Recenze: Mlais M7, výkonný dual SIM se čtečkou otisků za hubičku


Recenze: Mlais M7, výkonný dual SIM se čtečkou otisků za hubičku

Před měsícem jsme vám představili zajímavý dual SIM telefon Mlais M7, který zaujme svým zpracováním, designem, výkonem a čtečkou otisků prstů. Ihned po představení jsme se pustili do zatěžkávacího testu, kdy telefon tahem sloužil jako soukromý a služební zároveň. A jak si vedl? To se dočtete níže.

Design a kvalita zpracování

Po designové stránce se telefon řadí k lepšímu průměru. Námi testovaná bílá varianta vypadá dobře a elegantně. I přes svoji šířku 76,8 mm padne telefon dobře do ruky a nikde se nezařezává a ani netlačí. Nicméně díky úhlopříčce 5,5″ se jednou rukou již úplně pohodlně ovládat nedá.

Díky 3 mm širokému černému rámečku kolem displeje se na první pohled zdá, že displej sahá až ke krajům. Co však potěší je kovový rámeček kolem těla telefonu.

Vytknout se dají snad jen drobné mezery mezi designovými plastovými proužky v kovovém rámečku. Přihlédneme li však k ceně, za kterou se telefon nabízí, dá se nad tím mávnout rukou.

Celkový dojem možná trošičku kazí lehce nažloutlý pogumovaný plast na zádech telefonu. Toto je však spíše otázka subjektivního názoru, záda jako taková jsou kvalitně zpracovaná a příliš se neupatlávají.

P1170058 P1170073 P1170067

Více se o designu dočtete v preview.

Displej

Jak bylo uvedeno výše, telefon má úhlopříčku pěkných 5,5″, která se v dnešní době stává pro většinu uživatelů přijatelným standardem a ideální velikostí pro práci s telefonem. Mlais M7 dostal do vínku HD rozlišení (1280 x 720 pixelů) s jemností 267 bodů na palec. Jako krycí sklíčko byla dle výrobce použita z jiných (a mnohem dražších) telefonů prověřená Gorila Glass 3.

mlaism7-review-LCD100

Displej je dobře čitelný i pod úhlem, obraz je ostrý a barvy syté. Subjektivně se nám však zdálo, že má lehce narůžovělý nádech. Telefon nám dorazil s již nalepenou krycí fólií, takže jsme se nemuseli bát poškrábání. Za pár korun se dá sehnat i tvrzené krycí sklíčko, které by displej telefonu mělo proti mechanickému poškození ochránit ještě více.

Hardware

Pro naprostou většinu uživatelů je vedle designu neméně důležité také to, co se pod kapotou telefonu nachází. Mlais M7 pohání MediaTek MT6752 64-bit Octa core Cortex-A53 s taktem jader 1.7 GHz.

Tomu sekunduje nadupaných 3 GB operační paměti RAM, což v této cenové kategorii rozhodně není málo. Operační výkon je více než dostatečný.Pro graficky náročné operace je připraven grafický čip Mali-T760 MP2 o taktu 700MHz.

Mezi další lákadla patří zadní 13.0 megapixel Sony Exmor RS IMX135 fotoaparát s automatickým zaostřováním a LED bleskem, 360° čtečka otisků prstů (která funguje parádně a nikdy nás nezklamala) a podpora dvou SIM karet.

Screenshot_2015-09-24-19-52-13 Screenshot_2015-09-24-19-53-28

Na chvíli se zastavme u čtečky otisky prstů a funkce dual SIM. Vestavěná čtečka, jež se nachází na zadní straně telefonu v kulatém výseku, funguje naprosto bez chyby.

Předinstalovaný software vám umožní uložit si až 5 otisků s tím, že je můžete používat k odemčení telefonu či ke spuštění předdefinované aplikace. Tuto funkci ocení zejména ti, kdo jsou hákliví na svá osobní data jako jsou SMS z právy, fotografie nebo emaily. Stačí zapnout ochranu aplikace pomocí otisku prstu a nikdo nepovolaný danou aplikaci nespustí.

P1170072

Dual SIM ocení ti, kdo mají dvě telefonní čísla, která používají zároveň. V našem případě jsme v telefonu používali soukromé Vodafone číslo a služební T-Mobile. Skvělou zprávou je, že slot pro SIM není sdílený s MicroSD kartami, takže lze používat dvě SIMky i paměťovou kartu zároveň.

