Sobota, 13 dubna, 2024
DomůRecenzeDoogee X5 Max v testu: Jak obstál low-end za necelé 2 000...

Doogee X5 Max v testu: Jak obstál low-end za necelé 2 000 Kč?

Nedávno jsme psali o novince v portfoliu Doogee – 5″ smartphonu Doogee X5 Max, který cílí na nenáročné uživatele. Za sympatickou cenu kolem 1 900 Kč včetně DPH nabízí sice slabší hardware, na druhou stranu ale zvládne většinu běžných operací, které nenároční uživatelé na telefonu dělají. Jedinými vadami na kráse jsou velmi malá paměť RAM o velikosti 1 GB a absence  rychlého připojení k internetu LTE.

Pokládali jsme si otázku, zda má takový telefon na trhu šanci uspět. Hlavně velmi malá RAM nás přiváděla na pochyby. A nedalo nám to natolik, že jsme se rozhodli Doogee X5 Max podrobit testu. Do redakce nám Doogee dorazil z portálu Gearbest.com v černé barvě. Zakoupit jej můžete v předprodeji ale také v barvě bílé.

Obsah balení a vzhled

I když se jedná o low cost telefon, jeho balení není naštěstí tak nízkorozpočtové, jako v případě Bluboo Picasso. Dvoudílná krabička z recyklovaného papíru je na víku opatřena stříbrným logem výrobce i označením X5 Max. Pokud by někdo pochyboval, že se uvnitř nachází telefon, napoví mu spodní strana krabičky, kde je grafický výčet základních HW parametrů.

P1180067 P1180069

Telefon je pro bezpečnou přepravu v krabičce zabalen do bublinkové fólie. Pod telefonem se nachází rychlá uživatelská příručka, USB kabel a 1 A/5V adaptér.

Navzdory menším rozměrům je telefon díky vyjímatelné 4 000 mAh baterii trošičku robustnější. Přesné rozměry těla jsou 141,5 x 69,7 x 10,4 mm. Tak či onak, Doogee X5 Max padne dobře do ruky a díky 5″ displeji je snadno ovladatelný jednou rukou. Navíc díky zaobleným hranám nijak netlačí ani se nezařezává do dlaně.

P1180068

Design telefonu je poměrně nevýrazný, nenadchne, ale ani neurazí. Přední straně dominuje 5″ displej, chráněný již nalepenou fólií (náhradní výrobce bohužel nepřibalil) s černým rámečkem okolo. Nad displejem se nachází přední čočka fotoaparátu, reproduktor, senzor okolního osvětlení a senzor přiblížení. Pod displejem jsou tradiční dotykové klávesy menu, domů a zpět. V pravém dolním rohu je netradičně na přední straně umístěn reproduktor.

P1180075

Jednolitým zádům telefonu dominuje logo Doogee, nad kterým se nachází 360° čtečka otisků prstů. V levém horním rohu se nachází zadní kamera a přisvětlovací LED. Zadní kryt je odejímatelný. Pod ním je ukryta vyměnitelná 4 000 mAh baterie, dva sloty na SIM (Mini a Micro) a slot na MicroSD kartu.

P1180070

Černé tělo telefonu obepíná lesklý stříbrný rámeček. Na pravém boku se nacházejí tlačítka hlasitosti a tlačítko pro zapnutí/vypnutí telefonu. Levý bok pak zůstal zcela prázdný.

Na spodní straně se nachází dvojice mřížek a hlasitý reproduktor. Na horní straně je 3,5 mm sluchátkový výstup a trochu netradičně micro USB. Osobně nám přijde lepší, když se USB nachází na spodní straně telefonu, je to ale spíše věc názoru a zvyku.

P1180076

Zpracování je s ohledem na nízkou cenu telefonu velmi dobré. Nikde nic nevrže, telefon a zadní kryt dokonale lícují. Je vidět, že se soudruzi v Číně minimálně po stránce zpracování velmi snaží.

Specifikace

Díky 5″ IPS displeji s HD rozlišením má X5 MAX kompaktní rozměry (nenechte se zmást screeny z CPU-Z, displej má skutečně 12,7 cm úhlopříčku). O chod se stará čtyřjádrový 64bitový procesor MTK6580, kterému asistuje 1 GB paměti RAM. S grafikou si poradí často osazované GPU Mali-400MP. Úložiště s kapacitou 8 GB zaplníte snadno (po spuštění je obsazeno něco málo přes 70 MB), naštěstí jej lze rozšířit paměťovými kartami až o 32 GB.

