RECENZE Huawei Mate 7: Čínská bomba, co skvěle funguje


RECENZE Huawei Mate 7: Čínská bomba, co skvěle funguje

Huawei Mate 7 je výborně vybavený telefon za zhruba dvanáct tisíc korun. Má v podstatě všechny prvky, které lze čekat od „vlajkových lodí“, nechybí mu jemný displej, kvalitní fotoaparát ani dostatečně výkonný procesor.

Společnost Huawei se v poslední době u svých lepších kousků hodně soustředí na design a ani u modelu Mate 7 tomu není jinak. Tělo tabletomobilu je kovové a dotažené do sebemenších detailů. Vše dokonale lícuje.

Jemně sražené hrany pak napomáhají tomu, že gigantický smartphone neřeže do rukou. Příjemně mě překvapila relativně nízká hmotnost 185 gramů, která se rozloží v dlani a zařízení působí lehčí, než ve skutečnosti je.

Specifikace

– rozměry a hmotnost: 157 × 81 × 7,9 mm, 185 gramů
– displej: 6“, kapacitní IPS LCD, 1 080 × 1 920, 367 ppi
– sítě: GSM, WCDMA, GPRS, EDGE, HSPA (42,2|5,76 Mb/s), LTE (150|50 Mb/s)
– konektivita: microUSB, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0, GPS, NFC
– paměť: 16 GB, microSDHC, RAM: 2 048 MB, baterie: 4 100 mAh
– procesor: Huawei Kirin 925
– operační systém: Google Android 4.4 (Kitkat)
– fotoaparát: 13 Mpx (4 128 × 3 096 px), video (1 920 × 1 080 px), blesk

Představení

1

Drtivou většinu čelní plochy zařízení tvoří šestipalcový displej s velmi úzkými postranními rámečky. Pod displejem i nad ním jsou pak asi jen centimetrové plochy. Už na první pohled je vidět, že výrobce se snažil využít maximum čelní strany a nechtěl přerostlý telefon ještě zbytečně zvětšovat.

DSC01034 DSC01035

Šuplíčky na SIM a microSD kartu jsou na levé straně a vysouvají se pomocí spony. Napravo najdeme zapínací/vypínací tlačítko a kolébku pro ovládání hlasitosti. Hudební 3,5mm jack konektor se nachází na horní hraně, zatímco port microUSB je na spodní hraně. Zadní strana zaujme fotoaparátem, kterému sekunduje jedna přisvětlovací LED dioda.

Pod foťákem má místo čtečka otisků prstů. Použitý snímač pozná prst přiložený pod jakýmkoli úhlem, není nutné po něm přejíždět, jako u telefonů Samsung Galaxy. Funguje tedy v podstatě stejně jako senzor Touch ID u Applu, a funguje opravdu pohotově.

Uživatel nemusí lovit odemykací tlačítka, na displeji vyťukávat heslo, PIN nebo využívat jakékoli další zabezpečení, stačí prst přiložit a displej se rozsvítí. Okamžitě. Tady se ostatní výrobci mají hodně co učit. Senzor navíc můžete použít i jako spoušť fotoaparátu.

20150125_135220 20150125_135229

20150125_135244 20150125_135145

Displej: Full HD stačí

Šestipalcový displej disponuje rozlišením Full HD, tedy 1 920 × 1 080 obrazových bodů, což představuje jemnost 368 ppi na palec. Je to slušná, avšak nijak rekordní hodnota. Třeba takový Galaxy Note 4 vábí na Quad HD panel s rozlišením 2 560 × 1 440 bodů. V praxi si na jemnost u Mate 7 ale bude stěžovat jen málokdo. Obrazovka přerostlého Huaweie je celkově na vysoké úrovni. Použit byl IPS panel s vynikajícími pozorovacími úhly, přirozenými barvami a dobrou čitelností na přímém slunci. Velmi dobře pracuje i světelný senzor, který zajišťuje regulaci podsvícení. Není tak zapotřebí na slunci jas zvyšovat manuálně a ve tmě zase displej tlumit.

hlupak 88a

Povedený „iOS“ na Androidu

Mate 7 pohání operační systém Android 4.4.2 KitKat s nadstavbou EMUI ve verzi 3.0. Uživatelské prostředí je graficky docela dobře sladěno a jak je u čínského výrobce zvykem, využívá principu widgetů a složek na úvodních obrazovkách, namísto samostatného menu s aplikacemi. Tabletomobil má klasická virtuální tlačítka, která jsou součástí obrazovky, jejich rozložení lze přitom v případě potřeby kdykoliv měnit. Huawei tu také nabízí celou řadu grafických témat, takže vzhled se hned tak neomrzí. Reakce systému a prostředí mohu označit za bleskové, uživatel na nic nečeká a vše šlape jak má.

