Neděle, 14 dubna, 2024
DomůRecenzeTownsmen - Starší ale stále špičková strategie

Townsmen – Starší ale stále špičková strategie

Tato hra se řadí již ke starším titulům, ale je stále nepřekonána ve své kategorii. Ano, správně. Řeč je o sérii Townsmen, která patří mezi elitu budovatelských strategií každým dílem, který vyjde. Někdo z vás si určitě hru pamatuje ze svých starších zařízení, kde začínala a hráčům poskytla, v rámci možností, skvělý zážitek.

Ačkoliv hra je celkem u většiny hráčů v zapomnění, určitou pozornost si zaslouží a ten kdo miluje tento typ strategií v Google Play nenarazí na lepší. Bohužel za to, že hra není příliš známá, nemůžou hráči, ale samotné studio. HandyGames totiž trochu nezvládlo představování her a v době, kdy se rozšiřoval mezi hráče šestý díl, který je jako ty předešlé, určen primárně na smartphony, vyšel v tichosti další díl nebo spíše díl, který je určen jen na tablety. To již uživatelé tabletů nezaznamenali a tak začátky byly pro tento titul velmi těžké. Tento fakt podpořil ještě název, který nenese další pořadové číslo, nýbrž pouze název celé trilogie a tak ani nikdo pořádně neví, kam má hru zařadit. Townsmen si, ale nakonec cestu na vrchol vydobylo a po méně než půl roku od jeho vydání si hru stáhlo 5 miliónů lidí z Google Play, což je určitě velmi solidní číslo, ale kdo ví jak velké by bylo, kdyby propagace této hry byla lépe zvládnuta. Nyní se vydejme, ale už k samotné hře

Úvod a Příběh

Poslední díl není nikterak náročný a tak jeho stažení a nainstalování potrvá opravdu jen chvilku. Celý balíček, který stáhnete, má něco kolem 25 MB. Hru si také můžete vyzkoušet ve free verzi. Tento typ má od placené neboli Premium ale několik nevýhod. Ve hře v levém horním rohu budete mít reklamu, která ale vůbec nebrání ovládání, uvolněno vám bude také všech osm scénářů a deset bonusových levelů. Vývojáři tedy pojali free verzi tak jak to má opravdu být a poskytli ji hráčům pouze proto, aby si hru odzkoušeli a věděli co si kupují. Placená verze již žádnou reklamu nemá a nabízí odemknuté všechny scénáře a postupně i bonusové levely. Premium verze také každému hráči ihned na začátku hry poskytne 250 prestižních bodů. K těm se ale dostaneme později.

Ačkoliv budovatelské strategie na PC dnes přímo příběhovou linii vyžadují, u této hry tomu tak není. Úkoly vám sice zadává král, ale jsou to pouze krátké zprávy, které nemůžeme považovat za příběh. Tato hra ale ani žádný nepotřebuje, jelikož váš úkol po celou dobu hry je naprosto jasný. Budete muset postavit plně funkční ekonomický systém, který bude schopen zaplatit nové budovy a jejich opravy, uživit vesničany a starat se o jejich blahobyt, a v neposlední řadě přispívat ke zkrášlování města různými dekoracemi.

Hodnocení: 9/10

Hratelnost a ovládáni

HandyGames se nesnažilo vytvořit něco převratného nebo snad dokonce revolučního, ale snažilo se vyvinout hru, která osloví co nejširší kategorii hráčů. Bavíme se tu spíše o věku, protože hru zvládne i malé dítě, a to je již bohužel první vada. Určitá obtížnost je zapotřebí, aby hráč měl stále proč hrát, ale tady ať uděláte cokoliv a je to alespoň trochu logické, nemůžete chybovat. Jak už jsem již zmínil, starat se budete muset i o vesničany, které budete živit buď chlebem nebo rybami. Také si musíte dávat pozor na výši daní, aby lidé nebyli zbytečně naštvaní a k jejich spokojenosti musíte stavět dekorace, jako jsou například dřevěné lavičky nebo živé ploty. Rozšiřování nebo jakýkoliv upgrade budov zde chybí a je nahrazen opotřebováním a následné rekonstrukci za malý poplatek. Na ten si vyděláte snadno výběrem daní. Široké možnosti ekonomiky nečekejte. Za zmínku snad stojí jen obchodník, který přijíždí jednou za čas, u kterého máte možnost prodeje nebo nákupů surovin, které potřebujete.