Screenshot_20160710-111453 Screenshot_20160710-111457 Screenshot_20160710-111500

Telefon běží na oblíbeném Androidu 6.0 s českou i slovenskou lokalizací v lehce pozměněném UI. V jeho výbavě dále najdeme GPS, A-GPS, BT 4.0, čtečku otisků prstů, přisvětlovací diodu a dvojici kamer s rozlišením 5 Mpix (fotící díky interpolaci v rozlišení až 8 Mpix). Co zamrzí, je právě absence podpory LTE. Energii telefonu dodává vyměnitelná 4 000 mAh baterie.

Tělo telefonu má rozměry 141,5 x 73 x 10,4 mm a dobře padne do ruky, snad jen tloušťka je už na hraně. Váha se subjektivně zdá být s ohledem na rozměry telefonu trochu vyšší. Výrobce sice uvádí 145 gramů, my však na kuchyňské digitální váze navážili 188 gramů.

Dojmy a postřehy z používání

Díky menším rozměrům a menšímu 5″ displeji se telefon dobře ovládá jednou rukou. Svůj podíl na tom mají absence ostrých hran a matná záda, která v ruce neprokluzují. Že je konstrukčně telefon na dobré úrovni dnes už příliš nepřekvapí. Čínští soudruzi zvládají dělat telefony, u kterých všechny díly dobře lícují. Dávno pryč jsou časy, kdy čínské telefony vrzaly. Po dobu používání Doogee X5 Max tělo telefonu nevydalo ani skřípnutí. Mnohé potěší vyjímatelná 4 000 mAh baterie, kterou lze v případě nouze ihned vyměnit za záložní.

P1180074

Android 6.0 (v CZ i SK jazyce) s vlastní grafickou nástavbou se na první pohled zdá být dobře odladěný, tedy pokud nepoužíváte příliš mnoho aplikací. Po dobu testu nám telefon ani jednou nezamrznul nebo se sám nerestartoval. S ohledem na malou 1 GB RAM však musíme upozornit, že v momentě, kdy jsme měli na pozadí zapnutý FB (který sám o sobě žere dost paměti), hudební přehrávač a brouzdali jsme v prohlížeči Dolphin browser, tak telefonu docházel dech. Zkrátka 1 GB operační paměti je na dnešní poměry žalostně málo, sami se ptáme, co k tomu výrobce vede, cpát do telefonů tak kriticky málo paměti. Graficky je systém lehce upravený, stejně tak seznam aplikací, který se scroluje vertikálně. Zajímavá je také funkce Dual ID, pomocí kterých se můžete přihlásit na Facebook nebo Twitter pomocí dvou účtů zároveň.

Screenshot_20160707-185439 Screenshot_20160707-185449

Doogee si bohužel neodpustil nacpat do ROMky vlastní aplikace, některé lze odinstalovat, jiné můžete pouze deaktivovat. Ihned po zapnutí telefonu je obsazeno 70,41 MB paměti. Kolik si ukousne systém telefon trochu vyčůraně nezobrazuje. DiskUsage však bez problémů odhalí, že z vnitřní paměti 8 GB je pro uživatele dostupných pouze 4,75 GB. Naštěstí lze úložiště rozšířit pomocí MicroSD karet až o 32 GB. Slot pro kartu naštěstí není sdílený se sloty pro SIM karty, takže lze používat dvě čísla současně s paměťovou kartou. Všechny sloty jsou umístěné nad baterií pod zadním krytem.

Screenshot_20100101-080205

5″ IPS displej s HD rozlišením poskytuje dostatečně kvalitní obraz, také pozorovací úhly hodnotíme kladně. Nikde jsme nepozorovali barevné nestálosti nebo tendence nádechu displeje do žluté či růžové barvy, jak tomu u telefonů nižší střední třídy občas bývá. Regulace intenzity podsvícení by mohla mít trochu větší rozsah na obě strany – ve tmě by mohl displej méně svítit, na ostrém slunci naopak o něco více. Výrobce displej automaticky opatřuje krycí fólií (náhradní v balení bohužel není), pod kterou jsme ale měli drobné prachové částice. Na přímém slunci je displej bohužel hůře čitelný.

U příjmu signálu jsme nepozorovali žádné anomálie nebo problémy s připojováním se na jednotlivé buňky. Také přenos hovoru byl vždy bez problému, pouze odfiltrování okolního ruchu by mohlo fungovat o trochu lépe. Co nám však chybělo, je podpora LTE. Přeci jen pomalejší HSPA+ je oproti LTE dnes už někde jinde.