K výkonu phabletu taktéž nemám žádné výhrady. Zařízení pohání osmijádrový procesor Kirin 925, který má výkonnější čtyři jádra Cortex-A15 s taktem 1,8 GHz a čtyři úspornější jádra Cortex-A7 s taktem 1,3 GHz. Operační paměť o velikosti 2 GB pak dodává dostatek prostoru i těm nejnáročnějším aplikacím. Výkon čipové sady je hodně solidní, v benchmarku AnTuTu dosahuje skóre kolem 44 000 bodů. Mate 7 se tak řadí k nejvýkonnějším chytrým mobilům současnosti.

Screenshot_2015-01-25-18-05-25 Screenshot_2015-01-25-18-05-31 Screenshot_2015-01-25-18-05-49

Screenshot_2015-01-25-18-06-05 Screenshot_2015-01-25-18-06-19 Screenshot_2015-01-25-18-06-27

Screenshot_2015-01-25-18-06-34 Screenshot_2015-01-25-18-06-40 Screenshot_2015-01-25-18-06-48

Screenshot_2015-01-25-18-06-54 Screenshot_2015-01-25-18-07-04 Screenshot_2015-01-25-18-07-11

Screenshot_2015-01-25-18-07-22 Screenshot_2015-01-25-18-07-52   Screenshot_2015-01-25-18-08-29

Screenshot_2015-01-25-18-08-36 Screenshot_2015-01-25-18-08-54 Screenshot_2015-01-25-18-09-02

Benchmarky

Screenshot_2015-01-25-18-23-02 Screenshot_2015-01-25-18-23-10

Screenshot_2015-01-25-18-52-38 Screenshot_2015-01-25-18-52-31

Screenshot_2015-01-25-18-37-31 Screenshot_2015-01-25-18-33-25

Baterie

Huawei se u své novinky chlubí výbornou výdrží. A naše testování mu dává za pravdu. Akumulátor má kapacitu 4 100 mAh, což rozhodně není málo. Mnozí přímí soupeři mají zásobu energie mnohem nižší (např. Galaxy Note 4 3 220 mAh). I v plné zátěži, kdy budete hrát hry nebo prohlížet internet, vydržíte na příjmu dva dny. V případě střídmějšího používání se pohodlně dostanete na tři, čtyři nebo i pět dní. EMUI 3.0 umožňuje uživateli navíc se spotřebou pracovat, a ten tak výdrž může výrazně ovlivnit.

Například můžete nastavit, u kterých aplikací nemá na spotřebu systém upozorňovat, nebo toto upozornění zcela vypnout, nebo můžete určit, jaké aplikace se mají po uzamčení displeje zavřít a které mohou zůstat běžet na pozadí. V nouzi lze aktivovat i úsporný nebo ultra úsporný režim, oba dokáží výdrž poměrně hodně protáhnout.

Screenshot_2015-01-25-18-08-29 unnamed (1)

Fotoaparát:

hdr

Screenshot_2015-01-25-18-09-27 Screenshot_2015-01-25-18-09-34

Jednou z klíčových součástí výbavy moderních smartphonů je fotoaparát. Použitý modul na zádech přístroje má rozlišení třináct megapixelů a obvyklé funkce jako automatické ostření a přisvětlovací diodu. Na absolutní špičku sice ztrácí, a to jak z pohledu absence optické stabilizace, tak i chybějící podpory nahrávání videa 4K, za pěkného počasí jsou ale fotografie detailní a mají minimum šumu.

Kvalitou fotoaparát neurazí ani za zhoršených světelných podmínek, byť už se tu a tam projeví chybějící stabilizace. Prostředí foťáku je jednoduché a velkou zajímavostí je možnost využít čtečku otisků prstů coby spoušť. To oceníte hlavně při pořizování selfie a videohovorů, kdy telefon držíte na výšku v jedné ruce. Když už jsme u čelního fotoaparátu, ten má rozlišení pět megapixelů a široký úhel záběru.

IMG_20150125_142529 IMG_20150125_143752 IMG_20150125_143757

IMG_20150125_143806 IMG_20150125_143815 IMG_20150125_162806

hdr hdr IMG_20150125_164716

Video

Další výbava

Huawei Mate 7 je z hlediska výbavy komplexní smartphone. Nechybí mu podpora LTE sítí, Bluetooth 4.0, WiFi ani NFC. Nenajdete tu ovšem infraport, který lze použít třeba k ovládání televize. Za velký nedostatek to ale nepovažuji.

