Sobota, 13 dubna, 2024
DomůNovinkyApple prohrál soud o značku iPhone v Číně

Apple prohrál soud o značku iPhone v Číně

Americký technologický gigant Apple prohrál boj o ochrannou známu iPhone v Číně. Podle rozhodnutí nejvyššího lidového soudu v Pekingu může název IPHONE nadále používat i výrobce kabelek a dalšího koženého zboží, firma Xintong Tiandi Technology.

Stížnost k čínskému úřadu pro ochranné známky proti firmě Xiantong Tiandi podal Apple v roce 2012. Ale neuspěl a tak následně podal žalobu u nižšího pekingského soudu. Ten však také rozhodl proti výrobci iPhonů a americká firma se odvolala k vyššímu soudu. Ani to však Applu nebylo nic platné, protože soud nyní definitivně rozhodl ve prospěch Xintong Tiandi.

Rozsudek je široce vnímán jako rána pro Apple. V posledních měsících firma čelí poklesu prodejů svých telefonů. Prodej v Číně se propadl o 26 procent.

Firma má v nejlidnatější zemi světa ale i další problémy. V březnu Peking schválil zákon, který požaduje, aby veškerý obsah zobrazovaný v Číně byl uchováván na serverech v zemi. Kvůli tomu musel Apple ukončit nabídku svých služeb iBooks a iTunes v zemi.

1462315437-big-iPhone_SE_family_back

Zdroj: ČTK BBC

Mirek Kočí
Mirek Kočí
Šéfredaktor serveru Světaplikací.cz. Dříve psal pro ExtraHardware.cz a Deník.cz, nyní občas přispívá do tištěných časopisů Týden a Faktor S. Ve volném čase se věnuje rodině, sportu a youtuberingu.
Další články

Nejčtenější

Poslední komentáře