Ovládání zde není nikterak složité. Menu je naprosto přehledné a bez zbytečných složitostí. S pěknou grafikou máte vše ihned po ruce. Ve hře máte na každé straně čtyři tlačítka a v pravém horní rohu statistiky a informace o počtu zlata, obyvatel a prestiže. Prestiž slouží k odemykání nových budov a získáváte ji plněním úkolů. Jedno tlačítko zde ale vyzdvihnu. Je to tlačítko pro zrychlení hry. Ve free verzi dostanete 25 sekund a v placené 60 sekund. Tato funkce se opravdu někdy hodí, ale po vypotřebování budete muset za další vteřiny platit prestiží. No alespoň těch pár vteřin navíc se opravdu hodí.

Hodnocení: 9/10

Grafika a zvuk

Kreslená grafika i zde našla své uplatnění. Ani zde nechybí akční prvky jako je chvění listí, kouř z komínů budov nebo točící se větrný mlýn. Z dálky vše vypadá velmi povedeně avšak po přiblížení grafika působéí průměrně, jelikož textury trácejí na kvalitě a rozlišení. Budovy, které potřebují opravit, jsou také graficky poupravené a mají dát dojem potřebovanosti. Příroda je také velmi pěkně ztvárněna.

Zvuk mě snad nejvíce překvapil u této hry. Čekal jsem prakticky cokoliv, ale rozhodně ne přesně padnoucí dobové soundtracky do tématu. Doplňkové zvuky jsou s citem vyladěné a jsem velmi rád, že existuje takové studio, které zvuk jen tak neodflákne.

Hodnocení: 8/10

Multiplayer a Mikrotransakce

Asi nebudete moc překvapeni, když vám řeknu, že multiplayer ve hře chybí. Do tohoto žánru se nehodí a není ani prakticky možnost jak ho udělat.

I zde máte možnost si zakoupit za reálné peníze některé položky. U Townsmen se jedná jen o jednu a to je prestiž. Na rozdíl od her Glu lte hru dohrát i bez jakéhokoliv nákupu, a tak záleží jen na hráči, jestli je ochotný připlácet.

Hodnocení: 9/10

Stabilita a Spotřeba

NHra je naprosto stabilní. Problém není ani u automatickém ukládání. 10 sekund před uložením jste upozorněni na následný restart. Po době asi 2 sekund se vrátíte na místo před uložením. Naprosto bez problému.

Spotřeba je ideální. Hra je k baterkám velmi šetrná a dovolí vám hru hrát opravdu velmi dlouho. Na slabších tabletech budete moci hrát i přes čtyři hodiny.

Hodnocení: 9/10

Závěr

HandyGames si drží stále svou pověst výrobců kvalitní strategie, ale přeci jen za ta léta strávená v mobilní sféře by mohli vědět, že hráči rádi upgradují budovy. Nevím proč byl tento krok v posledním dílu vynechán, ale věřme, že v pokračováních již bude tato chyba napravena. Úroveň Townsmen to ale kupodivu nijak nesnižuje. Stále jde o kvalitní strategii. Hru rozhodně doporučujeme alespoň vyzkoušet v neplacené verzi.

Stahujte free verzi

Stahujte premium verzi(59,04Kč)

Celkové hodnocení: 9/10

Upozornění: hodnocení není průměrem hodnocených částí

[dmalbum path=“/wp-content/uploads/dm-albums/Townsmen/“/]

Jan Tipmann
Jan Tipmann
Pisálek zaměřený především na Android hry a aplikace a do nedávna redaktor ohledně novinek a recenzent zařízení. Mimo jiné rád jezdím na kole nebo hraji fotbal.
Další články

Nejčtenější

Poslední komentáře