Sloty jsou však dvojí velikosti: Standardní SIM + Micro SIM. Pokud tedy nemáte vyloupávací telefonní kartu, budete muset navštívit svého operátora a SIMku si vyměnit.

Drobnou vadou na kráse je, že telefon je pouze dual stanby. Pokud tedy na jedné kartě přijmete hovor, druhá SIM se odpojí a jestli na ni v tu dobu bude někdo volat, obdrží hlášení o nedostupnosti SIM (to samé, jako když je telefon vypnutý) a vy následně obdržíte SMS o zmeškaném hovoru (pokud to operátor podporuje).

Systém

Telefon běží na čistém Androidu 5.0 Lolipop bez vlastní grafické nástavby. Dobrou zprávou je, že v telefonu není ani žádný předinstalovaný balast, který by zbytečně zabíral místo. A aby toho nebylo málo, v průběhu testování nám dorazily dvě OTA aktualizace systému.

Po spuštění má uživatel k dispozici celkem 12,38 GB místa v paměti. Pokud by to někomu nestačilo, lze paměť rozšířit použitím MicroSD karet do velikosti 64 GB.

Screenshot_2015-01-01-04-08-31 Screenshot_2015-01-01-04-08-50

I přes poměrně malou baterii s kapacitou 2600 mAh vydrží telefon při běžném používání bez problému celý den. Pokud však budete hrát hry či sledovat videa, úbytek baterie znatelně poznáte a prakticky během pár hodin budete hledat volnou zásuvku.

Malou kapacitu lehce kompenzuje fakt, že je baterie vyjímatelná a tudíž ji můžete kdykoliv nahradit za náhradní, plně nabitou baterii.

Co nám však po chvíli začalo vadit, bylo poměrně tiché vyzvánění i přesto, že hlasitost byla nastavena na maximum. Nezřídka kdy se stávalo, že jsme měli zmeškané volání, protože jsme telefon v kanceláři neslyšeli zvonit.

Po chvíli googlení jsme našli kouzelný servisní kód ve tvaru *#*#3646633#*#*, díky kterému se snadno dostanete do základního nastavení telefonu, a divy mohou začít. Mimo jiné jsme se dostali i do možnosti zesílit vyzvánění. Po troše ladení jsme našli tu optimální úroveň, při které byl telefon dostatečně slyšet.

Benchmarky

Telefon Mlais M7 jsme podrobili také benchmark testu v nejoblíbenějším nástroji AnTuTu. Podařilo se nám naměřit velmi pěkných 47168 bodů, přičemž za M7 zůstaly telefony jako HTC One M8, OnePlus One či Xiaomi MI 4. Na telefon za necelé 4.500 Kč velmi slušný výsledek.

Screenshot_2015-09-24-21-25-21 Screenshot_2015-09-24-21-25-29

Fotoaparát

Zadní fotoaparát telefonu Sony Exmor RS IMX135 je na lehce nadprůměrné úrovni a pořizuje za dobré světelnosti poměrně kvalitní fotografie (na takto levný mobilní telefon). Ve zhoršených světelných podmínkách se již moc nechytá, ale to je v této cenové relaci normální. Za zmínku stojí dobré ostření, díky kterému lze pořizovat pěkné makro fotografie.

Slideshow:
Fullscreen:

Závěr

Mlais M7 nás potěšil po všech stránkách. Za cenu necelých 4.500 Kč (aktuálně na Gearbest.com za 172,89 dolarů) dostanete kvalitně zpracovaný  a nabušený telefon s kovovým tělem a skvělým designem, který padne dobře do ruky. Po celou dobu byl systém plynulý a nemuseli jsme řešit žádný problém. V telefonu navíc nenajdete žádný předinstalovaný balast od výrobce.

mlais m7

Mezi klady jednoznačně patří kovový rámeček kolem těla, podpora dvou SIM karet, svižnost, aktualizace systému, podsvícená dotyková tlačítka a čtečka otisků prstů.

K záporům bychom zařadili absenci NFC, narůžovělý displej, příliš tiché defaultní nastavení vyzvánění a malou, 2600 mAh baterii a absenci notifikační LED diody. Na druhou stranu je baterie vyjímatelná, takže můžete klidně nosit v kapse náhradní.

Sdílejte na sociálních sítích

The following two tabs change content below.

Martin Polický

Martin miluje mobilní technologie, které ve svém volném čase rád testuje a recenzuje.





Email
Print
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.