Huawei P Smart 2019 recenze: skvělý design a dobrá výbava


Huawei P Smart 2019 recenze: skvělý design a dobrá výbava

Huawei představil před časem novinku P Smart 2019, u které nijak nezastírá, že by se měla stát velkým prodejním hitem. Před příchodem nové řady P30 se aktuálně jedná o klíčový model čínského výrobce na trhu. Při ceně necelých 6 000 korun nabízí telefon slušnou výbavu s řadou moderních prvků, jako je např. bezrámečkový displej s kapkovitým výřezem.

Pro Huawei je P Smart 2019 důležitý, a možná dokonce vůbec tím nejdůležitějším telefonem střední třídy. Neohromí nadupanou výbavou, jako třeba populární typ P20, ale poměrem výkonu a ceny, který je velmi lákavý. Už při prvním pohledu na specifikaci je jasné, že jde o dobře vybavený smartphone s drobnými ústupky, který svou cenu drží v rozumných mezích střední třídy. Prodávat se začal za 5 990 korun.

Co má společného s předchůdcem?

Novinka navazuje na populární loňský P Smart, ale designově toho obě generace příliš společného nemají. Zatímco původní P Smart je telefon klasického vzhledu s výrazným rámečkem okolo displeje a tučnou bradou, nástupce vypadá mnohem dospěleji a jako mnohem dražší telefon. Konstrukční změna přinesla zvětšení displeje, který z původní hodnoty 5,65 palce vyrostl u letošního modelu na 6,21 palce. Oba panely mají FHD+ rozlišení, nový model má ale díky protáhlejšímu zobrazovači víc pixelů a nabízí tedy jemnější obrazové podání.

Změnila se i zadní strana telefonu, která stylově odpovídá aktuálním trendům. Zejména ve variantě s gradientem modré a modrozelené barvy P Smart 2019 vypadá luxusně a velmi se mi líbí. Zadní strana s gradientem je momentálně velmi populární řešení designu u smartphonů, se kterým přišel právě Huawei a kopíruje ho kde kdo včetně Samsungu, Xiaomi a dalších výrobců. Nechybí duální fotoaparát s podporou umělé inteligence; tentokrát však se snímači seřazenými vertikálně pod sebou a nikoli vedle sebe. Celkově novinka připomíná jiné povedené modely Huaweie. A to je dobře.

Jaká je výbava?

Základem přístroje je procesor Kirin 710 s 3 GB RAM, což je slušná porce, ale 4 GB RAM by telefonu přeci jenom slušelo více. Vnitřní paměť má kapacitu 64 GB a neschází hybridní slot na paměťovou kartu; v tomto ohledu tedy nebudete nijak omezováni. Lákadlem čelní strany je protáhlý displej s úhlopříčkou 6,21 palce a vysokým rozlišením 2 340 × 1 080 pixelů, což znamená jemnost 415 ppi. Neschází veškerá potřebná konektivita, LTE je samozřejmostí a je tu i NFC pro platby mobilem u obchodníka.

Na zadní straně má telefon duální fotoaparát s 13Mpx a 2Mpx čipy, kdy ten druhý slouží pro hrátky s hloubkou ostrosti. Slušné kvalitě snímků a detailnímu prokreslení pak zdařile napomáhá umělá inteligence. Čelní kamerka je osmimegapixelová a vyhoví i náročnějším selfiemaniakům. Samozřejmostí je kruhová čtečka otisků prstů, která je umístěna na zádech telefonu.  Z další výbavy vypíchněme aktuální Android 9.0 Pie s uživatelským prostředím EMUI 9.1 od Huawei.

Drobnou výtku mám k použití staršího microUSB konektoru. Prosím, Huawei, příště už s USB-C. Ano? Na druhou stranu potěší, že P Smart 2019 je dvousimkovým telefonem. Výhodu spatřuji i v tom, že smartphone se příjemně v ruce drží. Má zaoblené hrany a velikostně do dlaně příjemně zapadne. Rozměry jsou 155 × 73 × 7,8 mm. Hmotnost je 160 gramů. Telefon tedy není ani lehký, ani vyloženě těžký – jeho hmotnost je zkrátka ideální.

Dobrou zprávou je integrace baterie s kapacitou 3 400 mAh, předchůdce má článek s o 400 mAh menší kapacitou. Novinka má taktéž konektor na sluchátka, od kterého výrobci pomalu dávají ruce pryč. Naopak trochu zamrzí, že P Smart 2019 vynechává praktické fičury, jako rychlé nabíjení nebo odolnost vůči vodě a prachu – obojí by bylo super. Ale chápu, do střední třídy tyto vymoženosti zavítají až někdy jindy.

