minulosti, ovšem s tím, že musíte přesně načasovat gesta a bouchání. Jinak jedete dokola a dokola a dokola. Jak pravil Stephen King v Bouři století: ?Peklo je stálé opakování ? a mnozí z nás to v srdci tuší.? Já si peklo osobně představuji tak, že hraju dokolečka Temple Run 2, někde něco nezvládnu, vracím se na začátek a znova a znova a znova.

Jak je, ve jménu Božím, možné, že tohle se stalo nejstahovanější hrou současnosti? To lidem stačí, že to je zadarmo a že jezdíte po provazech? Přece jenom dokážu rozlišit mezi těžkou hrou, která ale dává hráči nějaké možnosti explorace, jako byla série Tomb Raider ? a nekonečnou pekelnou filmovou smyčkou, která je tak dlouhá, jak dlouho dokážete bouchat včas správné úskoky a seskoky.

Hra je zadarmo, obchodní model je zjevně opravdu založen na tom, že hráče v nějakém okamžiku přestane bavit to, že stále jede dokolečka nějaký úsek, takže si koupí možnost pokračovat.No, kdo se ocitne v pekle, tak určitě vytáhne kreditku, aby se z něj vykoupil. O tom nijak nepochybuji. Proč ale do něj vůbec vstupovat? Všude kolem je hora skvělých her, které jsou zábavné, kreativní a ve kterých nejde o to v přesný okamžik udělat přesný úkon.

Pokud vás taková ?zábava? tankuje, tak se nechte zaměstnat v čínské továrně na cvičky, protože tam budete zažívat opakované orgasmy každý pracovní den. Drsněji a drsněji, pořád to samé, zrychlujeme, makáme! A na rozdíl od her typu Temple Run 2 za takovou pakárnu dostanete peníze.

To je přece mnohem lepší, než hra, která je stejně zábavná, jako facha na tovární lince, jenomže za ni platíte vy!
Jak je možné, že Temple Run 2 má tak vysoká hodnocení? CNET dává 4,5/5 hvězdiček, Slide to Play 100%, Guardian 100%, Touch Arcade 90%, 148Apps 90%, Apple’N’Apps 90%, Edge 80%, Gamezebo 80%, Eurogamer 70%, Pocket Gamer UK 70%… I ta nejslabší recenze od Telegraphu dává hře 60%. Podle všech je to trhák.

Já jsem se zjevně zbláznil, protože podle mého mínění je to zoufale hloupá srágora, u které jde jenom o to vytahat z hráčů, co si hru stáhli ?zdarma? prachy za pokračování, aby v ní nemuseli trpět stále dokola. Z nějakého důvodu ale lidi baví civět na video, které se před nimi odvíjí a včas bouchnout správným směrem. Je to stejně zoufalé, jako interaktivní filmy, ve kterých jste dělali to samé. Přesto se něco změnilo, zatímco interaktivní filmy vychcípaly pro nezájem hráčů konce devadesátých let, mobilní samoběh vpřed hráče nyní okouzluje.

Co se to za posledních patnáct let stalo? Propadáme zoufalství z nekončícího boje s terorismem? Kleslo průměrné IQ populace? Projevuje se odložený škodlivý efekt potravinových konzervantů? Nebo jsem se prostě zbláznil, protože nesdílím nadšený názor se zbytkem planety? Jsem tak šílený, že hodlám Temple Run 2 smazat, i když jsem ho stáhl zdarma.

Přijde mi nudnější, než umývání nádobí ? rozhodně je delší, a když investuji čas do umývání, alespoň mi to zlepší domácí prostředí. Temple Run 2 mi přijde jako zoufalá ztráta času. I masturbace je lepší, protože vede k nějakému závěru, není tak dlouhá, nemusím ji dělat v rytmu definovaném někým jiným a nemusím na ni dokupovat body pro urychlení neúspěšného opakování sekvence.

Naprosto nechápu, co lidi na Temple Run 2 mají. Všichni tu věc stahují jako o život a jsou z ní nadšení. Chyba musí být na mé straně. Musím být nutně šílený, nemůžu tento titul proto nijak hodnotit a nebo recenzovat…

Další články

Nejčtenější

Poslední komentáře