P1180073

Také u čtečky otisků prstů, která snímá ve 360° a u které Doogee uvádí rychlost čtení 0,1 až 0,3 s jsme nenarazili na jediný problém. Rychlost čtení otisku je více než přijatelná, přesnou rychlost se nám změřit nepodařilo, ale hodnotám uvedeným výrobcem věříme. Zajímavostí je možnost přiřadit k otiskům kromě klasické funkce odemknutí telefonu také spuštění jedné ze šesti funkcí.

1462871195339910

Co nám však velmi chybělo, je notifikační LED. Už jsme si zvykli, že ji mají i levné telefony, bohužel Doogee se rozhodl ji do X5 Max nedávat. Zamrzí také absence podsvícení dotykových tlačítek pod displejem.

Výkon v benchmarku AnTuTu

Ani u Doogee X5 Max jsme si nemohli odpustit srovnávací benchamark v populárním AnTuTu. Jak si telefon vedl, ilustruje následující obrázek.

Screenshot_20160707-194026

Fotoaparát

Ačkoliv disponuje X5 Max dvěma fotoaparáty s rozlišením 5 Mpix interpolovaných na 8 Mpix, nedá se zdaleka říct, že by oba fotily stejně kvalitně. Zadní fotoaparát na rozdíl od předního disponuje alespoň automatickým zaostřováním, které bohužel nepatří mezi nejrychlejší. Na druhou stranu jsme už měli v redakci telefony, které ostřily o poznání hůře. Ani přisvětlovací LED nepřidává příliš kvality navíc. Zatímco v interiéru ještě jakž takž stačí, venku osvítí prostor zhruba na 2 metry, dále je to už hodně špatné. Zkrátka co se focení týče, je Doogee X5 Max pouze velmi průměrný Číňan. Na nouzovky ale stačí.

[dmalbum path=“/wp-content/uploads/dm-albums/doogee x5 max fotky/“/]

Závěrem

Testování Doogee X5 Max se chýlí ke konci a na nás je, abychom si v krátkosti shrnuli naše dojmy z používání. X5 Max se řadí mezi telefony, které si pořídí nenároční uživatelé, kteří nehledají vysoký výkon a očekávají hlavně přístup na sociální sítě, občas pošlou SMS a nebo si zavolají. Druhou skupinou uživatelů budou majitelé hi-end telefonů, kteří si pro strýčka příhodu chtějí do šuplíku schovat záložní telefon. Tak či onak, Doogee X5 Max má oběma skupinám určitě co nabídnout.

Systém telefonu je dobře odladěný, byť při spuštění více aplikací měl již tu a tam své slabší chvilky a akci chvíli zpracovával. Osobně dáváme přednost telefonům s minimálně 2 GB RAM. Co také zamrzelo je, že si Doogee neodpustil přibalení balastu ve formě několika neužitečných aplikací. Bohužel ne všechny aplikace jdou bez rootu odinstalovat. U telefonu s pamětí 8 GB se hodí každý megabajt.

 

1464251333189468

Navzdory menšímu displeji je telefon poměrně robustní. Velký podíl na tom má 4 000 mAh baterie. Dobře se však drží v ruce a bezproblémově se dá jednou rukou ovládat. Není problém bez přehmatu jedním prstem dosáhnout kdekoliv po displeji, při ovládání jednou rukou nejste prakticky nijak omezování (samozřejmě také záleží na velikosti vašich rukou, kde výhodu budou mít ti s lopatami).

Mezi zápory řadíme horší fotoaparát, malou RAM, malé vnitřní úložiště, chybějící notifikační LED a nepodsvícená dotyková tlačítka pod displejem. Na druhou stranu nemusí být výše uvedené pro mnohé uživatele překážkou. Suma sumárum není Doogee X5 Max s ohledem na svoji cenu špatným telefonem. Nemůžete však očekávat nadupaný telefon, X5 Max bude vždy jen telefonem pro nenáročné nebo záložním telefonem.

Pokud vás X5 Max zaujal, neváhejte a objednávejte jej na e-shopu Gearbest.com, který jej nabízí v černé a bílé barvě za velmi příjemnou cenu 64,99 dolaru (v přepočtu 2 000 Kč včetně DPH). Doprava je z Gearbestu zdarma.

gearbest1

Martin Polický
Martin Polický
Martin miluje mobilní technologie, které ve svém volném čase rád testuje a recenzuje.
Další články

Nejčtenější

Poslední komentáře