Úterý, 16 dubna, 2024
DomůNovinkyTři ze čtyř mobilů, které lidé prodávají, obsahují citlivá data

Tři ze čtyř mobilů, které lidé prodávají, obsahují citlivá data

Telefony, které už Češi nechtějí sami používat, dál prodávají, ale do světa s nimi posílají i svůj osobní a někdy citlivý obsah. Tři čtvrtiny použitých mobilů na prodej v sobě mají nesmazané fotky, kontakty, SMSky nebo maily. Vyplývá to z údajů služby Aukrobot, která od zákazníků vyzvedává různé zboží, včetně mobilů, kompletně je připraví na prodej, najde kupce na Aukro.cz a prodejci pak pošle peníze.

Nejčastějším nesmazaným obsahem jsou fotky, ale někteří zákazníci v přístroji nechají prakticky všechno. „Jsou zákazníci, kteří sice provedou reset do továrního nastavení, ale zapomenou zformátovat microSD kartu, na které nejčastěji zůstanou právě fotky nebo videa,“ upozorňuje Lukáš Ratiborský z Aukrobotu.

Z pětistovky mobilů obsahují téměř čtyři stovky nesmazaný obsah původních majitelů. Na některých telefonech zůstanou uložené dokonce i výpisy z účtů, certifikáty pro banku, důležité kontakty nebo přístupy k e-mailovým účtům a mnoho dalších citlivých dat.

V českých bazarech a aukčních portálech se aktuálně mohou nabízet celkem stovky tisíc až jednotky milionů mobilů. Od roku 1996, kdy začala fungovat první tuzemská mobilní síť, si lidé v České republice koupili přes 40 milionů mobilů.

Pile of smart phones

Mirek Kočí
Mirek Kočí
Šéfredaktor serveru Světaplikací.cz. Dříve psal pro ExtraHardware.cz a Deník.cz, nyní občas přispívá do tištěných časopisů Týden a Faktor S. Ve volném čase se věnuje rodině, sportu a youtuberingu.
Další články

Nejčtenější

Poslední komentáře