 

Jaká je výdrž baterie?

Velmi dobrá, abych pravdu řekl. Huawei P Smart 2019 má baterii článku 3 400 mAh a díky dobře odladěnému Androidu Pie a vlastní nadstavbě EMUI se dočkáte velmi solidních hodnot. V praxi není problém dosahovat výdrže i dvou dnů na jedno nabití, nebo s telefonem fungovat opravdu extrémně naplno po jeden celý den.

Zahraji si i nejnovější hry?

Určitě. Smartphone bez problémů rozběhá např. velmi populární střílečku PUBG Mobile, kde si užijete souboje v dostatečné snímkovací frekvenci a výsledný dojem z hraní je tak velmi dobrý. To samé platí pro adrenalinové závody Asphalt 9 a další našlapané hitovky. Jinak pohyb v prostředí operačního systému je plynulý, bez zadrhávání a reakce takové, jaké byste čekali. O žádného loudu rozhodně nejde. V benchmarku AnTuTu dosahuje telefon zhruba 125 tisíc bodů.

Fotí dobře?

Fotoaparát P Smart 2019 sice není logicky tak špičkový jako u dražších modelů, ale zahanbit se rozhodně nenechává. Kombinace snímačů 13 Mpx + 2 Mpx (hlavní má optiku se světelností f/1.8) podává slušné výsledky a ve spolupráci s algoritmy umělé inteligence foťák mnohdy pozitivně překvapí – zejména pak za pěkného počasí, kdy putuje do čipu hodně informací a šumu je minimum. Plusem je také automatické nastavení scén, mobil jich umí přesně určit zhruba 500.

Galerie

 

 

Je tu i pověstný noční režim, kvalit u dražších modelů ovšem nedosahuje. Nutno také zmínit, že pokud čipu napomáhá AI, sníží se rozlišení snímků ze třinácti na osm megapixelů. Huawei P Smart 2019 fotí obstojně a přiměřeně své ceně. Video je dostačující – maximální kvalita je 1080p (Full HD) při šedesáti snímcích za sekundu. Nezklame ani čelní AI kamerka pro videohovory a pro selfíčka.

Má nákup smysl?

Huawei P Smart 2019 je pěkný smartphone spadající do střední třídy s minimem nedostatků. Má povedený design s krásným provedením zadní strany (ve verzi s gradientem) a dobře padne do ruky. Je to zkrátka nablýskaná stylovka, která cílí na mladší generaci uživatelů a ta, jak známo, chce vyniknout.

Je tu dostatek výkonu pro hraní nových her i slušný fotoaparát s umělou inteligencí a to včetně toho pomocného pro selfíčka, díky kterému na Instagramu určitě zabodujete. Nezklame ani výdrž na baterii a mezi další plusy patří odladěný systém Android 9.0 Pie nebo hybridní slot pro druhou SIM či microSD kartu.

V současnosti patří Huawei P Smart 2019 mezi nejzajímavější smartphony své kategorie a za necelých šest tisíc svým majitelům nabízí hodně muziky.

Co se mi líbí

Líbivý módní design
Protáhlý displej s minimálními rámečky
Android 9.0 Pie
Duální foťák
Přijatelná cena
Podpora NFC
64GB interní paměť

Co se mi nelíbí

Starší microUSB konektor
Pomalejší dobíjení
Kluzký povrch
Záda se snadno poškrábou
Pouze 3 GB RAM

The following two tabs change content below.
Mirek Kočí

Mirek Kočí

Šéfredaktor serveru Světaplikací.cz. Dříve psal pro ExtraHardware.cz a Deník.cz, nyní občas přispívá do tištěných časopisů Týden a Faktor S. Ve volném čase se věnuje rodině, sportu a youtuberingu.



Diskuze: Huawei P Smart 2019 recenze: skvělý design a dobrá výbava


  1. Píp

    Bohužel odladěnost systémů je šílená, trvá věčnost otevřít základní aplikace. Aktualizace odstranila sice většinu chyb, každopádně stále to není ono. Na stařičkém Honoru 6X bylo vše daleko svižnější a to je poměrně problém. Každopádně výkon má dostatečný a věřím, že to postupem času „vypilují“. Jako majitel tohoto zařízení bych doporučil vybrat si jiné zařízení, každopádně doufám, že dočasně. Ke zbytku nemám výhrady. Splnil očekávání v této cenové relaci a je vážně neuvěřitelně krásný na pohled. Snad to nebude trvat dlouho. První aktualizace těchto chyb u mě proběhla zhruba čtrnáct dní zpátky, takže jde vidět, že hoši od Huawei se snaží a pracují na tom poměrně rychle.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *



Pocket
3Shares
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.