Smartphone dostal do vínku 16 GB vnitřní paměti, k tomu je tu ještě slot na karty microSD, který se nachází v šuplíčku na levé straně, kde rovněž najdeme slot na SIM kartu (formátu micro). Existuje i silnější konfigurace telefonu s dvojnásobnou porcí paměti a 3 GB RAM, tu jsem však na testy zapůjčenou neměl.

Shrnutí: opravdu povedená plácačka

20150125_135334

Huawei to má v poslední době velmi dobře rozjeté. Už top model P7 se setsakramenstky povedl a podobně budu hodnotit i Mate 7. Nejvybavenější phablet progresivního čínského výrobce nemá žádné větší chyby. V tuzemských e-shopech ho navíc seženete za méně než 12 tisíc. To je za přístroj se špičkovou výbavou a skvělým zpracováním opravdu lákavá cena.

Dále nemohu opomenout čtečku otisků prstů, která se nachází na zadní straně pod fotoaparátem. Tu mohu s klidným srdcem označit za rozhodně nejlépe fungující ze všech androidích telefonů. Dostalo se tu i na technologie LTE a NFC.

Jistě, Mate 7 nemá dotykové pero a tedy nenabízí tolik možností využití, jako přístroje řady Galaxy Note od Samsungu. Pokud však na funkce S-Pen nejste zvyklí, přežijete to. Poslední Note navíc stojí skoro dvakrát tolik.

Největší překážkou při rozhodování zda koupit či nekoupit tak zůstává velikost. Huawei Mate 7 je opravdu velký, proto nebude vyhovovat každému. Nosit takto rozměrný přístroj v kapse u kalhot také není zrovna dvakrát pohodlné. Na druhou stranu bytelné kovové tělo zaručuje, že se telefon samovolně neohne.

Proč koupit?

skvělé zpracování
výborný displej
pohotová čtečka otisků prstů
vysoký výkon
výborná výdrž

Proč nekoupit?

jen starší Android 4.4.2
nepodporuje rychlé dobíjení baterie
občas plýtvá místem na displeji
velikost, velikost a velikost

Za kolik?

zhruba 12 000 Kč

Za zapůjčení phabletu Mate 7 děkujeme českému zastoupení společnosti Huawei

Huawei1-200x200

The following two tabs change content below.
Mirek Kočí

Mirek Kočí

Nadšenec do mobilních telefonů a šéfredaktor serveru Světaplikací.cz. Dříve psal pro ExtraHardware.cz, Deník.cz a přispíval i do rubriky Moderní život populárního tištěného časopisu Týden. Ve volném čase se věnuje rodině a svému YouTube kanálu.



Diskuze: (5)


  1. jaja18878

    Mam ho a je skvelej, diky za recenzi, pro mne to je nejlepší telefon.

  2. Jan Hrdina

    Konečně nějaká recenze hardwaru. Mam 5″ mobil a nechapu jak někdo může tahat tohle. Ale ta baterka asi bude super. Na mém Galaxy Alpha ma jen 1800 MAH a nic moc.

  3. Troncek

    To ja bych zase bral vyber nejakych Android aplikaci. Kustomizace ,editace textu, kalendare, aplikace o vesmiru nebo tak neco. Hardwar me bavi ale nejsou penize tak jsou mi ted rwcenze k nicemu.

  4. ondra

    Výdrž baterie je určitě dobrá, ale zkušenost s Huawei je taková, že po pár měsících telefon zpomalí a po roce se zaseká úplně. Neutáhne víc silnějších her a aplikací najednou. Možná 3Gb ram pomůžou, ale velký bům to nebude.

  5. mr.Mic

    Mám ho asi měsíc a nemůžu si ho vynachválit. Baterie k neutahání, systém jakbysmet, snímač otisku prstu je silně návyková věc (už bych se bez toho neobešel 🙂 ).
    Konstrukce bravurní, a na velikost se dá lehce zvyknout (stačí mít větší kapsu a nevím o něm). Skutečně, nestačí ho vzít na pár minut do ruky, chce to mít ho aspoň týden a pak uznáte, že je doslova „akorát“. Jen v prvních dnech je ho potřeba hodně krotit – správně ho nastavit (dělá si co chce – za to může chytrá aplikace na řízení spotřeby a výkonu – kvůli šetření baterie a výkonu sama vypíná aplikace, upravuje nastavení, apod.), ale po vychytání řízení jede jak blesk přesně tak, jak potřebuju…
    Kdybych měl popsat Mate 7 jedním slovem, tak použiju dvě 🙂 : PROSTĚ PERFEKTNÍ!



Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.